Как да засадят ягоди на черно покритие материал, как тогава

Отглеждането на ягоди под покриващия материал значително опростява грижите за него, намалява риска от някои болести, появата на вредители и увеличава добива.

Най-добрият вариант за мулчиране на ягоди

наторяване Това е достъпен метод, който ви позволява да отглеждате ягоди без проблеми.

За мулчиране използвайте черен филм или agrovolokno. Използването на тези материали прави възможно забравянето на плевелите, тъй като те не преминават през лъчите на слънцето.

Използването на черен материал за подслон помага да се създаде оптимален микроклимат за кореновата система на ягоди. Почвата под нея не изсъхва и не е в атмосфера, остава свободна и влажна. Такъв мулч допринася за растежа на земните червеи, които оплождат земята.

Отглеждането на ягоди под черен покривен материал ви позволява да постигнете по-здрави и здрави растения с голям брой допълнителни корени.

Борбата с мустаците е много опростена, тъй като младите розетки не могат да получат опора в почвата и просто са отсечени.

Черният филм или spunbond ускоряват процеса на узряване на ягодоплодни ягоди. В допълнение, дори и през дъждовното лято, плодовете остават чисти, по-малко изложени на гнилостни заболявания. Това помага да се запазят търговските им качества.

Ягодни храсти, които са засадени на агрофибър или филм, не се разболяват, тъй като листата им не докосват земята. В безсънна зима мулч помага да се запазят храстите от замръзване. Това е така, защото топлината се съхранява дълго време в почвата, дори ранните пролетни слани не са ужасни за ягоди.

Предимството на нетъкания материал за мулчиране на ягоди е очевидно, тъй като то не се разлага, за разлика от органичния мулч. Засаждането на ягоди по биологичен начин не винаги отговаря на очакванията, растенията в процес на отглеждане са засегнати от гъбични заболявания.

Как да изберем покриващ материал за ягоди

Опитните градинари, които предпочитат да отглеждат ягоди на неорганичен мулч избират нетъкан материал, той може да бъде от няколко вида: spunbond, lutrasil, agrospan. Всеки от тези материали има своите предимства.

Lutrasil - лек и много издръжлив материал, който превишава живота на филма. Предлага се в два цвята: черно и бяло. Последният се използва за мулчиране на ягоди.

Spunbond и agrospan се считат за най-добрите покривни материали за мулчиране на ягоди. Техният живот е 4 години. И както знаете, връхът на добива на храсти попада точно в този период. В този случай подмяната на мулчиращия слой е по време на трансплантацията на ягоди, което улеснява процеса на грижи.

Технология на засаждане на ягоди върху черен покриващ материал

Преди да засадите разсад, трябва да подготвите почвата. Добре е да се разкопаят, да се почистват всички плевели, да се оплодят с оборски тор или хумус.

Леглата са двулицеви, на ръба на които е фиксиран материалът. Можете да направите това по няколко начина:

• Прикрепете го към земята по ръба на леглото;

• Натиснете с дървени ламели;

• Да увивате ръбовете на мулчиращия материал със земя;

• Покрийте леглото с тухли или камъни.

Независимо от метода, който е избран за укрепване на spunbond, той трябва да се направи около периметъра на леглото.

Spunbond има две страни, едната от които не позволява водата да преминава, но е предназначена за запазване на влагата в почвата. Поставянето на материал, трябва да го направите правилно. След полагане на напоителната система.

Ако за тези цели се използва черен филм, тогава се поставя поливане под него. Тъй като такъв материал не позволява водата да потече в корените.

След подготовката на леглата, когато се полага филмът, направете дупки за засаждане на ягодови храсти. Отворите за кореновата система не трябва да бъдат големи, те са кръстосани. Разстоянието между храстите трябва да бъде около 25 сантиметра, а между леглата до 40 см.

След засаждане младите разсад ягоди се нуждаят от добро поливане, което се извършва на всеки няколко дни.

Как да избегнем грешки при кацане

Дори и с използването на съвременни материали на сайта грешки все още се случват. Понякога те са много скъпи: намаляване на реколтата, загуба на млади храсти, изобилие от плевели. Много грешки могат да бъдат избегнати, следвайки съветите на опитни градинари.

1. Spunbond трябва да се затегне около храстите, в противен случай мустаците ще растат хаотично и ще се вкорени под филма.

2. Материалът за покриване трябва да се бори с плевелите. Въпреки това, слой, който е твърде тънък по отношение на плътността, не може да попречи на растежа на плевелни растения. Те ще се промъкнат през дупките. Когато купувате, обърнете внимание на дебелината на мулч.

3. Множество градинари правят голяма грешка, правейки дупки за засаждане преди полагане на spunbond. Процесът на закрепване на материала върху леглото ще стане по-сложен, той ще се простира, а дупките няма да прилягат плътно към храстите. Много е по-лесно да се работи с материала, ако дупките се извършват след полагане.

4. За засаждане под покриващия материал са подходящи високи сортове ягоди, чиято розетка не попада под мулч в процеса на растеж.

5. Мъстъкът не трябва да се вкоренява в агрофибър, а тези, които няма да се използват при размножаване, трябва да бъдат отрязани навреме. В противен случай увреждането на материала е неизбежно.

6. Ако трябва да поставите материала, винаги трябва да се уверите, че лентите са един до друг не по-малко от 15-20 см.

7. Мнозина отказват да сложат мулчиращ материал в леглата, обяснявайки това с голям куп мравки. Въпреки това тяхното присъствие не засяга растежа на ягодите. Храстите продължават да се развиват добре и дават отлична реколта.

8. В южните райони, където топлината е твърде гореща, покриващият материал трябва допълнително да бъде покрит със слама. В противен случай, експлоатационният му живот се намалява понякога. За един сезон не само горят ягоди, но и влакната се унищожават.

Засаждане ягоди под черно покритие материал: всички плюсове на засаждане

Днес използването на нови технологии дава възможност за отглеждане на ягоди без много усилия от страна на градинаря и има много предимства.

1. На легла, засадени с черен spunbond, засаждането на млади животни може да се направи за няколко седмици преди време, което ви позволява да получите ранна реколта от плодове.

2. Ягода не се нуждае от чести поливане, като тази, която се отглежда без използването на мулч.

3. Безспорно предимство на засаждането е липсата на болести, които често засягат ягоди на открито.

Въпреки всички предимства на отглеждането, този метод има един недостатък - това е поливане. Процесът на напояване на ягоди под всеки храст затруднява напускането му, ако плантацията е доста голяма. Системата за капково напояване обаче решава този проблем. Разбира се, полагането на напояване ще изисква някои разходи, но те се изплащат с интерес: водата и електричеството се консумират много пестеливо.

Грижа за леглата след засаждането

Засадените ягоди не изискват специални грижи, с изключение на поливането и торенето. Трансплантацията се извършва 3-4 години по-късно, заедно с подмяната на материала. За торене се използват само течни комплекси за торове. След плод, всички листа са нарязани, не е трудно да се направи това, благодарение на покриващия материал. Подрязването на листата е необходима мярка, която ще помогне за изграждането на ягоди за нови плодове през следващата година.

Share:
Comments