Защо крушата не носи плод? каква е причината и какво да

От градинарите често е възможно да чуете ранени: крушата е нараснала и все още не дава плод.

Хартата да чака резултата, някои от тях решават да отрежат непродуктивно дърво, за да не заемат полезна област.

Преди да направите това драстично, трябва да разберете защо крушата не носи плод, да откриете причините и въз основа на това да решите какво да направите.

Причините могат да бъдат много и във всеки конкретен случай е необходимо да се разбере. Доходността се влияе от сортовете круши, мястото за засаждане, почвения състав, климатичните фактори и много други. В някои случаи крушата цъфти, но не дава плод, а в други тя изобщо не освобождава пъпки. Често на етапа на засаждане градинари правят грешки.

Ние направихме грешка при избора на разсад - и крушата не носи плод

Ако разсадът не се купува от разсадника, а от ръцете, може да се окаже див разсад, от който човек не трябва да чака за плод. В неконтролираните изходи, сортовете круши от Далечния Изток могат да бъдат продавани, които дават плодове за 15-20 години. Има сортове, които цъфтят късно, 10-12 години по-късно. В същото време, много зонови сортове дават първите плодове за 3-4 години. В средния колан южните сортове не носят плодове, въпреки че се поставят цветни пъпки. Цветя и млади яйчници умират тук по време на пролетни слани, тъй като крушата цъфти по-рано.

Ако крушата е многогодишна, тя се развива добре, но не цъфти - има смисъл да се направи повторно инокулиране, в противен случай ще отнеме много време, за да чака плодовете. Можете да ваксинирате по какъвто и да е начин. Резултатът е клон, който бързо започва да дава плодове и да добива изобилна реколта. Но в 5-6 години животът й ще свърши, поради което е необходимо годишно podprivivka, така че цикълът да продължи непрекъснато.

Няколко причини, поради които крушата не носи плод

Понякога причината за това, че крушата не дава плодове, е много проста - липсва осветление. Крушите са светлолюбиви дървета, така че те избират добре осветени места за тях. При липса на светлина дървото се чувства потиснато и изостава в развитието си. Сгради, висока ограда, високи дървета, разположени наблизо, пречат на растежа на крушата и нейното цъфтене. Дори ако е осветена от юг, това не е достатъчно. Необходимо е да се премахне бариерата от другата страна и крушата да може да цъфти още през следващата година.

Желателно е да се засадят две дървета от различни типове на разстояние 3,5-4 м една от друга. Известно е, че крушата се отнася до самоплодни дървета, тоест, когато опрашването на цветя от едно дърво или две дървета от един вид, яйчниците не се образуват. Ако крушите растат на близък парцел, те могат да служат като опрашители.

От голямо значение е съставът на почвата. На плодородните почви крушата расте добре и се радва на изобилна реколта. В същото време, прекалено животински и пренаситен с минерални торове, земята също не е подходяща - крушови мазнини, но не дава плодове. Той ежегодно дава силна печалба. Какво да направя в този случай? Престанете да правите торове. Повишената киселинност на почвата също намалява плодородието.

Навлажнените почви не са подходящи за круши. На влажните зони корените на дървото се намокрят, храната се смущава, растението няма сили да образува яйчника. Опитни градинари, дори в райони с близка маса подземни води, успяват да отглеждат крушови дървета и да произвеждат култури. Цялата тайна се крие във ваксинирането. Като подложка за крушата вземете обикновена планинска пепел, чиято кореновата система не е дълбока. За присадка, изберете круши разновидности, които са съвместими с rowan.

Неправилното кацане води до факта, че крушата не носи плодове

Както и за всяко дърво, дълбочината и засаждането оказват влияние върху растежа и плодът на крушата. Лошо, ако кореновата шийка е погребана или обратно е твърде висока над нивото на земята. Под кореновата шийка е обичайното място за преход от кореновата система към багажника. Тя е по-висока с 2-4 см от излизането на първия голям страничен корен. При правилно засаждане горното ниво на земята трябва да съвпада с нивото на кореновата шийка (снимка).

Правилно кацане на круша

Ако разсадът е прекалено небрежен, кислородът ще се отразява лошо на корените, а на блатистата земя дървото просто може да загине. Ако младото дърво има прекалено дълбоко в земята шийка, ситуацията може да бъде коригирана чрез леко вдигане на разсад от стъблото и изливане на почвата между корените. В дългогодишно създадено дърво земята се отклонява от багажника, като по този начин отваря кореновата яка. При високото засаждане корените изсъхват. В този случай е необходимо да захапете дървото, за да го предпазите от замръзване.

Неправилната грижа е една от причините за лошите плодни круши

Всяко културно растение изисква внимание, а крушата не е изключение. Това дърво не е издръжливо на измръзване, корените могат да замръзнат, когато дойде слана и земята не е покрита от сняг. За да се предпазят корените от замръзване, почвата под короната може да бъде покрита със слой от мулч или покриващ материал. Друга възможна причина, поради която крушата не носи плодове, е студените силни ветрове. Ако площадката е оградена от висока ограда, вятърът не представлява заплаха за топлолюбивото дърво.

Борбата с вредителите е ключът към добрата реколта. Най-голямото увреждане на крушата е предизвикано от крушовидна медальон или листен блок (снимка).

Пиле орлови нокти

Това насекомо започва своята вредна дейност, когато бъбреците все още не са разцъфнали. При първото размразяване се събуждат възрастни, пълзят на дърво и смучат сока от бъбреците. Harm носи и микроскопични гъбички, развиващи се върху екскрементите на медността. Те образуват черно покритие върху листата и плодовете на крушата. Борбата с Медина е пръскане на дърветата с хлорофос, карфофос по време на разгръщането на бъбреците.

Подрязване и огъване на клони

Крушата, както всяко плодово дърво, изисква правилното подрязване и изтъняване. Годишният растеж уплътнява короната, което води до топенето на плодове и намаляването на добива. В допълнение към резитбата, отличното разклоняване води до огъване. Много разновидности крушови клони са насочени нагоре под остър ъгъл. За да свържете по-добре плодовите пъпки, клоните трябва да се отдалечат от багажника под ъгъл от 50-60 °. Ако ъгълът е близо до права линия, върховете започват да растат в дъното на клона.

Огъване на скелетните клони с колчета

Разклонете клоновете по различни начини. Можете да чукате в земните клечки по периметъра на короната на дървото и да издърпате клоните с помощта на въжета (снимка). Препоръчително е да поставите гумен уплътнител на клона в точката на контакт с въжето, така че въжето да не го повреди. Друг метод за огъване на клоните е да се свържат теглата към тях. За да не се счупите, не огъвайте клоните веднага. С течение на времето можете да ги издърпате, да увеличите товара или да навиете въжето на колчето.

Сгъването на клоните, както и придвижването на ноктите в багажника преди първия долен клон, ускорява времето за плод. Шоковата терапия води до факта, че дървото полага цветни пъпки и дава плодове. В него се пробужда инстинктът на оцеляване и размножаване. Много крушови дървета са високи, така че има смисъл да ги направят по-ниски. Вместо да се подстригвате, наклонете централния багаж на младо дърво, закачете колче в земята и го фиксирайте с въже. Такова дърво започва да дава плодове много по-рано.

В допълнение към накланянето на клоните, плодът може да се ускори чрез притискане на точките за растеж на стрелите в края на юли или началото на август. Този метод отслабва растежа на издънките и насърчава полагането на цветни пъпки.

Share:
Comments