Здравословното хранене може да спре епидемията от рак

Световната здравна организация публикува прогноза за растежа на рака. Ако днес те са диагностицирани в 14 милиона души по света, то до 2035 г. числото ще достигне 24 милиона, т.е. ще се увеличи 1,7 пъти - Според експерти. Учените са загрижени, че населението знае само за ограничения брой причини за рак: химически канцерогени, ултравиолетови лъчения, пушене. Ролята на храненето остава подценена.

Най-голям брой годишни смъртни случаи от рак се наблюдават поради увреждане на белите дробове, стомаха, черния дроб, дебелото черво и гърдата. В Руската федерация ракът на гърдата се нарежда на първо място в заболеваемостта и смъртността сред жените. Според проучването на Rosstat, проведено през 2012 г., повече от 23 хиляди жени умират всяка година поради появата на злокачествени тумори в гърдите.

Промените в млечната жлеза са хормонално зависими и са свързани с прекомерното производство на стероидния хормон естроген. На неговото ниво в тялото на една жена пряко засяга диетата, а именно консумацията на мазнини. Изобилието от наситени мастни киселини, съдържащи се в храните от животински произход (червено месо, колбаси, млечно мляко, масло), повишава концентрацията на естроген в кръвната плазма, което предизвиква процеса на канцерогенеза.

Харвардското медицинско училище и Женската болница в Бостън по време на съвместния мониторинг на храненето на 714 жени в продължение на 8 години установиха, че консумацията на мастни млечни продукти и червено месо повишава риска от рак.

Намаляването на храната на животинските мазнини и частичното им заместване със зеленчуци, съдържащи полиненаситени мастни киселини, може да намали съдържанието на естрогени в кръвната плазма. Намаляването на нивото им само с 17% трябва да доведе до 4-5 пъти понижение на риска от рак на гърдата.

Въпреки това, в допълнение към наситените мазнини, появата на рак може да засегне друг вид мастни киселини, които редовно консумираме с храна - транс-мазнини. За разлика от наситените мазнини, които са свързани специално с рака на гърдата, транс-мазнините са потенциална причина за всички съществуващи ракови заболявания. Причината за техния разрушителен ефект върху клетките на тялото е крива молекулярна структура. Транс мазнините се образуват по време на хидрогенирането - изкуствено втвърдяване на растителни масла, но също така се произвеждат непрекъснато в стомаха на преживните животни поради естествената хидрогенизация. Ето защо е добре да си припомним, че транс-мазнините се срещат не само в бързо хранене и сладкиши, но и в мастни млечни продукти.

Учените от Световната здравна организация са убедени, че е невъзможно да се пренебрегне храненето като фактор за появата на тумор в здраво тяло. Ориентирането на населението към по-здравословна, балансирана диета, борбата с тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол може да намали наполовина тъжните статистически данни и да спаси живота на милиони хора.

Коментари

Настя 24.04.2016 Здравейте на всички! През целия си живот, тъй като аз мога да си спомня, винаги е бил голям, ако не и мазна и много притеснен заради това и не бил в състояние да отслабнете. Наскоро попаднах в интернет на информация за лициум и техните прекрасни качества, които те имат върху тялото. Мислех, че развод, но чух, че Guzeeva толкова тънък, колкото и 20 кг. Въпреки, че ме гледа, аз също се нуждая от минимум 20, за да отслабна. Поръчах плодове и започна да ги вземе, тъй като те са писали (или в чист вид или под формата на бульон). За първата седмица загубих 8 кг! В този случай диетата ми ми остана известна. В продължение на 2 и 3 седмици останаха още 14 кг, аз наистина отначало отказвах да повярвам, наистина. Мъжете започнаха да ме гледат, по някакъв начин. Това ми даде още повече стимули! Моето психологическо отношение вече ме е засегнало. В крайна сметка успях да хвърля 25 килограма! Рекордът на Гузеева е разбит и скоро ще се омъжа, това е сделката. Ако това, аз поръчах на този сайт - http://gooji.ru
Share:
Comments