Засаждаме сладката череша през есента: съвети, подробни

Помислете как правилно да засаждате череши, за да получите добра реколта? Получете съвети и инструкции от опитни градинари.

Как да засадим сладка череша

По-добре е да се отглеждат череши от млад разсад. Получаване на добър материал за засаждане от костта е невъзможно. Факт е, че растението не наследява родителските качества. Засаждането на разсада трябва да се извършва съгласно всички правила.

Кога да засаждате череши?

В северните райони засаждането на череши трябва да се извършва много внимателно през есента, така че ранните студове да не повреждат дървото. Ако е възможно, е по-добре да отложите работата до пролетта. В южната част на страната, посадъчен материал може да бъде засадена през есента. Но цялата работа трябва да бъде завършена преди появата на слана. Разсадът се нуждае от време, за да се утвърди. Оптималното време за засаждане е периодът от началото до края на октомври.

Къде да засадят сладката череша?

За да може дървото да се развива добре и да носи плод, важно е не само да се вземе предвид времето за засаждане, но и мястото на разсада.

Cherry предпочитат осветени площи, които са защитени от вятъра чрез стена или други конструкции. На такова място младото дърво ще бъде добре защитено от замръзване.

Важно е да се обърне внимание на почвения състав на обекта. Почвата трябва да е плодородна и влагаща. Но подземните води трябва да са дълбоки.

Най-добре е да заемете място под черешката на хълм, където няма риск от пролетно наводнение. Добрите съседи за растението ще бъдат различни сортове череши и череши.

Как да изберем хубава череша

1. На първо място, когато купувате разсад, трябва да обърнете внимание на корените. В края на краищата, по-нататъшното израстване на дървото ще зависи от състоянието на кореновата система.

2. Добрата разсад се отличава с редица влакнести корени. Колкото повече, толкова по-добре за едно дърво.

3. Освен това е важно да се обърне внимание на "върховете" на разсад. Годишно растение до 80 см височина, а височината на едно двегодишно дърво достига 1 метър.

4. Твърде високи разсад не трябва да се купуват. Те ще живеят по-дълго и следователно първата реколта няма да бъде скоро.

При транспортиране на разсада в дача, обвийте кореновата система с влажна торбичка, върху която се поставя торбата.

Инструкции за засаждане на череши през есента с снимка

Цялата работа по засаждането започва с подготовката на разсад и дупки. На първо място, те организират кацане. Това се прави предварително, около месец.

Размерът на шахтата за сладка череша трябва да съответства на кореновата система и стандартите. Дълбочината на ямата трябва да бъде около 50 см, а широчината - 70 см. Дъното на ямата е добре изцедено. За това се използва чакъл или счупена тухла. Върху този слой се излива плодородна почва, смесена с хумус. Минералните торове не се използват при засаждане на череши. Излишъкът от хранителни вещества е вредно за растението. Зимната устойчивост на разсада намалява.

Как да засадим череши

Непосредствено преди засаждането разсадът трябва да бъде напоен. За това корените се спускат в кофа с вода в продължение на 8 часа. Допуска се да се добавят подложки, които стимулират образуването на корени. След това е необходимо да инспектирате разсада и да премахнете всички повредени, сухи корени. След това извършете малко подрязване на здрави корени.

Когато започвате да засаждате разсад, следвайте тези правила:

1. Корени се разпространяват и се засаждат в дупката.

2. След това залепете дървен кол, към който ще се прикрепи дървото.

3. Площадката за кацане е покрита със земя и е уплътнена.

4. По време на засаждането обърнете внимание на положението на кореновата шийка. Тя трябва да е над нивото на земята с 5-7 см.

5. Върху ръба на дървения багажник се оформя жлеб, в който ще се напоява.

6. Приземяването е завършено с обилно поливане, въпреки времето.

7. След това, мулчиране на дървото багажника.

Подрязването на сладки череши през есента след засаждането не се извършва, за да не се отслаби дървото. Разсадът е свързан с инсталирания кол, опитвайки се да не стиска кората на дървото.

Как да се грижи за череши след засаждане

Младите черешови фиданки изискват специално внимание. Преди засаждането, фиданките се отрязват, а след това през пролетта, от спалните пъпки, ще растат странични издънки, върху които впоследствие ще се образува култура.

Компетентното подрязване на дървото ви позволява да оформите точната корона. През втората година след засаждането се извършва подрязването на есента. На дървото се оставят до 3 добре развити издънки, останалите се отстраняват. Избраните клони се съкращават с 1/3 от дължината, а централният проводник се отрязва на ниво от 1 метър от долния етаж. Всяка година подрязването се повтаря, оставяйки на последващия втори ред, а след това един мощен изстрел, който може да се види на снимката.

Cherry не толерира квартала с плевели, така че се нуждае от редовно плевене. От времето на засаждане до късна есен е необходимо да се разхлаби почвата около дървото. Решаване на проблема ще помогне мулчиране.

За черешката добре толерират идващите студове, то трябва да бъде оплодено. Дървото се захранва с фосфатни торове на 1 кв. Км. m до 50 g от лекарството.

Как да трансплантация на сладък череша през есента

Всички градинари знаят, че за разрушаване на градината трябва внимателно да изберете място. Но начинаещите могат да имат трудности: теренът е избран неуспешно или недостатъчно осветление. Има нужда от трансплантация на дърво. Възможно ли е да се трансплантира сладката череша през есента или ще съсипе дървото? Ако спазвате ясно всички правила, фиданката безопасно ще прехвърли процедурата и ще се адаптира бързо към ново място.

1. Възможно е да се трансплантация само млади дървета, чиято възраст не е повече от 6 години.

2. Подготовката за предстоящата трансплантация започва 6 месеца преди процедурата.

3. През пролетта се изрязва плитък канал около дървото и корени се отрязват. След това каналът е изпълнен с хумус. През лятото черешката е добре напоявана. До есента трябва да се отглеждат достатъчно повърхностни корени. Това ще позволи на разсада бързо да се установи на ново място.

4. Трансплантацията се извършва веднага след падането, един месец преди първата слана.

5. При пресаждането на формирано дърво е важно да се запази ориентацията му спрямо страните на света. Това ще намали риска от изгаряния.

Как да запазим черешовите разсади до пролетта

Ако по някакви причини не е станало да се засаждат сладките череши през есента, разсадът трябва да се държи до пролетта. Как да направите това?

• Разсадът е погребан на високо място, защитено от ветрове.

• Жлебът за посадъчен материал е дълбок 60 см.

• Дървото се поставя наклонено, с интервали до 25 см между тях.

• Корените на разсад в жлеба трябва да бъдат насочени на север.

• Пръскайте посадъчния материал с лека пръст, смесена с дървени стърготини.

Соковите и вкусни череши са много полезни не само за децата, но и за възрастните.

Всеки градинар се стреми да го израсне в парцела си. Използвайки всички дадените инструкции, богатата реколта няма да ви остави да чакате.

Share:
Comments