Колкото по-рано е вечерята, толкова по-ефективна е борбата

В резултат на мащабно проучване, проведено от международна група учени, е установено, че броят на теглото на килограма и степента на загуба на тегло са в пряка връзка с точното време на приемане на храна, особено при обяд.

Лекарите от Университета Туфс (САЩ), Университета в Мурсия (Испания) и болницата в Бостън избраха група от 420 доброволци, които да участват в 20-седмичната програма за отслабване. Участниците бяха разделени на две отделни групи въз основа на обичайното време за обяд. Пациентите, вечеряни до 15.00 часа, започнаха да се наричат ​​"ранни яденици". Доброволци, които предпочитат да вечерят след 15.00 - "късни яденици".

Съпътстващите фактори, които влияят върху скоростта на загуба на тегло, като например: броят на дневните калории, нивото на хормоните лептин и грелин (отговорни за апетита), както и нивото на изразходване на енергия и продължителността на съня при пациентите са идентични.

Резултатите от изследването показват, че "ранните яденици" губят тегло много по-бързо от "късните". Освен това се оказа, че скоростта на загуба на килограми не се влияе по никакъв начин от вечерята и закуската: "покойните яденици" консумират по-малко калории на закуска в сравнение с "ранните". В допълнение, те обикновено предпочитат да прескочат закуската. Въпреки това, те намаляваха теглото си по-бавно. Стана ясно също така, че "късните яденици" се различават в намалена чувствителност към инсулин, което увеличава риска от развитие на диабет.

Share:
Comments