Витамин д

Витамин D се среща в два вида стероиди: D2 (калциферол), съдържащи се в дрожди, и D3 (холекалциферол), продуциран в кожата под влиянието на слънчева светлина.

Витамин D е необходим, за да контролира нивото на калций в кръвта, стимулира увеличеното храносмилане на този минерал от червата, за да осигури добро снабдяване с калций за производството и възстановяването на костите и зъбите. В допълнение, витамин D осигурява асимилация на фосфор. Добри източници на фиброразтворим витамин D са мастната риба (скумрия, сардина, сьомга, риба тон, пушена риба), черен дроб, яйчен жълтък, витаминизиран маргарин и млечни продукти. В допълнение, този витамин се произвежда в кожата, когато е изложен на слънце на една от формите на холестерола. Черният дроб и бъбреците превръщат витамин D, получен с храна, в много по-силна форма, но някои заболявания на тези органи могат да предотвратят най-благоприятното действие на този витамин върху тялото.

Малката липса на витамин D в организма причинява кариес, омекотяване на костите с последващ риск от нараняване, мускулни спазми и отслабване. По-сериозна липса на витамин причинява рахит в детството и остеомалация при възрастни. Тези заболявания се характеризират с омекотяване на костите, които в резултат се огъват и деформират. Дневната доза витамин D е 10 μg (0.1 mg). Избягвайте излишния витамин D в организма, тъй като може да настъпи отравяне.

Share:
Comments