Учените са доказали: злодеите се раждат, но не стават

Изследователи от Германия решиха да изучат най-страшната и тъмна страна на човека. Учените казват, че са успели да намерят в мозъка, а именно в централната си част - определена зона, която е отговорна за лоши мисли и за неподходящи, понякога ужасни действия. Както смятат германските невролози, тази зона е изключително развита сред маниаците, изнасилвачите и убийците.

В експеримент, проведен от учени, участваха затворници, осъдени за правосъдие за тежки престъпления. Участниците гледали филми, наситени с насилствени сцени, и изследователите наблюдавали реакцията си и определят дейността на съответните части на централната нервна система, използвайки магнитно резонансно сканиране.

В резултат на това беше установено, че тестваните мозъчни центрове, отговорни за съчувствие и съжаление, остават в пълна почивка. Рентгеновите лъчи им показаха неизследвана област с тъмен цвят, разположена на кръстопътя на двете полукълба на мозъка, т.нар. "Черно петно", което не излъчва вълни, показващи церебрална активност.

Тази зона, според учените, е отговорна за насилието и жестокостта. За да видим най-накрая това, изследователите провериха мозъчната активност на хората, които са склонни да помагат на другите. Те не намериха "черно петно".

Подобни експерименти бяха проведени от учени от Великобритания. Плановете им бяха да разберат откъде идва шизофренията. Резултатът се оказа доста интересен - се оказа, че това нарушение на психиката зависи от гени, които показват активност само по време на развитието на мозъка на плода или бебето. Ето защо е съвсем логично да перифразираме цялата известна фраза "Всички сме от детството" до по-малко оптимистични "Всички отклонения идват от детството".

"Изследването на възрастни мозъци няма да ни помогне да разберем причините, поради които се развиват такива опасни заболявания като шизофрения или аутизъм. Когато изследваме мозъка на дете или ембрион, можем внимателно да обмислим гени, чието неправилно функциониране причинява аномалии", каза ученият. от Оксфордския университет Золтар Молнар. Според изследователите базата данни, която са разработили, ще помогне да се разбере как тези гени са свързани с появата на психични патологии.

Share:
Comments