След това почиствайте акрилната баня, за да не повредите

Акрилните вани правят здравословна конкуренция традиционните бани, изработени от чугун и стомана.

Те са много по-леки по тегло, което е удобно за монтаж, имат отлични естетически и експлоатационни качества, запазват топлината на водата за дълго време.

Акрилът обаче е капризен материал, поради което изисква специални грижи.

Не можете да почистите акрилната вана

Акрилната повърхност не понася механичното въздействие. От всички средства, съдържащи абразивни частици, върху повърхността на снежнобялата вана ще се появят драскотини.

Ако третирате акрила с мощни химикали, можете да разваляте акрилната основа: ваната ще стане тъпа, грозна, груба. Някои неподходящи продукти могат да изгорят акрилния слой.

Не използвайте за почистване на повърхността на акрилната вана следните вещества:

• обикновен прах за пране, тъй като малките твърди частици могат лесно да надраскат банята;

• Абразивни прахове за почистване на кухненски повърхности;

• вещества, съдържащи хлор (банята ще стане мътна). Вторичното прилагане на хлорсъдържащо средство ще разтваря повърхността: ще стане пореста, груба;

• Ацетонови разтворители. При продължителен контакт с тях, акрилът не е само облачен: ацетонът ще разтваря повърхността на банята;

• почистващи и избелващи агенти с амоняк. Те действат по същия начин като ацетона, макар и с по-малка интензивност;

• веществата, съдържащи формалдехид, също ще повредят акрилната повърхност.

Почиствайте ваната с твърди четки не може. Особено опасни гъби с метално напръскване. Такива две драскотини са нежна акрилна повърхност.

Как да почистите акрилна вана

Има определени правила за работата на бани от акрил. Правилната грижа ще ви позволи да запазите естетическата привлекателност на банята за дълго време и да предотвратите появата на варовити отлагания, ръжда, пукнатини и драскотини.

Редовната поддръжка на продукта е много важна. След употреба повърхността на банята трябва да се измие с топла вода и да се избърсва с мека кърпа. Много добре изпече обикновен доматен сапун, който просто трябва да сапунете гъбата. В крайни случаи можете да разтваряте шепа детергенти и да измиете банята с разтвор от пяна.

Важно е да знаете, че акрилът не понася много високи температури. Ако къщата има собствена отоплителна система, трябва да следите температурата на водната струя. Вриването ще доведе до деформация на ваната. В същото време, достатъчно гореща вода за дълго време ще запази приятния блясък на повърхността.

Как да почистите акрилна вана? Сапун или специално средство за измиване на такива предмети трябва внимателно, без прекомерна усърдие, да се нанесе върху акрилната повърхност с гъба. Спрейове за почистване се напръскват просто чрез дозираща помпа.

Ако мръсотията е малка, можете да изплакнете продукта след 5-7 минути с топла вода. В други случаи ще трябва да изчакате около двадесет минути, след което продуктът трябва да се измие добре и повърхността да се избърсва.

Такава ежедневна и много проста вечерна грижа винаги ще поддържа банята в перфектно състояние. Ако повърхността все още има ръжда, жълти петна, воден камък, можете да коригирате ситуацията с помощта на специални продукти от домакински химикали или домашни средства за защита.

Тогава да почистите акрилна баня от ръжда и петна

За да се грижи за съвременните акрилни вани, са създадени много високоефективни битови химикали. Те са доста скъпи и не винаги дават желания резултат. Във всеки случай, след като сте закупили нов продукт, първо трябва да опитате неговите свойства върху незабележима повърхност на повърхността. Това ще избегне възможността за повреда на продукта, ако съставът е твърде агресивен.

А след това да почистите акрилна вана, ако няма специални средства за покупка? Грозните петна, които се появяват на повърхността на ваната, са отлични за почистване на паста за зъби. Необходимо е съставът да се постави върху повърхността, която трябва да се третира, да се работи с активните вещества, след това да се изплакне с кърпа.

Има няколко начина за борба с ръждив петна с дома средства. Тук са най-ефективните.

1. Смесете 2-3 супени лъжици сода със сапунен разтвор (чаена лъжичка сапун за половин чаша вода), поставете на замърсени места за половин час. След това изплакнете с топла вода.

2. Ако петното е свежо и няма време да придобие отровна ръждива сянка, може лесно да се почисти със сода каша. Не издраскайте повърхността на содата в банята: преди сода да се смеси със сода.

3. Ако ръждата петна е стара, можете да опитате като средство да се отървете от него ядлива сол на фино смилане. Солта трябва да се нанася много внимателно върху ръждата, след това да се овлажни твърдата страна на кухненската гъба с терпентин и да се разтърси петна.

Във всеки случай частиците с остри ръбове трябва да се нанасят много внимателно на повърхността. В противен случай, вместо ръжда, ще трябва да се биете с драскотини.

По-скоро да почистите акрилна баня от варовик

Сравнително често срещан проблем за собствениците на акрилни вани е образуването на варовикови находища. Как да почистите акрилната вана, за да се отървете от тях? Храната лимонена киселина ще помогне. Четири пакета прах трябва да се разтварят в един литър вода и се изсипват в подготвена баня с гореща вода. Оставете решението да работи за една нощ.

Как да почистите акрилна вана с большим количеством известковых пятен? Чтобы вернуть сантехническому изделию белизну и блеск, можно наполнить чащу горячей водой, влить литр столового уксуса и оставить раствор в ванне на ночь. Утром уксусную воду вылить, ополоснуть поверхность теплой водой и вытереть сухой салфеткой.

Ако никой от методите не работи, ще трябва да купите специални течни препарати за почистване на акрилни вани. Трябва да има съответна маркировка върху тях.

Появата на петна върху акрилната повърхност е по-лесно да се предотврати, отколкото да се справите с тях. Следователно, след като сте купили красива, идеално гладка, снежнобяла вана, трябва да направите ежедневна пет минути грижа за нея като добър навик.

Share:
Comments