Рахит при кученца: причини, симптоматика и диагноза. как да

Рахитите засягат младите кучета, които все още са в процес на растеж и развитие. Поради лошо балансирано хранене, домашните любимци нямат жизнено важни витамини и минерали. Кучетата, както и другите живи същества, се нуждаят от правилния баланс на калций, фосфор и витамин D в диетата си, така че костите да се развиват правилно. Как да се предотврати рахит при кученца и да се осигури на домашния любимец дълго и здравословен живот?

Рахит при кученца: какво е това заболяване?

Рахитът е заболяване, което предотвратява правилното развитие на костите, което води до потенциални чести фрактури и деформации. Обикновено се среща при кученца на възраст под 6 месеца. При възрастни кучета се среща рядко. Независимо от вида на рахитите, причината за появата му винаги се дължи или на дефицит на витамин D, или на калций или фосфор.

- Рахита на храната се причинява от дефицит на витамин D. Витамин D е мастноразтворим витамин, който е необходим за нормалното образуване на кости и зъби, правилно асимилиране на калций и фосфор от червата. Витамин D също естествено се синтезира от кожните клетки в отговор на излагането на слънчева светлина.

- Хипофосфатемичните рахити са причинени от хронично ниски нива на фосфат в кръвта. Костите стават болезнено меки и крехки. Това се дължи на генетичен преобладаващ Х-свързан дефект в способността на бъбреците да контролират количеството на освободения фосфат в урината.

- Бъбречните рахити са причинени от редица бъбречни заболявания. При домашни любимци, страдащи от такива заболявания, често се намалява способността за регулиране на количеството електролити.

Рахит при кученца: причините за болестта

Преобладаващата причина е липсата на витамин D и липсата на достатъчно количество калций и фосфор. Други причини са вродени заболявания, които могат да повлияят на способността на кучето да произвежда витамин D:

- Остеохондроза.

- Забавяне на растежа.

- Атрезия на жлъчния тракт.

— Наследственный рахит.

Рахит при кученца: рискови фактори

- Преждевременно раждане (ниски нива на витамин D, калций и фосфор).

- Ограничен престой на слънце.

- Наследствени метаболитни заболявания (напр. Х-свързана хипофосфомиколна рахит).

- Кученца родени от кучета с дефицит на витамин D.

- бъбречни заболявания, които засягат абсорбцията на калций и фосфор.

- Неоптимален прием на калций, фосфор и витамин D.

Рахит при кученца: симптоматика на заболяването

Млади кучета са най-често засегнати от рахит. Това може да доведе до изкривяване на костите, напукване, крехкост на костите, което води до чести фрактури. Едно кученце или едно младо куче може да покаже леки признаци на куцане, но бързо се превръща в нещо по-сериозно и в крайна сметка домашният любимец дори няма да може да се изправи. Какво трябва да обърнете внимание:

- Болка в костите.

- Хромот.

- Оток около костите.

- Трудности при придвижването.

— Деформация лап.

- Чести фрактури.

- Синдром на гумената челюст.

- Ниско ниво на калций в кръвта.

- Отслабване.

- Деформации на гръбначния стълб, таза или черепа.

- Неконтролируеми мускулни спазми.

Рахит при кученца: диагноза на заболяването

Ветеринарният лекар трябва да има пълна медицинска история на кученцето. Всички кости се инспектират на рентгенови лъчи за дори микроскопско увреждане. Други тестове, които ветеринарният лекар може да препоръча, включват:

- Тест за кръв / урина.

— Биопсия костей.

- МТТ.

Първото нещо, което ветеринарният лекар препоръчва след изследването е да промени диетата на кучето, така че да включва правилния баланс на калций и фосфор. Прогнозата обикновено е благоприятна при отсъствие на фрактури или други необратими наранявания. Кучетата трябва да имат свободен достъп до слънчева светлина, което е ефективен начин да се увеличи производството на жизнено важни витамин D3.

Рахит при кученца: лечение на болестта

Лечението се състои в осигуряване на висококачествено хранене. Ако болестта се открие достатъчно рано, кученцето може да расте здраво и силно. Но веднага щом заболяването стигне до етап, когато кученцето е трудно да се движи, възможностите за успешно лечение са незначителни. За да постигнете качествен ефект, кученцето трябва да бъде хранено с хранителна храна в комбинация с всички необходими витамини и минерали. Не забравяйте, че предозирането е вредно, както и липсата на: ако диетата е твърде много на витамин D, може да бъде увеличен, както и животозастрашаващи нива на калций (хиперкалциемия) и фосфор, и ако диетата само през излишния калций, без фосфор и витамин D, състояние Кученцето също може да се влоши.

Източници на витамин D:

- Мастни риби: сьомга, скумрия, риба тон, камбала, консервирани сардини.

- черен дроб на треска.

- Яйчен жълтък.

- Говеждо, агнешко, пилешко, свинско.

Източници на калций:

- Риба: сьомга, риба тон, сардина.

— Йогурт.

— Нежирный сыр: моцарелла.

- Зеленчуци: спанак, броколи, сладки картофи (сладък картоф).

Източници на фосфор:

- Семена: тиква, слънчоглед, чай, сусам.

- Риби: сьомга, шаран, бяла риба, треска, риба тон, сардина, скумрия

- Месо: свинско, говеждо и телешко месо

- нискомаслени млечни продукти: кисело мляко

- Бобови растения: леща, нахут.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да промените диетата на кучето си. Ветеринарният лекар ще може да препоръча правилната доза за вашето куче. Направете тестове, за да видите нивото на витамините и минералите в организма и да прецените дали възстановяването е правилно. В специални тежки случаи може да са необходими следните лекарства: ергокалциферол, калциев глюконат, тривитамин, различни витаминни комплекси и отделни витамини в капсули.

Рахит при кученца: профилактика на заболяванията

Предотвратяването на рахит е да се осигури правилна и разнообразна диета, състояща се от месо, зеленчуци, зърнени храни, ферментирали млечни продукти (кефир, заквасена сметана, извара), витаминови комплекси, подходящи за определена възраст. Важни са и честите разходки, консултации с ветеринарен лекар, редовни ваксинации и само положителни емоции.

Share:
Comments