Почистване на домати: как да се гмуркате и какво да правите

Изсичането или трансплантацията на разсад в други контейнери с корен се извършва с цел укрепване на кореновата система на разсада. Тази операция позволява на разсада да получи сила, когато доматите са засадени на постоянно място.

Извадки - премахване на 1/4 от дъното на централния корен, за да се активира развитието на страничните корени. Обикновено гмурканията се засяват веднъж, но високите домати, преди да бъдат преместени на постоянно място, трябва да бъдат трансплантирани в по-големи съдове.

Оптималният период на покълване на разсад - непосредствено след формирането на 2-3 реални листа на растенията. Пилешките домати позволяват:

• Създаване на удобна среда за растенията, позволяваща бързо развитие;

• Изберете здрави и силни разсад;

• Отстранявайте слабите, повредени и болни растения.

При насажденията от домати третото реално листо се формира 10 дни след появата на разсада. За първи път растенията все още имат много слаба коренова система и отначало се нуждаят от малко пространство в кутията.

Точно както растенията започват да растат за растежа на корените и вегетативната маса, ще са необходими подходящи условия. Едно от най-важните условия е достатъчен обем земя за бързо развитие, свободното пространство за мед от отделни разсад е също от голямо значение.

Те позволяват на разсада да се развива с къса стъбло (разсадът няма да се разтегне) и с мощна (разклонена кореновата система).

Разсадът до 10-дневна възраст има малък гръбначен стълб, който е много трудно да се трансплантира правилно и още повече, за да се задържи.

Възстановяването на кореновата система на слабо растение ще бъде значително забавено и разсадът ще изостане в развитието си. Ако сте затегнати с бране на възраст до 15 дни, тогава в кутията ще намерите плътно преплетени корени от разсад, които са почти невъзможни да се разделят без повреди.

Издърпване на разсад, вие неизбежно ще разкъсат корените на съседните растения, тя също не е от полза разсад и в резултат ще значително намаляване на бъдещата реколта.

Подготовка на растения за подбор

Какво трябва да знаете, за да се възползват от пикапването на доматените разсадници?

Уверете се, че предварително боите кутии с разсад (6-10 часа преди пикапа).

Непосредствено след поливането не е нужно да докосвате растенията, защото почвата непосредствено след поливането е много тежка, когато се бране, рискът се увеличава, за да се счупи тънката дръжка на домат или да се наранят корените.

Внимание! Почвата, в която ще бъдат счупени доматените разсад, трябва да бъде същата като почвата, използвана за засяване на семената.

Правилно събиране на разсад домати

Първо трябва да се подготвите:

1. • Капацитети за закачени посадъчен материал. За да направите това, поставете чашите за разсад - от пластмаса, торф, хартия. Често градинарите използват чаши от изрязани пластмасови бутилки. Торф и хартиени контейнери също се използват често, те могат да отглеждат разсад, преди да пресаждат растенията на постоянно място. Разсад е просто засадени от саксии на легло, торф или хартия не се намесва в растежа на корени на растенията. Пластмасовите чинии просто се изрязват, за да извлекат кореновата система. Добра идея е първо да се напълни дренажният материал в чашата или е необходимо да се осигури отвор за отстраняване на излишната вода, която се натрупва по време на напояването;

2. • Почва за разсад. Страхотно е, ако имате почвата, която сте използвали, за да посеете семената. След това, при бране, ще имате необходимия състав на почвата и можете да се гмурнете растенията, без да губите време за подготовка на почвата. Преди трансплантация на растения, повторно дезинфекцирайте почвата.

Необходими инструменти

За работа, от която се нуждаете:

• Дървена шпатула;

• Чаена лъжичка;

• Подходящ кол.

Някои производители на камиони по време на работа използват клечка за зъби, а тези устройства се изкопават от разсад.

Преди да вземете, трябва да проверите колко влажна е почвата в кутиите. Предварително подготвени саксии запълват почвата с 2/3 от височината. В средата на пота се прави малка депресия, в която се излива вода.

След това изкопайте разсад заедно с пръчката от земята, отрежете ядрото (централния) корен с дължина 1 / 3-1 / 4 и спуснете корените в подготвен и напоен отвор.

Заводът по време на трансплантацията трябва да се държи за кореновата буца на земята, като по този начин намалява риска от счупване на стъблото на домат.

Необходимо е да изправите всички корени, не ги оставяйте да се огъват при бране. Разсадките леко се спускат в почвената смес не по-дълбоко от котиледонните листа. Това ще даде възможност на растението да отглежда допълнителни странични корени за кратко време. След това почвата се изстисква близо до стъблото.

Внимание! Водата в почвата само през площадката за засаждане, не е необходимо специално да се навлажнява цялата повърхност на почвата близо до растението. Поради влагата ще започне да се появява кора, което ще затрудни проникването на чист въздух в корените.

По време на избирането трябва да се опитате да докоснете по-малко разсад и корени. Ако не можете да вземете разсад след пръстеновидна струйка, носете ръкавици от тъканта и леко да вземете растението за листа, котиледоните не са толкова важни, колкото ръба на стъблото.

Растенията се засаждат по схемата за бране - 8x8 за закръглени и 10x10 за високи сортове домат. Ако капацитетът за разсад е голям, по-добре е да засаждате посадъчен материал по размазан начин, в който случай те ще бъдат по-добре осветени.

Оставяне след бране

Растенията след трансплантацията трябва да се адаптират и ще се възстановят, 4-5 дни не трябва да се поливат. След това се възстановява редовно поливане, най-добре е водата на разсад 1-2 пъти седмично (в зависимост от почвената влага).

След гмуркането на разсад е необходимо да започнете да ги храните, затова можете да използвате всякакви сложни съединения.

Храненето трябва да се извършва с такава честота:

• Започнете да хранете след 14-15 дни след бране;

• Репраширайте две седмици след първата.

Внимание! В състава, използван за наторяване на доматените разсад, е необходимо необходимото високо съдържание на натрий и фосфор, за да се подобри растежа на кореновата система.

Важни препоръки:

1. Не заспивайте в точката на растеж на разсада;

2. Не пропускайте оптималното време за гмуркане, растенията от малка възраст се свикват по-бързо и по-добре;

3. • Преди засаждане, разрушете вредните микроорганизми в почвата, това ще помогне да се отглеждат здрави и силни разсад;

4. Не бързайте да захранвате растенията, изчакайте малко и позволете на разсадите да се приспособят и да се настанят. В противен случай можете да изгорите корените на травматизираните торове.

Какво да правим с разсад от домати, ако е опъната?

Не всеки градинар може правилно да трансплантира разширени разсад.

Този проблем е много лесен за решаване:

• Отстранете растенията от земята 2 часа преди трансплантацията. След това стволът на доматите леко се прилепва и става много гъвкав и послушен;

• При пресаждането на растенията в нов съд е необходимо да поставите прикрепения лост в гърне в спирала и така да покриете с пръст.

От стъблото в момент, когато ще растат нови корени, разсадът ще стане много по-жизнеспособен и по-силен.

За да получите отличен посадъчен материал, трябва да подхранвате правилно доматените разсад през целия период на отглеждане.

Share:
Comments