Отглеждане на семенни листа и резници. какви правила на

Глициния (вистерия) - топлинно любяща широколистна лиана, която ще украси всяка градина с ярките си цветове. Ако осигурите растението с правилната грижа през сезона и се грижите за приюта му през есента, wisteria ще се задържа в умерен климат. Уистерата цъфти дълга и буйна, излъчваща приятен аромат. Бъдете внимателни при избора на сорт за отглеждане в цветната градина - много от тях са отровни!

Wisteria може да се отглежда не само на открито - опитайте се да засадите растение в саксия за цветя или в саксия за домашни любимци. През лятото можете да извадите контейнер с дърво "дишане" на балкона или верандата.

Какъв сорт да расте?

Красива уистерия принадлежи към семейството на бобовите растения. Някои разновидности на дърветата могат да достигнат височина 15 м, а поради дългите съцветия, понякога не се виждат клони. Общо има 9 вида растения. Но за декоративни цели не всички се отглеждат. Посочете популярните видове wisteria, които могат да се отглеждат в южния и умерен климат:

Глициния китайская. През сезона, на лозята, леко люляк или бели съцветия растат до 30 см на дължина. Цъфтежа с подходяща грижа и хубаво време може да продължи до есента. Не е необичайно многократно да цъфтят гърдите - през септември или октомври. Представители на този вид са термофилни и следователно по-разпространени в южната част на страната.

Глициния обильноцветущая (многоцветковая). Виолетово-синьо, снежнобяла или розова висяща съцветия може да достигне дължина 50 см. Растението не цъфти толкова дълго - до края на юни съцветието не остава на издънките. Но wisteria дори след това ще продължи да изпълнява своите декоративни функции - тя има зелена зеленина. Wisteria цъфти добре толерира охлаждане - до -23 ° C.

Глициния прекрасная. Теритовите виолетови или бели съцветия растат до 20 сантиметра по дължина през сезона. Цъфнали не дълго - до края на юни.

Глициния кустарниковая. Растението, с правилна грижа, расте до 12 метра височина. Дължината на съцветието не е толкова голяма, колкото тази на други сортове. Видът е забележителен, тъй като е подходящ за отглеждане в контейнери.

Глициния японская. Видът не е много разпространен, тъй като е по-малко устойчив на замръзване. Съцветия са къси, бели.

Вече сте решили за вида на wisteria, която ще растат? Така че е време да изберете място за нов жител на градината.

Изберете място за отглеждане на гърди

Wisteria е многогодишно растение. Така че, изберете за нейното място - на сайта ще остане най-малко 3 години.

Wisteria обича слънцето. Оставете го на място, което ще свети най-малко половин ден. При липса на лъчи, лианите няма да дадат буйна цъфтеж. Разтоварванията трябва да бъдат защитени от ветрове. Независимо от факта, че вистерията на уисторията е доста силна, течението ще има отрицателно въздействие върху развитието на леторастите. Най-доброто място за отглеждане на растение е южната, югозападната или югоизточната страна на обекта.

Обърнете внимание на почвата, където ще се засаждат уистории. Завод, който ви харесва лесна, плодородна, добре дренирана земя, Тя няма да толерира варовити почви - листата на леторастите ще се облекчат и ще загубят декоративността си. Преди засаждането на уисторията, пригответе кладенец с размери 60 * 60 * 50 см. Покрийте фиданката с хранителна субстрат, състояща се от хумус, торф, пясък и трева (1: 1: 1: 3).

Как да засаждаме wisteria?

Нарастващата вистерия може да бъде 3 начина - семена, слоеве и резници. Мястото на закупуване на семена и посадъчен материал трябва внимателно да бъде избрано. Би било хубаво да вземеш стрък от приятел. Ако никой от близките не отглеждат лиани, закупуване на разсад в специализирани разсадници - вероятността за замърсяване на цветното легло с болен материал ще бъде намалена до минимум. Можете да закупите засаждане само веднъж - при първото засаждане. В бъдеще, резници и слоеве ще получите вече от вашето растение. Но събиране на семена от wisteria, не можете да получите в резултат на такива красиви лозя - наследствеността не винаги работи.

При възпроизвеждане на семена растения цъфтящи съцветия на лозята ще видите минимум 5 години, и с неправилна грижа за засаждане - през всичките 10 години. Но този метод има важно предимство - инсталацията веднага се адаптира към специфични метеорологични условия - става по-устойчива на замръзване. Не плаши ли трудностите? След това купете семена от избрания сорт и продължете слизането. Семената се засаждат или на открито (подходящи повече за южните райони), или с помощта на разсад. Вторият вариант е за предпочитане. Семената се засяват през пролетта в семенната кутия не повече от 3 см дълбочина. За засаждане, използвайте хранителен субстрат - трева и листна пръст, пясък. Запечатаните кутии, покрити с филм или стъкло, се съхраняват на тъмно при температура 20-25 ° С. Един месец по-късно младите разсад могат да се извършват на слънце. Спайк разсад във фазата на 2-4 пълни листовки. Правете това внимателно, за да предотвратите повреда на кореновата система. На откритото място носете wisteria в началото на лятото. През първата зима, за да се избегне смъртта на младите разсад, те трябва да бъдат внимателно покрити с дървени стърготини или клони от ела.

Пикированная рассада глицинии

Да растат глицинию отводками, ще се изисква едногодишно бягство. В началото на пролетта го срежете в средата. В почвата с хранителни вещества поставете птицата така, че мястото на разрязването да е погребано в земята. До края на лятото стрелбата ще развие силна коренова система, която ще позволи да бъде засадена на открито място като самостоятелно предприятие.

Най-популярният сред цветарите е начинът - посадка глицинии черенками, За зараждане е необходимо годишно изстрелване от 25-30 см. Засаждането започва през март-април, като се използва хранителен субстрат (почва, торф и пясък). Wisteria ще се натрупа в кутия, която може да бъде поставена у дома или в улична оранжерия. Стъблото бързо освобождава корените, ако се третира със синтетичен разтвор на ауксин - индолил-маслена киселина или хетероауксин. Стрелята се поставя в течност до дълбочина от 3 до 4 см и се поддържа 24 часа. След това рязането трябва да се изплакне с чиста вода и да започне засаждането. Нарязани резници в земята до бъбреците до разстояние 5 см един от друг. На върха му, поръсете го с пръст и го изсипете. За да избягате, оставяйте листата, дайте разсад с висока влажност, покрийте я с полиетилен и осигурете частичен нюанс. Водите на уисторията няколко пъти на ден. В рамките на няколко месеца, няма да се изисква понибара и често поливане на младо растение. "Преместете" Wisteria на постоянно място в началото на есента, за да го хванете преди началото на студа.

Уход за глицинией

Не е трудно да се грижим за уисторията - дори и начинаещите производители могат да я растат. Какви правила трябва да се спазват?

Поливането. Необходимото навлажняване на почвата е необходимо само за младите разсад, за да се получи сила. Възрастните растения, обилно поливане, придружено от затрупване на пънката кръг, могат да се разрушат. За узрели великолепно, от самото начало на вегетационния период и до края на лятото, умерено навлажнете храстите. Поливането е удобно да се направи чрез пръскане - така ще избегнете стагнация на водата. В края на септември, спре поливането - сега пълзящите се подготвят за зимния "сън".

Хранене. Това е оплождането на почвата в грижата за wisteria е изключително важно. Ако захранвате растението с допълнителни количества хранителни вещества, той ще бъде по-богат от цветове и "без загуби" ще оцелее през зимата. Оплождайте лозята по време на вегетационния сезон веднъж седмично, като използвате сложна горна превръзка за цъфтящи трайни насаждения.

Монтаж на опори. Предварително помислете какво ще бъде в бъдеще "разчитайте" на изкривените виелици на уисторията. Самата поддръжка може да се превърне в градински орнамент - декоративни стъпала, издълбани огради. Ако засаждането на wisteria като украшение на беседка или веранда не се изискват допълнителни подпори. Уверете се, че връзките на растението се свързват, тъй като те могат случайно да "разплитат" около клечки и стълби, които в бъдеще ще затруднят обличането на лианите и подслона за зимата.

Най-трудното нещо в грижата за wisteria е подрязването на леторастите. Тази процедура е необходима не само за да придаде чист външен вид на растението, но и за санирането му - кореновата система няма да изразходва енергия върху храната от цъфтящи леторасти и съцветия. Нарежете шум 2 пъти в годината - в края на май и през есента. Когато лятото резитба, съкратете миналогодишния изстрел с 2/3. Уверете се, че тяхната дължина не надвишава 30 см. На тези издънки съцветието скоро ще започне да цъфти. До края на лятото ще бъде необходимо да отрежете "младия растеж" на 4-5 бъбрека.

Лято резитба

Как да се подготвим wisteria за зимата?

Wisteria ще се хареса на производителите през цялото лято. За да украсите градината си с великолепни лиани през следващия сезон, погрижете се за приюта на растението - те няма да оцелеят от тежкия студ. В южната част на страната понякога не покриват мразоустойчиви сортове на wisteria.

Внимателно развържете издънките от опорите. Поставете ги направо на земята. Основна част на wisteria, prikopaite, налива тук 2-3 кофи на почвата. Течещите издънки са покрити с агрофибър, натискайки надолу краищата си с камъни, иглолистни клони, слама или суха зеленина.

Широко покритие за зимата

Въпреки надеждния подслон, през пролетта може да се установи, че тежките студове все още разрушават част от годишните издънки. Но като правило, това по-късно не засяга цъфтежа на wisteria, защото тези клонки след това са подрязани. Опитните производители отбелязват, че по-зрялите дървета се нуждаят от по-малко подслон - те придобиват "имунитет" на студа.

Какви заболявания и вредители трябва да се борите, когато растат внезапно?

Wisteria е доста устойчива на болести и вредители - много "нещастия" се избягват от растението. Ако лозята се клатят слабо или листовете са бавни, това е по вина на цветарника, което означава, че растението не е снабдено с грижа.

Сред заболеваний глицинии, които често се борят градинари, отбелязваме:

Xloroz. Болестта е пожълтяване и падащи листа. Често се образува поради варовикови и глинести почви - такъв състав на почвата за ушна каша е неприемлив. В този случай, не можете да направите без допълнително торене на растението - торове с желязо соли. Не боли да изсипва пясък в стволовете.

Мучнистая роса. Често срещано заболяване, което засяга много цъфтящи растения. Тя се формира основно с висока влажност и висока температура на въздуха. Вие веднага забележите прахообразна роса - върху листата и издънки се образува белезникаво покритие (гъбичен мицел). Опасността е, че гъбата може спокойно да оцелее през зимата заедно с ушна каша. За да се предотврати появата на болестта на листата на растението, не позволяват прекомерно vyskaschennosti лозя, не се прилагат големи количества азотни торове. Добрият резултат в борбата срещу брашнестата плесен показва фунгициди. Ако през пролетта, след като сте извадили капака от уисторията, ще забележите повредените от мана по себе си крави, които или премахнат изцяло, или изрязат заразените области. Нарежете лианите.

Бъбречна перикулариоза. Прехвърлете това опасно към болестта на урината на листовката. Инфекцията се забелязва наведнъж - пъпките на издънките изглежда са покрити с черна плесен, техните цветове са нарушени. Засегнатите клонове трябва да бъдат отрязани и унищожени - по друг начин бъбречната пирукуларис не може да бъде победена. По-близо до есента, спрей wisteria с инсектицид за борба с причинителя на болестта.

Сред вредителей отметим несколько представителей насекомых:

Зелена въшка. Бръмбарите се появяват по правило в средата на вегетационния период - лианите се навеждат, върху съцветия и листа се появява лепкава "медена" роса. За да предотвратите изяждането на пъпчици от цялото растение, да се третира с инсектициди. От първия път е малко вероятно да се отървете от wisteria от инвазията на насекоми вредители - ще трябва да го отново спрей с химикали след 8-12 дни.

Детелина Митър

Детелина Митър. Това насекомо причинява непоправими щети на wisteria. При появата му ще се научите от нехарактерния бронзов цвят на листата. Бръмбарите изчезват след 2 растителни лечения с инсектициди. Опитни производители за борба с авоарите на детелина също използват народна рецепти - напръскани с инфузии от чесън, например.

Вие няма да се борите с болестта и насекоми вредители през целия сезон дълъг - wisteria страда от тях рядко, ако обграждате красивата жена с грижи.

Share:
Comments