Норвегия - почивка, забележителности, време, кухня,

Норвегия - точно това е страната, която иска да посети северната част на Европа. Кралство Норвегия се намира в северната част на Европа, заема западното крайбрежие на Скандинавския полуостров. На изток страната граничи с Финландия, Русия и Швеция, западната част от нея е измита от Норвежко море и Атлантическия океан, а на север от Баренцово море, но на юг от Северно море.

Норвежкото кралство заема площ от 385155 квадратни километра, в което живеят около 4,3 милиона норвежци, от които 30 000 са етническо малцинство - самите. Самаското население живее на север от арктическия кръг и има собствена култура, традиции и език.

Основната ценност на Норвегия е нейното естествено богатство. Уникалният цвят на страната създава ниски планини, покрити с ливади и гори, много уединени заливи и живописни фиорди, които обграждат брега. Хармонично разположени заливи, ясни езера, великолепни водопади - всичко това позволява правомерно да се нарече Норвегия - една от най-красивите страни в света.

Норвегия принадлежи към архипелага Свалбард, остров Ян Майен, както и над 50 000 малки острова.

Официалният език на страната е норвежки, в някои региони се счита, че е самият език.

Формата на правителството в Норвегия е конституционна монархия. Държавният глава е крал Харалд V. Националната валута на страната е норвежката крона (NOK).

Държавната религия в Норвегия е лютеранство, но в страната има много привърженици и други протестантски църкви.

Норвегия - столицата и големите градове

Столицата на Кралство Норвегия е Осло. Това е най-древната столица на Северна Европа. Днес Осло е индустриален, търговски и пристанищен център на страната с население от 550 хиляди души.

Най-големите градове в Норвегия: - Берген с население от 200 хил. - Trondhein с население от 150 хил. - Ставангер с население от 100 хил.

Норвегия - празници и екскурзии

Една от най-чистите и красиви страни в света - Норвегия, привлича милиони туристи от цял ​​свят с луксозната си девствена природа, която със своята задържана сила може да впечатли най-опитния пътник. Неговите бели нощи, величествени скали, сини ледници, шикозни фиорди - всичко изглежда да почива във вечността.

Норвегия е най-посещаваната скандинавска страна от туристи. Разнообразието от природни дадености, запазените традиции на викинските племена и най-добрите европейски кралски дворове, ултрамодерността на градовете, които се преплитат с древните архитектурни паметници, високия стандарт на живот и отличната туристическа инфраструктура - всичко това прави възможно пътуването до Норвегия да се превърне в загадъчен, интригуващ свят, заобиколен от красотата на природата и комфорта.

Норвегия е страна за истински романтици. Той няма обичайните туристически атракции и пясъчни плажове, но тази страна е ярък магнит, който привлича туристи в невероятните си ски курорти. Заинтригува се с древните легенди за троловете на викингите, тайните на ледниците. Екскурзия до Норвегия ви позволява да се насладите на безпрецедентно удоволствие от риболова и да видите от първа ръка уникалните творения на природата - величествената красота на фиордите и да запълнете ваканцията си с невероятно спокойствие и хармония.

Особено, Норвегия е известна със своите ски курорти, които са признати за родното място на ските и осигуряват отлични възможности за подобряване на нивото на ските. Ски пистите на Норвегия са сред най-добрите в Европа. Повечето курорти са съсредоточени върху семейна аудитория, предпочитайки тиха почивка с високо ниво на комфорт. Сред най-популярните курорти в Норвегия: - Trisil - Hemsedal - Gaylo - Hafjell - Гала - Gausdal - Quitfiel - Nurefiel.

Най-атрактивен от туристическа гледна точка е град Берген, който е истинско "царство на фиордите". Норвегия е една от онези държави, които изненадват, впечатляват и оставят да посещават само ярките и незабравими спомени.

Норвегия - достопримечательности

Норвежкото царство е богато интересно, уникално, древно и красиво. Основното съкровище на страната е най-красивата природа, но перлите на Норвегия са великолепни фиорди. Почти цялата крайбрежна ивица на страната е дълбок залив, песен вече в древните скандинавски саги. Повечето от тях са оформени от неспиращи водопади с изумрудена вода. Най-завладяващото пътешествие в Норвегия е екскурзиите до фиордите. Най-популярните от тях са Lüsefjord Järänggerfjord Glomfjord Stavangerfjord и много други.

Основният туристически център на Норвегия е полуостров Бьорга, който е изпълнен с музеи и древни паметници. Архипелагът в Спитсберг заслужава специално внимание, чиято територия е естествен уникален резерват с редки полярни животни и най-големите пазари на птици в света.

Сред многобройните атракции на норвежкото кралство, особено внимание заслужава: - Арктическата катедрала - Градският музей в Осло - Магическите пещери на Гудванган - Тролейбусният път - Замъкът Хил - Катедралата Свети Олаф - Салттратумен вихър - Атлантическия морски парк и много други.

Норвегия - погода (климат)

Крайбрежните райони на Норвегия, благодарение на Гълфстрийм поток, имат лек морски климат, но планинските райони на страната са континентален климат с доста студена зима и по-горещо лято. Северната част на страната е лято - полярен ден, а зимата е полярна нощ.

Средна температура в Норвегия: зима - 4, пролет +5, лято +16, есен +9.

Времето в Норвегия сега:

Норвегия - кухня

Основата на норвежката национална кухня е морските продукти. Само в Норвегия можете да опитате известната суха треска "klipfix". И, разбира се, gourmets по света знаят невероятно норвежки ястие - пушена сьомга. Огромна гама от рибни ястия е популярна в страната, поради което в Норвегия има толкова много рибни ресторанти.

Норвежката висококачествена кухня е игра, сьомга, зеленчук и яребици.

Изключително популярен в страната и млечни продукти. Норвежците дори вярват, че млякото им е най-доброто в света.

Може да се каже, че в страната има култ на кафе, 87% от населението пие кафе преди и след обяд, с ликьори и десерти. Сред алкохолните напитки Норвегия предпочита бирата "Rignes", джин, водка и уиски. И най-известната напитка в страната, която е спечелила голяма популярност сред гостите на ски курортите в Норвегия - е "glegg" (grog).

Кухнята на Норвегия е много оригинална и има своя уникален вкус, който ще вкуси дори и най-претенциозния гурме.

Норвегия - интересни факти

Норвежците са изключително богата нация, благодарение на огромните енергийни запаси.

Норвегия е една от най-скъпите страни в света. Всички стоки и услуги в страната са няколко пъти по-скъпи от другите европейски страни.

Почти всеки норвежки, в сравнение с други европейци, е мини-алигар.

В Норвегия има най-дългият пътен тунел в света - "Laerdal".

Интересно е също така, че преди 10 хиляди години Норвегия е напълно окована от всички страни с лед.

Норвегия - регистрация на виза

Норвежкото кралство е включено в списъка на шенгенските държави. Граждани на Русия да посетят тази страна изискват регистрация на един от видовете визи: - туристически - бизнес - транзит - гост - работа.

Срокът на разглеждането на документите за обработка на виза за Норвегия по правило е 10 работни дни.

Норвегия - посольство

Посолството на Кралство Норвегия в Москва се намира на улицата. Попарская, 7 телефон: +7 (495) 933 14 10 факс: +7 495 933 14 11

Карта Норвегии

Share:
Comments