Мога ли да дам на кученцата мляко, извара, кисело мляко или

Ние сме наясно с ползите от млечните продукти и по-специално от млякото. Както кученцата, така и възрастните кучета се нуждаят от млечни продукти като източници на калций и протеини. Но си струва да се обърне внимание на някои нюанси, за да не навреди на вашия домашен любимец.

Колко години можете да използвате мляко за кученца?

В природата кученцата пият майчиното мляко от три до четири месеца, след което преминават към фуражи за възрастни. В повечето случаи хората отлъчват кученца от майките си по-рано от тази възраст и се хранят със собственото си мляко. По правило кученцата от малки породи се хранят до един месец и половина. Големите кучета могат да получават мляко до три месеца.

Кучетата, по-стари от тази възраст, не трябва да пият мляко. В малкото кученце панкреасът произвежда специален ензим, който помага за разграждането на лактозата в млякото. Колкото по-големи са кучетата, толкова по-малко ензими се произвеждат от панкреаса.

Нелекуваната лактоза може да предизвика диспепсия в корема, диария при животното, докато изпражненията стават жълтеникава сянка със специфична киселинна миризма. Също така, апетитът може да се влоши в домашни любимци, може да се появи повръщане и общо отслабване на тялото. Кучетата могат да навредят не само на лактозата, но и на млечната мазнина, която има тежък товар върху черния дроб.

Някои кучета обаче запазват способността си да разграждат лактозата за дълго време, но това се случва в редки случаи. Тези собственици могат да хранят млечни продукти в по-напреднала възраст, без да се притесняват за здравето си. Повечето кучета отказват да консумират мляко.

Какъв вид мляко може да се даде на кученцата?

Най-добре е за кученца, подходящи за майчиното мляко. Ако не е, тогава е възможно да се даде на новородените кученца мляко със сухо мляко. Купуването на такъв продукт обаче не винаги е възможно. Можете да го замените със следващата формула. За да се подготвите, ще ви трябва:

- 200 ml крем;

— 800 мл молока;

- Няколко капки лимонов сок;

- едно яйце;

— 1 мл Тетравита.

Изброените съставки са смесени. Разделете получената смес (25% от теглото на кученцето) в 6 до 8 хранения на ден.

След изтичане на четиринадесет дни от раждането в диетата на кучето може да добавите калцинирано извара. За един ден трябва да се дадат 80% от сместа мляко-яйце, 20% от извара. Вино сирене може да се приготви, както следва: кипете един литър мляко, добавете няколко супени лъжици калциев хлорид.

Кучето може също да бъде доедно с краве или козе мляко. Строго се препоръчва да не се дава млякото на кобилата, тъй като съдържа голямо количество лактоза и вода, но не и достатъчно протеини и мазнини.

За половината литър от обичайния млечен продукт трябва да се добави един пиле или жълтък от пъдпъдък и една супена лъжица сметана. Жълтъка съдържа белтък, желязо, полезни микроелементи, крем ще увеличи съдържанието на мазнини в напитката. Всички съставки трябва да бъдат внимателно смесени, след което да пият кученцето. Трябва да се отбележи, че храната трябва да бъде топла (около 38 - 39 градуса).

Козе мляко е най-полезното от всички изброени, тъй като няма почти никакви алергични прояви от него при кучета.

Колко мляко може да бъде дадено на кученцето?

Обемът на една част зависи от размера на кученцето. Ако теглото на майката на домашния любимец е около 5-10 кг, тогава кученцето трябва да получи 70 мл мляко през първите два дни, а следващите седем дни - 90 мл на ден. Ако теглото на майката е от 30 кг или повече, тогава домашните любимци през първите два дни ще се нуждаят от 170 мл мляко, а през следващите седем дни - за 230 мл.

Силата на кученцето може да бъде определена от поведението му. В случай, че кучето е загрижено, пълзене, whines, това означава, че той е гладен. Добре храненият домашен любимец през повечето време е в латентно състояние. За да подобрите работата на червата, експертите препоръчват да направите стомашен масаж за кученцето. За да направите това, вземете памучен тампон, навлажнете го в растително масло и прекоси корема от пъпа до опашката.

Здравите кученца от средни породи се подобряват с 15-20 грама на ден, средни породи - по 50 грама, по-големи - от 150 до 175 грама. До месец живот теглото на кучетата от малки породи е пет пъти по-голямо и теглото на кученцата от големи породи нараства десетократно ,

Как да заменим млякото?

Млякото съдържа калций, който е необходим на животното за здравословно развитие на тялото. Има обаче и други продукти, които съдържат и това полезно съединение. Препоръчително е млякото да бъде заменено с ферментирали млечни продукти, например:

1. Извара.

Този продукт трябва да се консумира дори от възрастни кучета най-малко два пъти седмично. Виното е силно асимилирано от организма на животното и допринася за нормализирането на храносмилателния тракт.

2. Кисело мляко.

Продуктът съдържа в състава си фосфор, магнезий, протеин и бактерии, полезни за червата. Киселото мляко също така насърчава нормалното храносмилане на храната.

3. Кефир.

Продуктът е богат на полезни свойства. Единственият недостатък е вкусът. Не всяко животно ще иска да го изпие. По-добре е кучето да дава обезмаслено кисело мляко, тъй като висок процент мазнини може да причини диария в него. Кефирът подобрява храносмилателната система, добре смила се. Този продукт може да се дава на кученце до три пъти седмично.

Също така кучетата могат да получат сирена като награда за ежедневно обучение. Продуктът трябва да има ниско съдържание на мазнини, както и без оцветяване, ароматни и други изкуствени вещества. Дневната норма на продукта за малко кученце е 100 г, за средно кученце е 150 г, за голямо кученце е 200 г. Пушените сирена и екзотични сортове с мухъл не се препоръчват. Струва си да се помни, че продуктът е способен да предизвика алергична реакция или разстройство на изпражненията. Когато се появят тези симптоми, трябва да ограничите консумацията на този деликатес.

Продуктите не трябва да имат висок процент мазнини, тъй като някои кученца могат да имат свръхчувствителност към мастни храни, което може да доведе до диария. Въпреки това, заслужава си да се обмисли, колкото по-малко съдържание на мазнини в продукта, толкова по-лош калций се абсорбира.

Share:
Comments