Колко котенца раждат котка: всичко за една бременност на

Много собственици на котки са много загрижени за плодородието на тези любезни и космати домашни любимци. Особено този важен аспект на котешката физиология е от интерес за животновъдите на скъпи и редки породи.

Гарантираме, че след като прочетете тази статия, въпросът "колко котенца роди котка?", Както и други въпроси, свързани с тази тема, ще изчезнат завинаги от вашия речник. Защо? Защото в материала по-долу ще намерите всички отговори на тях. И така, нека да започнем!

Колко котенца раждат котка по време на първата бременност?

В по-голямата част от случаите отпадъците от първите котки са малки. За първи път любимият ви дом ще донесе от 1 до 3 котенца. Защо толкова малко?

Основният фактор за такава ниска плодовитост не е напълно формираната сексуална система.

Също така, малките пораждат старите времена на семейството на котките. Но в този случай основната причина за ниска плодовитост е изчезването на детеродната функция.

Колко котенца раждат котки, които са във фаза на активна детеродна възраст?

Е, котките, които са на върха на сексуалната активност? Колко котенца раждат? Такива индивиди носят потомство на среден брой от 4 до 6 котенца.

Това са осреднените показатели. Това не е необичайно за случаи, когато 8-10 котки са намерени в отпадъци. Абсолютният носител на рекорди в този случай е персийска котка на име Blyulet, която донесе на нея 14 любовни и живи котенца.

Ако се придвижим от физиологичната логика, броят на бебетата, родени в даден момент, не трябва да надвишава броя на зърната. И имат само осем котки. Този екстремен индикатор трябва да бъде ръководство за животновъдите.

Ако все още имате въпроси по темата: "Колко котенца раждат котка?" След това продължите да четете и ще получите отговори на тях.

Фактори, които влияят върху броя на котетата в отпадъците •

За удобство на читателите ние ги изброихме под формата на списък, който е даден по-долу.

• Първият фактор, който вече споменахме, е възрастовият фактор. Стари котки (като много малки) раждат малко котенца. Това е доказан научен факт.

• В ролята на втория фактор е наследствеността. Ако жената сама по себе си принадлежи към многобройните летли, тогава шансовете за привеждане на същите многобройни потомци значително се увеличават.

• Третият фактор е породата. Ако отхвърлим изключителни случаи, тогава чистокръвните представители на котленото царство се различават от техните извънбрачни племена с много по-малко плодородие.

• Фактор 4 - условията, при които се пази домашния любимец. Това включва чистотата на стаята, комфорта, наличието (или липсата) на стресови ситуации.

• Петият фактор е диетата на котката. Той трябва да бъде балансиран и да съдържа в неговия състав всички необходими микроелементи и витамини. От правилното хранене ще зависи пряко от това колко котенца котката ражда и дали тя ще може да забременее изобщо.

• Шестият фактор е наличието или липсата на болести, особено инфекциозна етиология. На това зависи нормалният ход на бременността и раждането на коте здраво потомство.

Всички тези фактори заедно оказват огромно влияние върху това колко котенца ще роди котката. Също така, огромно въздействие върху бъдещото потомство, имат физиологични характеристики на мъжките, които ще се използват при плетене.

Правила за подготовка на котка за свързване

По-добре е да го вземете колкото е възможно по-сериозно. Вашите действия могат да имат голямо влияние както върху количеството, така и върху нивото на здравето на бъдещите потомци. Преди това събитие е по-добре да посетите ветеринарна клиника и да се консултирате с квалифициран специалист. Обикновено ветеринарните лекари преди плетене препоръчват пробиване на домашния любим курс ovariovit.

Това хомеопатично лекарство има благотворен ефект върху репродуктивните органи на котката. Също така на котката преди вискозите са назначени витаминни комплекси, чиято основа е витамин Е. Бъдещият баща, за да подсили тялото и да увеличи жизнеността преди плетене, показва витаминови комплекси, съдържащи витамини от група В.

Трябва да се помни, че изборът и изчисляването на дозировките на фармакологичните лекарства не могат да се извършват самостоятелно.

Това трябва да се извършва само от квалифициран техник. Това важи особено за препарати, съдържащи следи от селен.

Важно! Независимо от факта, че микроелементът на селен може да окаже изразен положителен ефект върху процеса на наторяване, никога не го прилагайте сами, без предварително съгласие с ветеринарния лекар. Дори леко превишаване на дозите може да доведе до отравяне на тялото на котката и да доведе до смъртта на животното!

Кърмене Бременност и раждане

Надяваме се, че с помощта на предлагания материал дадохме изчерпателни отговори относно въпроса: "колко котенца раждат котки?". Да видим сега - колко време трае бременността на котката и как се ражда?

Бременността при котки трае средно 60 дни. Независимо от факта, че процесът на раждане на котките е доста дълъг и кървав, в преобладаващото мнозинство от случаите те преминават без крайности.

Развъдчикът може само да наблюдава развитието си отвън. Но понякога има ситуации, когато вашият домашен любимец се нуждае от външна помощ.

По-долу е даден списък на причините, които могат да показват усложнение на този процес и които трябва да предупреждават селекционера.

• Ражданията при котка не се наблюдават след 70 дни.

• Котката е много депресирана по време на бременност.

• Котката има треска и треска над 39 градуса.

• Котката има гъста вагинална течност, която има черен цвят и неприятен мирис.

• Котката не проявява интерес към новородени котенца.

• След раждането котката отказва да яде 12 часа.

• Битките с котки траят повече от 20 минути, без появата на новородени котенца.

При отстраняването на такива проблеми е необходимо да се обадите на ветеринарен лекар.

Статията ни е приключила, но преди да кажем сбогом, искаме да ви дадем някои полезни съвети. Независимо от факта, че котката достига пубертета на възраст 8-9 месеца, не се препоръчва да се свързва веднага след достигане на този възрастов период. Ако искате вашият домашен любимец да донесе здравословен и жизнеспособен потомство, и процедурата за доставка ще продължи без усложнения, тогава изчакайте, докато се превърне в 1,5-2. От тази възраст котките достигат върха на сексуалната си зрялост, която трае около 8 години. След достигане на 10-годишна възраст, индивидът се счита за старши. Средната продължителност на живота при домашните котки е около 15 години. Този показател също зависи от различни фактори, но това е отделна тема.

И накрая, на последния въпрос, отговорът на който искате да получите всички животновъди на чистокръвен (а не) на котки без изключение. И това звучи така: но може ли да разберете преди раждането колко котенца ще роди котката? Да, можете. Просто не се опитвайте да го направите органолептично. При използване на метода на палпация дори професионалистите погрешно. Освен това има голяма вероятност котката да не хареса тази процедура. Единственият метод, който точно ще определи броя на неродени деца и котката няма да доведе до вашия pitomitsy сериозен дискомфорт е ехография (САЩ). Времето на поведението му е по-добре координирано с ветеринарния лекар.

Искрено се надяваме, че сме отговорили на всички ваши въпроси в тази статия. Остава само да пожелаете успешно раждане и щастливо попълване на вашето котешко семейство. И да, не забравяйте седмица преди предложената доставка да направите уютно място, където вашият домашен любимец може безопасно да "се отърве от тежестта". По-добре е, ако е кутия с достатъчен диаметър за входа и флип горна капачка, през която ще наблюдавате процеса и в този случай ще можете бързо да излезете за спасяването на вашия домашен любимец.

Share:
Comments