Хитозан: нова стара хранителна добавка

Хитозан за отслабване се използва повече от 30 години. Популярността му след това пада, а след това отново се увеличава. Интересът към него се подхранва от учени, които откриват всички нови уникални свойства на този много разпространен в природата полизахарид и дори го наричат ​​същността на 21-ви век.

Хитозанът е влакно, само не-зеленчук, от който се правят трици за отслабване и животно. Той се получава от хитинови черупки и защитни черупки от всички насекоми, мекотели и представители на семейството на ракообразните чрез сложна обработка.

Понякога тя просто се задушава в най-малките прахови скали на насекоми или черупки от миди и ракообразни - след това се получава евтино хитиново вещество, притежаващо всички полезни свойства на хитозана, но много по-слабо от него. За да се превърне хитин в мек и по-малко дразнещ стомах, хитозанът изисква продължително лечение с химични разтворители. Следователно BAA, който включва хитозан, е много по-скъп от хитин и особено от трици.

При лекарствата за отслабване има хитин и хитозан, което също влияе върху цената: колкото повече делът на хитин и по-малко хитозан, толкова по-евтино.

Например, в "Chitosan of Tianshi" считан за един от най-пречистените, хитозан 85%. Тя струва около 1000 рубли. за 100 капсули (приблизително за един месец, когато расте тънък). Капсулите на българската фирма MILVE съдържат 250 mg хитозан (само половината от обема), а опаковането на 60 капсули струва три пъти по-евтино. Evalar - добавя към капсулата само 0,125 г хитозан, а цената за 100 броя е около 200-300 рубли.

Преимущества хитозана

За разлика от растителните влакна, които, макар и частично, но все още абсорбирани от организма, дават цял ​​набор от хранителни вещества, хитозанът е 100% баласт, манекен с нулеви калории.

След консумация, тя набъбва силно в червата и преминава през нея в транзит, като същевременно поддържа чувство за ситост.

Също така е полезно да абсорбира активно не само вода, но и част от други компоненти на ядената храна, включително мазнини, холестерол, микробни токсини, всякакви вредни примеси и захари.

Молекулите на хитозана не са обикновен абсорбент от типа активен въглен, познат на всички: има мощен заряд. Той има много по-силна сила, поради която този естествен магнит блокира усвояването на около една четвърт от мазнините от храната. Вярно е, че има изследвания, които са установили, че 1000 mg хитозан може да привлича само 1 грам мазнини (т.е. да намали калоричното съдържание на диетата само с 9 калории).

Има опасност, че по време на нискокалорична диета за отслабване, продължителният прием на хранителни добавки с хитозан може да предизвика сериозен недостиг на витамини в тялото. И ако не пиете всяка капсула с чаша вода, както се препоръчва от производителите, тогава упоритата запек ще започне бързо. Друг неприятен страничен ефект - коремна болка - се случва по-често, толкова по-твърд хитин в лекарството.

Днес БАА, която включва само хитин и хитозан - рядкост. За да се намали броят на нежеланите реакции и да се увеличи ефектът от загубата на тегло, производителите добавят други компоненти. Най-често това е микрокристална целулоза (растителни влакна). Например, в 1 капсула от Evalar на 0,125 g. Chitosan представлява 0.354 грама. целулоза (все още силициев диоксид и витамин С). Chitosan-plus от Mason включва, освен целулозата, хромов пиколинат.

Как да пием

Препоръките за употребата на всички хранителни добавки с хитозан са приблизително еднакви: за половин час преди всяко планирано хранене трябва да се разреждат 1-3 капсули в чаша вода и напитки след разбъркване.

Или просто да поглъщате цели капсули и да ги изпивате с вода. Такава разлика в количеството зависи от съдържанието на хитозана (колкото е по-малко в 1 капсула, толкова повече се нуждаят от него). Ако не побързате и не давате наркотик в корема, тогава ще ядете по-малко.

Share:
Comments