Кампсис: засаждане и грижи, начини на възпроизводство,

Кампсис (текома) или бигнония - един от популярните растения, използвани от градинари и ландшафтни дизайнери във вертикално озеленяване поради високата си декоративност. Неподвижните й листа се състоят от 7-11 малки листа.В краищата на издънките паничките се образуват от големи тръбни, грамофонни цветя, чийто цвят в зависимост от сорта варира от оранжево-червено до розово.

Цветовете текома от юни до септември. Тази широколистна лиана е наречена за способността на нейните леторасти да се огъват и да се въртят по най-странен начин.

Къмпингите могат да растат дори и надирещ градинар. Независимо от нетърпението си, все пак си струва да знаете предварително особеностите на засаждането и грижата за къмпинга, така че да можете вечно да се възхищавате на изобилния му цъфтеж.

Видове кампс

Родът kampsis включва 2 вида, които се отглеждат в градинарството:

• Кампсис корени - лиана, способни да "се изкачват" до 15 м с въздушни корени. Комплексните листа достигат дължина до 20 см и се състоят от 9-11 листовки. Фурните с форма на фуния се събират в краищата на леторастите в паничките от 10-15 парчета. Те се разкриват последователно, поради което цъфтежът е дълъг;

Кампсис вкореняване

• Голяма цветна камфа - характерна особеност на този вид е липсата на въздушни корени при издънките (растението се придържа към подпората с краищата на леторастите). Поради тази причина тя е с по-малка височина от вкореняването на лагера. Най-често образува нисък храст.

Голямо цвете кампсис

Засаждане на камп

Кампсис е термофилна култура, поради което в райони с умерен климат се засажда на открито след второто десетилетие на май. За засаждане на място на място изберете добре осветени и защитени от преобладаващите ветрове. Не се препоръчва да засадите бингония до прозорците на къщите, тъй като това растение привлича насекоми.

Земята за трева ще е подходяща за всяка, но изобилно цъфти, растението ще бъде само на плодородна почва с леко кисело или неутрално рН. Ето защо, ако земята във вашата област е бедна на хранене, тогава трябва да се подготви място за засаждане през есента.

Разтоварващата яма е изкопана с дълбочина 0,6 м и ширина 0,5 м. Отдолу дренажът е направен от чакъл или експандирана глина. Изкопаната почва се смесва с хумус или компост (5 кг на кладенец) и сложен минерален тор (500 г на храст), поставя се обратно в дупката и я оставя в тази форма до пролетта. Растенията се засаждат в подготвени ями през април (за южните райони) или май (за средната климатична зона). След засаждане, разсадът се напоява, земята се мулчира в торф с торф. Уверете се, че сте инсталирали опора за това пълзящо растение (перголи, дъги и т.н.) или го засадете покрай оградите.

Възпроизвеждане на лагера

Бингониумът се размножава както чрез семена, така и вегетативно (чрез резници, по слоеве, чрез издънки на корени).

Метод на семена

Този метод има два недостатъка: разсадът не запазва сортовите характеристики на родителите растения и цъфтят по-късно. Семената не изискват стратификация, те имат добра леталност и кълняемост. През пролетта те се засяват в кутии с насипна плодородна почва до дълбочина 0,5 см и се покълват при стайна температура. Приблизително 3-4 седмици по-късно изстрелите започват да се появяват. Разсадът се трансплантира на открито, след като се отглеждат 3 чифта истински листа.

Семена кампсиса

graftage

Лесно е да се разпространява кампсис с резници поради високата им степен на оцеляване.

Зелени резници от бингони, събрани през юни-юли от средните части на издънките, на всеки от които остават само няколко листа. Долните краища на резбата се потапят в прах от стимулатора за захващане и се засаждат под ъгъл от 45 ° до подготвеното място. След засаждането градината се напоява и мулчира.

Лигираните резници се нарязват на около 25-30 см в края на март, когато лиана все още е "заспал". За това се използват издънки от миналата година. Резени са засадени непосредствено след нарязването (ако все още е студено на улицата, то те са вкоренени у дома).

Успешното вкореняване на лигнитните резници на лагера: страничните издънки започнаха да растат

Размножение отводками

За да умножите темата от слоевете, по-ниските стреля в растението се огъват на земята и се закрепват. Мястото на контакт на стъблото с почвата е периодично напоявано. През следващата пролет напускащите се отделят от "родителя" и се засаждат на избраното място.

Възпроизвеждането по растителност

Kampsis дава изобилие от издънки, които могат да се използват за възпроизвеждане. Процедурата се извършва в началото на пролетта или есента, когато пъдпъдъкът е в покой. Издънките се изкопават заедно с част от корена и се засаждат на избрания обект.

Грижи за къмпинга: напояване, торене, подрязване, подслон за зимата

Bignonia не се нуждае от грижа, която се състои от напояване, премахване на плевелите, хранене, контрол на вредителите и болести.

поливане

Тази южна лоза е устойчива на суша, обаче, за да се запази нейният вид и изобилен цъфтеж, напоителният режим трябва да бъде коригиран така, че растението да не изпитва както липса на влага, така и прекомерно количество. За да улеснят работата си, кръговете на багажника мулчират.

хранене

Ако земята във вашия район е доста плодородна, тогава можете да направите без хранене. При бедните почви без допълнително хранене растенията не могат да направят това. Въвеждането на азотно-фосфорни торове ще осигури обилна и продължителна цъфтежа на кампдаса.

Подрязване и оформяне на короната

Tekome изисква редовно подрязване, тъй като тази лоза расте бързо. Формулата растението започва след засаждането. Стрелите се скъсяват на височина 15-20 см от нивото на земята. Когато се отдръпват, слабите се отстраняват и силните (4-5 парчета) се насочват по протежение на опората в желаната посока. Накрая, къмпингът ще се формира от 3-4 години. Благодарение на резитбата, кампсът може да бъде оформен по различни начини.

С помощта на резитба, кампсу може да получи всякаква форма

Страничните издънки на скелетните клони се отрязват ежегодно, като остават 2-3 пъпки по тях. Ако скелетната клонка е изчезнала през зимата, то е напълно изрязана "на пръстена", а на мястото й се изпраща замяна. Старите растения преминават подмладяващо подрязване, при което всички клони на растението се скъсяват до 0,3 м. Тази процедура се извършва в ранна пролет, преди пъпките да се разтворят. По време на вегетационния период, за да се запази чист вид пълзящо растение, всички избледнели леторасти са отрязани, оставяйки им 3-4 пъпки.

Подготовка през зимата

В райони с продължителни слани под -20 ° C, къмпингът ще изисква подслон през зимата. Клоните се изваждат от опорите, поставени върху възглавница от lapnika, покрита със сухи листа или дървени стърготини, покрити с филм.

Ако лианата вече е достатъчно възрастен и не е възможно да се отстрани от опорите, то тя е изолирана както следва: кръгът на складовете е покрит с лапад, клоните са обвити с лутрасил и филм.

Вредители и болести

От вредителите на лагера са засегнати листни въшки, които се хранят със сочния сок от младите филизи и листа. За борба с него се използват пръскачки с инсектициди.

При прекомерно поливане на този пълзящо растение вероятността за развитие на кореново гниене е висока. Ето защо е необходимо да се настрои напоителния режим, особено за младите растения.

Защо не разцъфват лагерите?

Bignonia не може да цъфти поради следните причини:

• Недостатъчна възраст - това се случва с тези растения, отглеждани от семена. Те цъфтят само за 6-7 години растителност;

• пролетни студове;

• кореново гниене;

• студен климат (в региони с хладно лято, къмпингът отказва да цъфти).

Share:
Comments