Кала в пота: грижа у дома. тайните на цъфтежа и успешното

Кала е една от най-елегантните растения от семейството на Aroids, цъфтяща в условия на стаята.

Нейните "популярни" имена: callist, aronnik. Той идва от блатистите гори на Южна Африка.

В природата има 8 вида кала, които са разделени на 2 групи: грудкови и коренища.

В допълнение към вида на кореновата система, те се различават по размера и цвета на воала (разновидностите на грудки кала имат различен цвят, а коренищата се цъфтят предимно с бели цветя).

От тях, подходящи за отглеждане в дома, са:

Катело-етиопатия (женски гениталии) - най-големите видове, отглеждани в закрито цветарство. Големите листа имат сърцевидна форма. Цъфтящи фуниевидни бели цветя. За разлика от цветните кала, по време на почивката, тя задържа листата и остава зелена. Най-популярните сортове са: Зелената богиня, Перлата, Николай, Детелиана; Albomaculata.

Кала Елоота достига височина до 50 см. Има големи пъстри листа, цветно покритие от жълт цвят. Известни сортове: Чернооки красота, Жълт ъгъл, Вермеер, Черно красота, Капитан Челси.

Кала Ремани - Компактна форма на клубена (височина до 70 см). На базата са получени сортове с червени, розови, лилави, черни оттенъци. Популярни сортове: Хамелеон, вечер, индийско лято. Анеке, Шварцвалд, Болеро.

Калас в саксии, грижи у дома, за които не толкова сложно, както изглежда на пръв поглед, все още се нуждае от специален подход. За да се гарантира, че те не само растат, но и разцъфват в условия на стаята, от производителя се изисква да създаде оптимална комбинация от условия, които са най-близки до естествените.

Кала: грижа за дома - размножаване, трансплантация

репродукция

Вкъщи калатата се размножава главно вегетативно. В зендзешки коренища, разделени на части. Всеки от тях трябва да има поне един бъбрек. Разфасовките се изсушават и прахообразно на прах с въглен или се дезинфекцират със зеленина. Разделянето на коренища трябва да се извършва най-малко веднъж на 4 години. В противен случай около майчиния храст се формират странични малки издънки, които няма да дадат цъфтеж. След това парчетата се засаждат в отделен съд.

В цвят калас разделят гроздето от майката.

Разширената кала клубена е готова за разделяне

репродукция семенами - самый сложный способ. Связано это с низким процентом их всхожести. Если удалось получить созревшие семена, то их перед посадкой надо вымочить в стимуляторе роста (Корневин, Эпин, Гетероауксин, Этамон, Циркон), а затем оставить для проращивания в теплом месте на влажной губке или марле. После того как семена проклюнулись, их можно высаживать в грунт. Однако здесь возникает еще одна сложность: посадочный материал часто загнивает. Чтобы сократить потери к минимуму, увлажнять ростки лучше не сверху, а через фитиль. Выращивают посадки при температуре +22ºС. Пикируют сеянцы через 2 месяца после посева.

трансплантация

Трансплантирайте кала всяка година през пролетта след края на почивката. В същото време можете да разделите коренища или грудки. Контейнерите използват широка, не прекалено дълбока. В долната част е задължително дренаж до дебелина 5 см. В саксии, бели мухи са засадени не по-дълбоко от 5-10 см.

В цветните кали, избраните клубени трябва да бъдат еластични, оживени, с гладка, жълтеникава кожа. Преди засаждане се препоръчва те да се съхраняват в слаб разтвор на калиев перманганат или да се третират с фунгицид.

Белите калати са засадени на дълбочина, равна на техния 3-кратно диаметър на техните коренища.

Първо, силно поливане на засаждане не е необходимо - вероятността за разпад е висока (по-добре е да се пръска от спрея). След появата на кълнове (приблизително 14 дни след трансплантацията) започва активно поливане и торене.

Кала в саксии: грижа у дома - почва, осветление, температура и влажност, условия за цъфтене

Почва

За сортове грудки подходящият състав на почвата ще бъде: лист, трева, хумус, груб пясък в съотношение 1: 2: 1: 0,5. За сортове корени можете да използвате универсален грунд за цъфтящи растения или да го замените с такава смес: равномерни части от хумус, листна пръст, груб пясък, 2 части земна трева, 1/4 глина. И в двата случая се добавя 1 супена лъжица суперфосфат към 3 литра от общия обем на субстрата.

Осветление и местоположение

Callas се нуждаят от ярка дифузна светлина. Продължителността на дневните часове трябва да бъде 10-12 часа. През есента и зимата е необходимо да се осигури допълнително осветление с интензитет от поне 700-800 лукса. Липсата на светлина води до загуба на орнаменталност на растението: дръжките на листата са опънати, няма цъфтеж, в грудки кала, цветът на бректите е бланширан.

През лятото западните и източните прозорци ще бъдат най-доброто място за зендидски. През зимата, напротив, за да получите допълнителна слънчева светлина, е по-добре да я пренаредите на юг.

Температура и влажност

За различните видове повиквания температурата и влажността на въздуха в помещението имат известни разлики.

Райските растения се чувстват добре по време на активния вегетационен период при + 17-21 ° С. След цъфтежа по време на почивката, те се съхраняват при + 10-13 ° С в продължение на поне 2 месеца.

"Бялата" кала се нуждае от висока влажност на въздуха (70-80%). За да направите това, листата им са поръсени с мека вода, саксии се поставят на палети с влажен мъх, разширена глина. И е още по-добре да използвате специални овлажнители.

Оптималната температура за развитието на "цветни" калта ще бъде + 20-24 ° С. По време на "почивката" на растенията се повишава до + 25-28 ° C, за да узрее клубените и се образуват цветни пъпки. Грудките са с умерена влажност на въздуха (50-60%). Всеки ден изтриват листата с влажна гъба.

Условия за цъфтежа: защо кала не цъфти?

Често се случва купуваната в магазина кала да не цъфти в дома. Една от причините за това поведение е нарушаването на режима "растителност-почивка". Растенията, които се продават, се "изпомпват" с фитохормони, за да запазят видимия външен вид. За да изпратите арроник на "хибернация", трябва да съкратите поливането и да поставите съда в хладна стая.

Неправилният режим на напояване също "забавя" началото на цъфтежа. Pyloptery като тропическа растителна обича активно да "погали жаждата" по време на растителността. Това важи особено за етиопските кала. Важно е да запомните, че е невъзможно да се излее студена вода върху тези "зелени африкански жени" - печенето на корени е вероятно. За тази цел е по-добре да използвате мека топла вода (+ 20-25 ° C).

Неправилният размер на пота е още една възможна причина за отсъствието на цъфтеж в кала. Тази тропиканка расте доста бързо. Когато тя се затваря в гърне, тя спира да расте и не бърза да се зарадва на елегантните си цветя. След период на почивка в обраслото "семейство" е необходимо да се отдели отслабващото растение майка "деца" и да се трансплантират в отделни саксии. В същото време почвата се превръща в прясна почва.

Неправилният режим на хранене оказва неблагоприятно влияние върху способността на кала да цъфти. При излишък от азот растението "мазнини" - развива широколистна маса в ущърб на цъфтежа. Ето защо е необходимо да се въведат фосфор-калиеви торове, "отговорни" за цъфтежа.

При недостатъчна дълбочина на засаждане на грудка или коренище в почвата има активен растеж на страничните издънки. Ако не са отделени и не се трансплантират, няма да има цъфтеж.

Кала: Грижа за дома - най-горната дресинг и поливане

поливане

При поливането callas също са представени с различни изисквания. Така че "цветните" калати се изсипват умерено: стагнацията на влагата в почвата може да стане смъртоносна за тях (се образуват гниене върху грудки). Излишната вода от тавата се излива. Следващото поливане се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне 2-3 см дълбоко.

"Бяла" кала като изобилно поливане, особено в период на активен растеж. Почвата в саксията винаги трябва да е влажна.

След цъфтежа във всички видове на това растение, поливането се намалява на 1 път седмично и грудките след 1-2 месеца от този режим престават да се напояват изобщо.

Допълнително торене

С освобождаването на кала от периода на почивка, тя се хранва на всеки 2 седмици, редувайки минерални и органични торове. При листните превръзки растенията се напръскват така, че течността да не попадне върху брекетите (те образуват грозни петна и цветът губи своята декоративност).

Кала в саксии: грижи у дома - защо умрат?

Количките в саксии у дома най-често умират с неправилна грижа, в резултат на което отслабените растения са засегнати от вредители и болести.

Най-злобните "аматьори" на Кала са Акари паяк, бели мухи и листни въшки, За унищожаването им се използват акарициди (Aktelik, Sanmayt, Vertimek) и инсектициди (Fitoverm, Biotlin, Aktara, Akarin).

При неправилно напояване и температурни условия калата често са засегнати от различни бактериални и гъбични инфекции. Кореново гниене можете да научите от такива признаци: масивното изсъхване на листа и дръжките, некротичната коренова система. Неговото нарастване допринася за висока влажност и температура на въздуха, излишък на азот в почвата. За да се помогне на растението в този случай, то трябва временно да спре поливането, частично да замени влажната почва със сухо, да третира растението с разтвор на фунгицид (Fundazol, Previkur, Rovral).

Сиво гниене, причинена от патогенната гъбичка Botrytis cinerea, се разпространява чрез замърсена почва, вода, вятър. Характерна особеност е сивото покритие на растението.

С поражение бактериално разпадане стъбла, корени, основата на листата потъмнява, в крайна сметка растението умира. Болните кали трябва да бъдат унищожени.

Ако листата изглеждат заоблени кафяви петна, постепенно се сливат, това означава, че растението е болна антракноза. Повредените части от калата се отстраняват, самата фабрика се третира с фунгицидни препарати.

Защо кала у дома се превръща в жълти листа?

Листата на калата, когато се държат вкъщи, стават жълти по две причини: подготовка за периода на почивка и неточности при кърменето.

След като растението избледнее, то започва да се подготвя за "заслужена почивка": в "оцветените" кала, всички листа стават жълти и умират, а "белите" зендзески държат зелената листа.

Неправилната грижа за калата засяга външния вид на растението. Като тропическа растителност, тя се нуждае от висока влажност, която е трудно да се поддържа на правилното ниво в жилищни условия (особено в отоплителния сезон). Следователно, калата често трябва да се напръсква с вода, да се пренарежда далеч от отоплителните уреди.

Наслабването или изсушаването на субстрата също води до промяна в цвета на листата и изсъхването им.

Въпреки че изпражненията изискват дълъг светъл ден (10-12 часа), твърде ярка светлина го потиска. Следователно, ако инсталацията е на южен прозорец, тя трябва да бъде прибрана или пренаредена на друго място.

Изгори на лист кала

Продължителното култивиране на калата в един съд без трансплантация и замяна на почвата води до изчерпване и в резултат на пожълтяване на листата. Недостигът на хранителни вещества също води до повишена чупливост на дръжките на листата. Когато липсва азот, листата губят своята гланц, краищата им се свиват и с калий се издигат до върха.

Share:
Comments