Как да удължите живота на букет. поддържаме свежестта на

Тази статия ще ви каже как да запазите свежестта на нарязаните цветя.

А жив букет винаги дава усмивка и наздраве. И в средата на зимата той изглежда като малко чудо. Как да спасим този летен подарък, така че красотата и аромата на цветята да не се изпаряват неочаквано бързо? За да направите това, е необходимо да се грижите за качеството на цветята на етапа на покупката и да спазвате простите правила на цветарството.

Когато купувате цветя, ги проверявайте щателно. По този начин, хризантеми не трябва да се режат ръбове, а розите нямат по-нисък ред от венчелистчета. От такова цвете палатка е по-добре да си отиде. Недоверието също трябва да причини цвете, облечено в така наречената "пола" или изпреварено от еластична лента. Това означава, че бубата се нуждае от допълнителна подкрепа, без която тя бързо умира. Предпочитание се отдава на цветовете не са напълно отворени пъпки - отворено цвете ще увехне бързо и напълно затворен, не може да бъде отхвърлена, поради липса на сила.

Букет от един вид цветя е много по-лесен за спасяване, отколкото композиция, съставена от много различни цветове. Факт е, че във всяко предприятие изискванията за водата и нейната температура, както и за осветяване на помещенията, не са еднакви. Дори обработката на стъблата трябва да се подхожда по различни начини.

Има цветни антагонисти, които не толерират кварталите. Карамфили, лилии, лалета, нарциси и орхидеи не харесват никого. Те се отделят токсични вещества, които водят до изсъхване на растенията, разположени в съседство. Но има и растителни лечители. Например, клон от кипарис или thuya ще помогне да запазите букета, като подобрите микроклимата вътре и наоколо.

Силно обвит букет се пази много по-зле от свободния букет поради ограничението на достъпа до вода. Поради това стъблата се заразяват и изгниват. Същото правило важи и за размера на вазата, като стъблата в нея не трябва да се стесняват.

Долните стъбла на цветята трябва да бъдат освободени от листа без остатъци, рози - и от тръни. Меката тъкан на листата бързо гние и насърчава възпроизводството на бактерии във вода, което води до ранна смърт на цветето. Някои растителни видове (като лилии и лалета) също премахват тичинките, за да удължат периода на цъфтеж.

Ако не можете веднага да поставите цветя в буркан с вода, създайте ги в влажна среда (покрийте горната част с целофан, опаковайте с мокър вестник). Не поддържайте топли цветя, с изключение на "sissies" на орхидеи, които не търпят студ.

Във всички цветове структурата на стъблото е различна и е необходимо да се направи така, че да абсорбира повече вода. Стъблата с артикули (като карамфил) са подрязани, когато са сгъстени. Кухи стъбла (лупина, делфиниум, дали) са наситени с вода, обръщайки цветето с главата надолу и с пръст рязко се спускате във ваза с вода.

Млечните стъбла се отрязват с млечен сок, който замърсява водата, така че свежият рязане се потапя в кипяща вода за няколко секунди или леко се изгаря от огъня. Ленизираните стъбла (люляк, роза) се разцепват с нож или се омекват с чук отдолу. И стъблата на кала и гербери трябва да се третират със сол. Останалите цветове се изрязват по наклонена линия, като по този начин се увеличава площта за храна.

Забранено е да се слагат букети близо до плодове, по-специално за портокали и ябълки. Зрелите плодове излъчват етилен, фатален за цветя.

Растенията не обичат течението, изсушават ги. По същата причина не поставяйте букети близо до батерията и на пряка слънчева светлина. Но честото пръскане удължава живота на всеки букет.

Многократно сменете водата, отрязайте стъблата, това няма да позволи на бактериите да се размножават бързо. Но има и правила. Актуализиращите секции са под потока на водата, така че въздушните мехурчета не попадат в стъблата и не запушват растителната тъкан. В противен случай, цветът ще умре от липсата на влага, дори и във водата.

Има водни добавки, които не са трудни за вас сами. Например добавяне на таблетка от активен въглен или аспирин във вода. Или щипка кристали от лимонена киселина (можете да я замените с пресен сок). Също така опреснете букета и чаена лъжичка борна киселина. Сол, алкохол, оцетна киселина, глицерин и глюкозен разтвор също така удължава живота на цветята.

Ако букетът се състои от няколко вида растения, те най-вероятно ще изсъхнат в различно време. Отидете през него, оставяйки добри цветя. Те трябва да бъдат измити, актуализирани секции и поставени в друга ваза. И ако увиете букет в хартия и го обесите да изсъхне на сухо и тъмно място, то може да ви направи щастливи от години.

Share:
Comments