Как да спасим коте от бълхи: лечение и профилактика.

Често собствениците съобщават при домашни любимци тревожни симптоми, които показват поражението на бълхите. Особено опасно това състояние може да бъде за млади хора.

Помислете как да освободите котето от бълхи ефективно и без да причинявате вреда на крехкото тяло.

Характеристики на инфекция с бълхи при котенца

Бълхите са кръволинещи насекоми. Тясното и гладко тяло има специални четина и тръни, благодарение на които тези същества могат да държат в гъстата вълна от животни и гънките на човешкото облекло. Дългите задни крака помагат на паразитите не само да пълзят, но и да скачат на дълги разстояния, което се дължи на широкото им разпространение.

Друга причина е постоянството на бълхите. От дълго време не могат да получат храна, чакайки подходящ повод. След контакт с котето, бълха ларви веднага започва да се (до 400 единици на ден). Яйца могат да бъдат върху всякаква повърхност: Къщата на котка, отпадъци, килим, мебели, пълнени играчки и т.н. Ларвите зрели в около 10 дни, но може да бъде в този етап, и по-дълго, до тогава, докато животното чиято кръв може да се подава. Тогава бълхи незабавно освободен от черупката и се стреми да стъпи в топлокръвни животни, така че след около 30 дни от активна мощност, започна да се оттегли собствената си потомство.

Начини на котешка инфекция с бълхи:

1. От околната среда: бълхите могат да бъдат внесени в къщата на обувки, дрехи и други предмети.

2. От други животни: котетата могат да се заразят не само от членове на техния вид, но и от зайци, кучета, плъхове и т.н.

Учените знаят повече от две хиляди вида бълхи. Но, от гледна точка на лечението, това не играе голяма роля, решението за това как да се отърве котето от бълхи се взема на базата на други фактори.

Как да се определи, че котешка бълха

Знаци, че бълхите живеят в тялото на животното:

1. Котето често и активно сърбя, облизва, опитвайки се да извади нещо от палтото със зъби. Ако мястото на дискомфорт на животното се намира в областта на слабините или на ухото, тогава е вероятно той да бъде поразен от акари. Когато бълхите домашни любимци често се сърбят напълно.

2. Увреждане на кожата на животното: червени петна, следи от гърч, рани.

3. Вълната става по-рядка, изглежда нестабилна.

4. Котката се дърпа и се държи неспокойно.

След това бълхите са опасни

Ако откриете тези симптоми, важно е да започнете лечението възможно най-скоро, защото заразяването с бълхи не е безвредно, този проблем може да има много рискове както за самия домашен любимец, така и за собствениците.

Бълхите са опасни за коте

В допълнение към общия дискомфорт на животното, отразен в навиците му, съществува риск от по-сериозни последици:

1. Възпаление на кожата поради ухапване и увреждане по време на разресване. Раните лесно могат да бъдат заразени с гъби и бактерии.

2. Алергични реакции.

3. Инфекция с червеи, чиито носители са бълхи. Хелминтите на свой ред предизвикват проблеми с храносмилането и отравянето на тялото, което значително влошава здравето на животното, особено на младите.

4. Анемия, която може да доведе до смъртта на котенца.

5. Възпаление на очите, носа и ушите на животното.

Бълхите са опасни за хората?

Общоприето е, че само животни са засегнати от бълхи. Но има случаи, когато паразитите хапят човек. Това е особено опасно поради риска от инфекция с различни инфекции. Също така, бълхите могат да причинят на човек алергични реакции и кожни проблеми.

Как да се отървете от котешки бълхи за период до два месеца

Котетата от първите месеци на живота не могат да бъдат третирани със средства, предназначени за по-възрастни хора. За да помогнете на новороденото да се погрижи за следните процедури:

1. Механично почистване - животното се изтрива със специален гребен с малки денички.

2. Да се ​​отървете от бълхи от всички други животни, които живеят с бебето.

3. За къпане със специален шампоан, чийто етикет обозначава възможността за използване при котенца. Предлага се във втория месец от живота, преди да могат да се използват някакви химични агенти. В толкова ранна възраст шампоанът трябва да се използва само ако бълхите са много големи и те са прекалено мъчителни и опасни за домашния любимец.

Как да се отървете от бълхи, отглеждани от котенца

От два месеца списъкът с възможности за отстраняване на котето от бълхи се разширява значително. Дори в тази възраст все още не е необходимо да се злоупотребява с химически продукти. Но когато котенцето стана и стана по-силно, се предлага по-широка гама от средства, чието използване, съгласно указанията, е напълно допустимо.

шампоани

шампоани признаются специалистами одним из самых безопасных средств избавления котёнка от блох. Их можно применять и в профилактических целях. Минусы этого способа:

- Процедурата по къпане е изключително неприятна за повечето котки.

- те действат само върху възрастни насекоми, ларвите остават. За да се постигне желания ефект, трябва да се преработи животното след няколко дни.

напудряне

Има специални прахове за котенца. Но тяхното използване не е много ефективно поради факта, че този агент също не действа на ларвите, но убива само възрастни паразити. Освен това съществува риск от развитие на алергични реакции чрез вдишване на праха и поставянето му върху лигавиците.

Капли на холку

Основното предимство на този метод е лекотата на използване. Просто трябва да разпечатате космената козина на гръбначния стълб в областта на нокътя и да поставите там специални капки. Капките също са най-ефективното средство. Важно е да се спазват стриктно всички ограничения за възрастта, теглото и да се избере правилната доза.

Нашийници от бълхи

Един от приоритетните методи за домашни любимци, които се пускат на улицата. Действието на нашийките трае около 2-3 месеца, след което трябва да се промени.

Недостатъците на този инструмент са:

- постоянна неприятна миризма на яката;

- Неприятно усещане в животно от чужд предмет върху тялото.

аерозоли

При продажба лесно се намират аерозоли от два типа:

1. За обработка на стаята. Използвайте ги за обработка на котенца не може.

2. За лечение на самото животно. Ако спазвате всички правила, посочени в ръководството, аерозолът няма да навреди на домашния любимец, но ще има отличен ефект. Спреят обикновено се прилага около час, след което котето трябва да се измие. Важно е да се гарантира, че животното не облизва слоя аерозол от вълната.

Обработка помещения

Дори ако лечението на животното се извършва правилно и има положителен ефект, това не е достатъчно, за да се забрави проблема. Освен да се отървеш от котето на бълхи, важно е да знаете как да се справяте с помещението, за да предотвратите повторна инфекция. Най-добре е да следвате следния алгоритъм:

1. Почистете добре тавата, леглата, ложите и други предмети, предназначени за животното.

2. Почистете всички мека мебел, текстил, килими и други подобни предмети, с които котето е в контакт и на които могат да останат паразити или техните ларви.

3. Измийте всички дрехи, с които котето е в контакт.

4. Извадете всички храни и съдове. Отнасяйте стаите със специални средства против бълхите, например с аерозоли.

5. Вентилирайте всички помещения.

6. Внимателно вакуумирайте апартамента, като не забравяте первази, пукнатини и други труднодостъпни места.

7. В случай че чантата за прах е подвижна - веднага я изхвърлете. Почиствайте прахосмукачката с репелент срещу насекоми.

8. Правете мокро почистване на цялата стая.

9. Когато живеете в частна къща, е необходимо също да обработвате всички сгради и самата територия на мястото, на което котката се е преместила.

10. След известно време се препоръчва повторно третиране със специални средства в случай, че има ларви, останали след първото лечение.

Профилактика

Много по-добре, ако не е нужно да мислите как да се отърве котето от бълхи. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да вземете всички мерки, за да предотвратите появата на паразити на животното. Следните предпазни мерки ще допринесат за това:

- винаги да държите стаята чиста;

- Не ходете в апартамент в улични дрехи и обувки;

- Не позволявайте на коте да излезе от къщата или от апартамента;

- Избягвайте контакт с заразени животни.

След като разгледат подробно информацията, дадена в статията, може да се заключи, че пренебрегването на лечението на котето от бълхи или дори отлагането му може да бъде опасно както за самия животното, така и за хората. Всеки собственик, оценяващ всички плюсове и минуси на описаните средства, ще може да избере най-подходящата опция за своето животно. Ако има негативни реакции към лекарствата или тяхната неефективност, трябва да се свържете с ветеринарния лекар.

Share:
Comments