Как да се отървете от ненужни неща?

Натрупаните излишни елементи могат да се превърнат в истински бич за всеки апартамент: изтекли лекарства или продукти, отдавна остарели и неизползвани домакински уреди, празни кутии, съдържащи нещо, което не може да бъде идентифицирано, заемат много място и събират прах. И ако е доста лесно да се разберат продуктите, то обикновено е жалко да се изхвърлят останалите.

Дори древните китайски майстори на фън шуй излязоха със специален метод, за да помогнат да се определи дали това или онова нещо е необходимо. Те препоръчват да вземете обекта в ръка и да си зададете три въпроса:

1. Има ли този елемент уникална собственост, която не може да бъде заменена с никоя от другите елементи?

2. Необходимо ли е тази точка да се получи поне веднъж през последните две години?

3. Възможно ли е да направите нещо полезно и полезно с помощта на тази тема в момента?

Ако отговорът на най-малко два от тези въпроси е отрицателен, това със сигурност може да се припише на ненужно. Ако всички отговорите бяха отрицателни, тогава най-вероятно този въпрос не е полезен повече от всякога.

Вероятно, дори и след прилагането на този метод, безполезността на някои неща все още ще предизвика съмнения. Фън шуй майсторите препоръчват в този случай да се съчетаят всички тези неща в отделна торбичка, надеждно да се свържат и да се поставят на труднодостъпно място (например на мецанина). В случай, че през следващите две години нито един от членовете на семейството никога не е получил и развърже тази чувала, може безопасно да го изхвърлите, без дори да се опитвате да си спомните какво има вътре.

Съвременните психолози препоръчват друг, по-скоро ефективен начин да се отървете от съжаление, когато изхвърляте стари неща. Трябва да се добави всичко, което е потенциално ненужно в хола или в средата на коридора, така че постоянно да пада върху очите ви или под краката ви. По този начин се установява постоянен контакт с тези предмети, който или помага да се натрупат достатъчно раздразнения, за да се изхвърли нещо решително, или ще подтикне идеята за целесъобразността на нейното по-нататъшно съхранение.

Ако даден предмет вече е намерен отдавна, но все още е жалко да го изхвърлите или просто мързел, можете да рекламирате на специализирани сайтове и да ги предложите на някой като подарък. Най-вероятно има хора, които се нуждаят от стара перална машина, пиано или хладилник, в който случай ще дойдат с благодарност и ще изнесат ненужно нещо.

Трябва да се отбележи, че тези правила се прилагат само за утилитарните неща: например, оборудване, прибори, мебели и т.н. Въпреки това, много ненужни неща, хората продължават за сантиментална и емоционална привързаност към тях ... Например, люлеещ се стол с баба си, която за първи път се използва като люлка за бебето, и след това, когато порасне, преработена в друга стая, хвърлят много трудно, защото тя ни напомня за любимия човек. Но ако обектите, които предизвикват приятни спомени, вече са затрупани с цялото складово помещение или кухня, тогава ситуацията трябва да се управлява по някакъв начин.

Експертите препоръчват разделянето на сантименталните неща на тези, които са ценни и не ги представляват. Например, ако по-горе люлеещия се стол все още предизвиква положителни емоции, то със сигурност трябва да се съхранява и голям брой картички и дрънкулки, за което вече знае точно кой ги е пратил, и даде, очевидно, би било излишно. Ако хвърлите много сурово сувенир, даден на приятел от детството, можете да попитате приятели за това, защото нямат нищо общо с това нещо. Можете също така да се обърне сантиментални предмети утилитарен, например, да се постави харта училище в красива рамка и украсяват стените му или в ножницата ресни подарък от майка ми одеало и да го използвате като одеяло. По този начин нещата няма да се съхраняват без никакво предимство, а ще служат за определена смислена цел.

Коментари

Ирина 85-15 12/13/2016 Обичам да се отърва от боклуци, има място за нов боклук в бъдеще)))
Share:
Comments