Как да се отървем от плъхове: превантивни мерки. механични,

Когато такива неприятни паразити като плъхове се засаждат в къща или ферма, това може да е много сериозен проблем.

В крайна сметка, тези животни не само могат да плашат всички членове на домакинството с външния си вид, но и да носят опасни заболявания.

Как можете да защитите вашите близки и приятели от тези неприятни гризачи?

Нека да разберем какви методи могат бързо и качествено да се отърват от плъховете.

Малко за плъховете

Плъховете са символ на опасност, нечистота и зло, така че ако има такива гризачи във вашия дом, това не вещае добре. Заразените храни, развалените мебели и нещата, в допълнение, много голям риск от сериозно заболяване, чийто превозвач е обикновен плъх - и това е само непълен списък на "предимствата" на квартала с тези гризачи. В допълнение, плъховете са много упорити и хитри гризачи, и да се отървем от тях е много трудно. Плъховете постоянно се нуждаят от изтриване на нарастващи зъби, така че те грозгат през абсолютно всичко, дори стомана.

Въпреки появата на нови методи за борба с тези гризачи, те все още не работят толкова бързо, колкото броят на плъховете. Следователно, веднага щом установите наличието на плъхове в дома си, трябва незабавно да вземете всички възможни мерки, за да не се чувствате у дома свободно и да се размножавате в апартамента или къщата.

Как да се отървем от плъхове: механични методи

Кот

Може би най-известният и доказан метод за борба с плъхове (и мишки) е котката. Вярно е, че тези домашни любимци са снабдени с активна нервна система и жажда за лов, така че те трябва само да им дадат възможност да хванат мишки. Въпреки факта, че те хващат един ден не толкова много гризачи, миризмата на котката много плаши плъховете и те бягат от апартамента, в който има такъв домашен любимец.

Единственият недостатък на котките, които случайно срещат неговите собственици, е тяхната независима природа. Тоест, да се предскаже какво ще направи в следващия миг е почти невъзможно и не е възможно да принуди моментално улавянето на плъхове. Въпреки това, всички котки са различни и повечето от тях дори не трябва да бъдат принуждавани, те независимо изтърсват къщата в търсене на гризачи или техните норки. Във всеки случай, използването на котка е най-простият, най-надежден и екологичен начин за борба с гризачите.

капани

Друг популярен метод за контролиране на плъхове е използването на собствени капани. Когато инсталирате такова устройство, не забравяйте, че плъховете, независимо от това, какво искат да започнат в купища боклук или хранителни отпадъци, въпреки че гризачите са чисти, така че винаги ще избират най-чистия път за движение, движейки се по-често по стените. Следователно на такива места трябва да се инсталират домашни капани.

Предлагаме Ви избор от 2 опции за ефективни капани срещу плъхове.

1 Капан # 1, За да направите първия капан, съхранявайте средно голям пот. Желателно е било глина или сгъстена пластмаса и имаше дървена опора, в която един от краищата беше затворен. Подложката трябва да бъде поставена със заострен край в гърнето, стръвта е нанизана отгоре. След това гърнето трябва да се обърне с главата надолу, а когато любопитен гризач се натъкне на него и издърпа стръвта, завесата ще падне и плъхът ще бъде хванат.

2 Капан # 2, Вземете трилитров буркан и изсипете малко растително масло с вода. Бурканът трябва да бъде поставен в хоризонтално положение, стръвта ще бъде поставена вътре. След като плъхът е хванат, потта се обърна надолу и гризачът не може да се измъкне от хлъзгавото масло.

Такива капани, както и закупените производители на плъхове, трябва да се използват в летни къщи, в мазета, гаражи или кошери, които предварително са определили точния маршрут на тяхното движение. Не забравяйте да смените стръвта от време на време, така че миризмата да остане достатъчно привлекателна за плъхове. Ако гризакът е хванат, почистете го и поставете нов.

Ултразвукови изплашители

Друг ефективен инструмент, който наскоро спечели голяма популярност, са ултразвукови страхлитари. Принципът на тяхното действие е да излъчват електромагнитни импулси, излъчвани от устройството, които значително засягат нервната система на плъхове и други гризачи и да ги принудят да напуснат дома ви.

Голямото предимство е, че тези устройства са абсолютно безопасни за хората. Има обаче и недостатък - плъховете могат да се измъкнат от вас, но да се установят със своите съседи и ако не следвате превантивни мерки, те могат да се върнат навреме.

За да се отървете от гризачи завинаги, продължете да използвате ултразвук дори след изчезването на гризачите и помолете съседите си да предприемат мерки, за да изгонят плъховете от дома.

Как да се отървете от плъхове: народни средства

На първите етапи на борбата и като превантивна мярка може да се използва едно от най-добрите средства за изцеление на народ. Например плъховете не понасят миризмата на някои билки и тези гризачи заобикалят къщата ви и поставят във всяка стая малък брой от следните билки:

  • гора или мента;

  • вратига;

  • LEDUM;

  • лайка;

  • пелин;

  • черен бъз;

  • на плъха.

В допълнение към миризмата на билки, има много други народни начини да се отървете от гризачи. За да защитите градината и градината си от инвазията на плъхове, вземете 100 грама прах на нафталин и го разбъркайте с кофа от сух торф или дървени стърготини. Тази смес трябва да се поръсва около дърветата в градината преди началото на зимата, а с пристигането на пролетта, стволовете трябва да бъдат внимателно почистени.

Много ефективно и дори леко кръвожадно е използването на гипс. За да направите примамка, трябва да вземете 20 грама гипс под формата на прах и 50 грама обикновено брашно. Смесете съставките, добавете 20-25 капки растително масло, за да придадете вкусовите качества на нашата смес и да излеете любимите пътеки на плъховете. Примамката бързо ще привлича гризачи и ще бъде последното нещо, което ще се опитат в живота си.

Можете да приготвите друга злокачествена смес за плъхове. Вземете 15 g боракс, 20 g колофон, а за сладост добавете 20 g захар на прах. Всички компоненти се смесват с дървена шпатула, тъй като миризмата на човешки ръце ще изплаши гризачите. Ние разпространяваме смъртоносната стръв близо до жилището на плъха и се готвим да съберем жертвите.

Как да се отървем от плъхове: химикали

До днес магазините продават широк спектър от отрови от плъхове. Тези химикали могат да бъдат разделени на 3 категории:

  • чревен, Тази група лекарства засяга плъха отвътре. В състава им има натриев арсенова киселина, която трябва да бъде разредена според инструкциите и да се накисва с примамка (зърно, хляб);

  • контакт, Влиява предимно върху дихателните пътища, изгаряйки кожата на гризача;

  • дезинфекционни средства, Тази група се отнася до токсични вещества, които навлизат в плъх през дихателната система и я отрови.

Химическите вещества трябва да се комбинират с примамка, например със пържени хляб, мазнини или слънчогледово олио.

Използвайки химически лекарства, не забравяйте, че те са токсични не само за гризачите, но и за хората, така че бъдете изключително внимателни.

Превантивни мерки

Не забравяйте, че е много по-трудно да се отървете от плъхове и други гризачи, отколкото да предотвратите появата им, така че спазвайте следните прости превантивни мерки:

1) Поддържайте чистотата в стаята, почистете кофата навреме и се отървете от трохи, тъй като боклукът и примесите много привличат гризачи;

2) също се опитайте да наблюдавате чистотата на улеите за отпадъци на входа, така че плъховете да не се събират близо до вашия апартамент;

3) Не позволявайте дупки в подове и стени, пилинг на гипсокартон и други дупки, през които плъховете могат да проникнат във вашия дом.

Това са всички прости правила за предотвратяване появата на плъхове. Спазвайте реда в къщата и не оставяйте никакви пропуски, през които гризачите могат да влязат във вашия апартамент. Ако тези опасни гризачи все още се намират в дома ви, използвайте един от методите, който ви подхожда най-добре.

Share:
Comments