Причини и симптоми на възпаление на ларинксалния канал.

Възпалението на лакрималния канал или на дакрилоцитит е заболяване, което се развива поради нарушена проходимост на слъзните жлези.

В този случай, слъзната течност започва да се влива в носните синуси.

Помислете по-подробно за симптомите на възпаление на слъзния канал и методите за лечение на това състояние.

Основните причини за възпаление на лакрилния канал

Най-често се развива dacryocystitis поради следните причини:

1. Тежка хипотермия или обратно - прегряване на човек.

2. Наличие на тежки хронични заболявания, особено диабет.

3. Нарушаване на общия метаболизъм в организма.

4. Остър спад в имунитета.

5. Въвеждане на различни микроорганизми и инфекции в окото.

6. Наличие на нелекувано възпаление в носните синуси, което предизвиква оток на тъкани, разположени в зоната около очите.

7. Преди това претърпели травма на окото.

8. Чужденият обект (косми, косми, вили и др.) Влиза в очите.

9. Дълъг престой в помещения с прах.

10. Контакт с кожата на окото на различни дразнещи пари.

В допълнение, тази болест много често се открива при новородени бебета. Това се дължи главно на факта, че бебетата имат определени характеристики на физиологичното развитие на лакрималните канали, поради което са по-податливи на развитие на дакрилоцитит.

Факт е, че когато плода е в утробата, нейните сълзотворни канали са покрити със защитна мембрана. Ако детето има някои патологии, то тази мембрана може да се запази дори след раждането. Това ще доведе до натрупване на лактамална секреция при новородено и ще провокира развитието на патогенна микрофлора.

Що се отнася до възрастните, те също имат това заболяване, но това е много по-рядко. Освен това е известно, че жените са по-податливи на дакриоцити, отколкото мъжете. Причината за това са характеристиките на общата конструкция на слъзните функции в женската.

Също така, жените често получават възпалени очи и защото използват различни козметични средства в очите си, които също могат да предизвикат възпаление.

Възпаление на лактатния канал: симптоми и възможни усложнения

Има две форми на възпаление на слъзния канал: остра и хронична. Всеки от те са придружени от характерни симптоми.

Острите дакрилоцитити обикновено се характеризират със следните прояви:

1. Развитие на подпухналостта в областта на възпаления око.

2. Болка при палпиране на тъканите близо до окото.

3. Появата на силно подуване в слъчевия плик.

4. Тежко стесняване на пролуката на окото, което затруднява виждането на човек.

5. Зачервяване на слъзния канал.

6. Загуба на способност за работа.

7. Бърза умора.

8. Замаяност.

9. Синигване на тъканите.

10. Повишено кръвно налягане (при възрастни).

11. Затваряне на тъканите близо до окото.

12. Образование гнойника на месте отечности.

Загуба на апетит.

14. Болка в окото.

Симптомите на хроничното възпаление на ларинния канал са:

1. Постоянно разкъсване.

2. Поява на гнойно изпускане в зоната, където е образуван абсцеса.

3. Оток на клепачите.

4. Болка след мигване.

5. Тежка болка.

6. Главоболие.

7. Нарушение сна.

8. Раздразнителност.

9. Загуба на еластичност на кожата под очите (тя може да стане тънка, бавна и лесна за разтягане).

При новородените тази болест може да бъде открита чрез наличието на малък гноен разряд и подуване на клепачите. Ако това състояние не се излекува, тогава детето ще има постоянна сълза на очите.

При липса на своевременно лечение възрастни могат да развият такива усложнения:

1. Флегмонът е едно от най-опасните усложнения при това състояние. Флегмонът не винаги може да се отвори. В този случай, ако гной се разбие в тъканите на пациента, той ще проникне в слъзните канали и дори може да проникне в черепа. Това ще доведе до силна инфекция.

2. Поради проникването на гной в тъканта, пациентът може не само да повиши температурата, но и да влоши паметта и да развие смущения в работата на нервната система.

3. Човек може да загуби зрението и съзнанието.

Такива усложнения могат да се развият само при отсъствие на навременно лечение и отлагане на пътуването до лекар. Ако посетите лекар още при първите признаци на заболяване, тогава могат да бъдат избегнати негативни последици.

Възпаление на лактатния канал: методи за лечение и диагностика

За да определите формата на дакрилоцитит, трябва да преминете към такива диагностични процедури:

1. Умива в откриването и диференциацията на бактериите.

2. Риноскопия.

3. Диагноза на окото на пациента под микроскоп.

4. Въведение в окото на специално боядисване за радиография.

Общото лечение до голяма степен зависи от такива фактори:

1. Тежестта на болестта.

2. Състоянието на пациента и наличието на усложнения.

3. Пациентът има съпътстващи заболявания.

4. Причини за патология.

5. Възраст на пациента.

Лечението на възрастни пациенти осигурява:

1. Измиване на очните канали със специални дезинфекционни разтвори.

2. Използването на капки и мехлеми с антибактериален терапевтичен ефект. Обикновено се предписват препарати за тази цел: флоксал, дексаметазон, лефмоцетин и ципрофлоксацин.

Ако традиционното лечение не е достатъчно ефективно, пациентът получава оперативно лечение. Тя включва следните две процедури:

1. Buzhirovanie. Тази операция е насочена към изчистване на лакрималните канали от натрупания гной.

След буги, лактичната течност вече няма да застане и общата проходимост на очните канали ще се възстанови. В допълнение, този метод често се използва, когато пациентът има хроничен дакрилоцитит и често има екзацербации на заболяването.

2. Дакриоцистомия Е операция, която се състои в образуване на вентил в лакрималния канал. Благодарение на тази процедура гнойът ще спре да се натрупва.

Лечението на това заболяване при кърмачета има такива характеристики:

1. Когато се появят първите признаци на заболяване на детето, е много важно да не се занимавате със самолечение на детето, но незабавно да го покажете на лекаря.

2. Обикновено, след диагностицирането на дакрилоцитит при кърмачета, те получават специална терапия, която включва масаж.

Масаж на слъзния канал Това е важна част от лечението на тази болест при кърмачета. Основната забрана за неговото поведение е най-пренебрегваната форма на болестта, при която бебето вече има обилно гнойно изхвърляне и други усложнения. В това състояние не може да се направи масаж, тъй като има опасност гной да потече в меките тъкани и това застрашава заразяването с кръв.

Ако пациентът няма противопоказания, той може да направи тази процедура. Масажният техник трябва да бъде обучен само от лекар. Общият процес на такава медицинска намеса включва следните действия:

1. Първо, майката трябва добре да мие ръцете си със сапун и да ги изплакне с антисептично решение. Можете също така да масажирате в медицински ръкавици.

2. След това внимателно изцедете сулфурата и гной, които се събират в очите на бебето. За да направите това, използвайте чист памучен тампон, предварително намокрен във фурацилин.

3. Само след това можете да продължите към самия масаж. Най-доброто време за това е периодът преди хранене.

4. Масажът се извършва четири пъти на ден. В същото време трябва да направите леки кръгови движения върху болното око на детето и да се опитате да изтласкате гной от него.

5. Много е важно да не се прилага прекалено голям натиск върху съда за сълзи, тъй като е възможно да се натисне мембраната навътре, което само ще влоши състоянието на бебето.

6. След масажа трябва да избършете окото с памучен диск, навлажнен с антибактериален разтвор.

7. След това трябва да капете очите на бебето си с антибактериални капки.

Вместо лечебни разтвори се разрешава и използването на домашни отвари от лайка, които имат антибактериален ефект.

Важно е да знаете, че ако традиционното лечение на тази болест не даде очакваните резултати, то детето се възлага звучащ, Тази процедура се състои в въвеждането на сонда в слъзния канал на бебето, която ще проникне в мембраната, която е причинила появата на дакрилоцитит. Тази операция се извършва винаги при локална анестезия, така че бебето няма да почувства болка.

След сондирането, очите ще бъдат измити с терапевтични разтвори срещу развитието на микроби и възпаление.

Ефективността на тази процедура е много висока само през първите два месеца от живота на бебето. Резултатът след неговото задържане се забелязва почти веднага - детето вече няма да има постоянно подуване на сълзите и очите.

Традиционната медицина предвижда такива методи на лечение:

1. Използването на сок от алое дава много добър ефект. За да направите това, сокът трябва да се разрежда наполовина в топла вода и се използва за нанасяне на компреси върху очите. Повторете тази процедура, която ви е необходима два или три пъти на ден.

2. Използването на мащерка, която има подчертан противовъзпалителен ефект, също води до резултати. За това мащерка трябва да се варят за двойка и настоява за няколко часа. Готови са да се вари в бульон и да се мият очите три пъти на ден.

Преди да използвате традиционната рецепта за лекарства, винаги трябва да се консултирате с лекар.

За предотвратяване на дакрилоцитит при възрастни, винаги трябва да предпазвате очите си от дразнене, да поддържате имунитет и да избягвате прекомерно охлаждане.

Що се отнася до децата, за съжаление, новородените бебета не могат да бъдат спасени от развитието на възпаление на сълзотворен канал, защото това се случва по чисто физиологични причини.

Share:
Comments