Как да се грижи за лилии на открито: засаждане през есента,

В почти всяка цветна градина можете да намерите лилии. За растението, доволен от цветовете си, е важно да се следват правилата за есенно засаждане и грижа за лилиите на открито. Това е съвсем просто.

Как да засадим лилия през есента?

Лилиите се различават от другите сортове сортове и елегантна, празнична гледка. Преди отглеждането на растение е необходимо да се определи времето за засаждане, мястото и почвата.

Кога да засаждате лилии на открито

Най-често градинарите започват да засаждат крушки с началото на есента. Лилиите не са изключение. Есента е най-благоприятното време за засаждане на нови сортове лилии. Плюс това, такава засаждане е, че времето може да се разтегне малко, а крушките в покой лесно понасят всички процедури. В допълнение, през есента на градинаря има повече време, можете да направите трансплантация на лилии, които вече са избледнели.

Времето на всички дейности зависи от метеорологичните условия и района, където се отглеждат лилии. Оптимално засаждане на растения от края на август. На места с топъл климат можете да изчакате до септември или началото на октомври.

Недвусмислено отговаряйте на въпроса кога да растете лилии е трудно. Твърде ранните засадени луковици могат да се движат в растеж, което ще навреди на растението. Късно засаждане ще доведе до замръзване на непрекъснати крушки.

Съвет! Ако температурата на въздуха е настроена на около +10 градуса, можете безопасно да пристъпите към засаждането на крушките.

Кои лилии не могат да бъдат засадени през есента

Подготовка за засаждане растения, че е важно да се помни, че не всички сортове лилии могат да бъдат засадени през есента. Ето защо, преди да купите луковици, трябва да попитате каква храна са те.

Луковици от холандски лилии няма да страдат от тежка зима, така че засаждането на тези растения е по-добре да се отложат до пролетта.

Как да се грижим за лилиите през есента на открито

Лилиите принадлежат на непретенциозни растения, които се нуждаят от минимална грижа. Но през есента на работата се добавя, е необходимо да се подготвят лилии за зимата: вода, фураж, нарязани сухи стъбла, се крият в случай на тежки студове, ако е необходимо, изкопаване на крушки.

Някои градинари са ограничени до разхлабване на почвата след цъфтежа лилии, но това не е вярно. Не всички сортове могат да оцелеят в суровата зима без подслон на открито. В какъв ред трябва да се грижа за лилиите през есента?

Задължително хранене на лилии през есента

Първото нещо, което трябва да направите за една добра зимна луковица, трябва да узреят добре. Тежката зима ще се носи само от здрав и нахранен лук.

Непосредствено след периода на цъфтене посадете засаждането с суперфосфат. След това се прилага само органично торене под формата на мулч. Дебел слой от мулчиращ слой предпазва леглото от замръзване.

Най-дрешникът трябва да се направи не по-късно от началото на септември. Твърде късното минерално покритие ще провокира растежа на издънките в луковици.

Кога да отрежете лилиите през есента?

През есента е необходимо да отсечете леторастите. Той се прави преди зимния мулчиране на растението. Няма нужда да бързате с подрязването на стъблото, сякаш това не е желателно. Факт е, че ранното резене забавя процеса на стареене на крушката, така че трябва да се извършва само след като естественото сушене на стъблото е завършено.

Правилното подрязване трябва да отреже всяка стъбло на растението почти на земята. Можете да посочите мястото на засаждане с пръчка.

Процедурата се извършва много внимателно с остър инструмент. С неудобни движения можете да извадите крушката от земята. Но не се паникьосвайте. Тя трябва незабавно да бъде поставена в дълбока дупка, така че да може да се вкоренява възможно най-бързо.

Цялата грижа за лилиите в открито поле през есента не отнема много време, но през лятото работата ще се изплати. Лилиите отново ще харесат с ярки цветове.

Есента е време за подготовка на лилии за зимата

В някои региони, за зимата се изкопават лилии. Но тук е важно да се разбере - защо го прави. На първо място, луковиците са изкопани, ако се нуждаят от трансплантация или трябва да бъдат разделени. Също така при редовно копаене са необходими азиатски сортове лилии и хибриди от LA. Тези сортове растат бързо и изискват разделяне. Млади кърмачки отнемат хранителни вещества от майчиното растение, което ги отслабва. Източните лилии и СТ-хибридите могат да бъдат изкопавани по-рядко, веднъж на 4 години.

Съхранявайте крушките в неотопляема стая, където температурата не пада под +5 градуса. Можете да опаковате подготвените крушки в мокър мъх.

Когато е време да покрием лилиите за зимата

Един от важните етапи в грижата за лилиите на открито - есенно мулчиране, Без надежден подслон лилиите могат да зимуват само в южните райони. Особено внимателно е необходимо да се обхванат източните лилии и тръбните хибриди.

Най-добре е да покриете леглото в края на есента или началото на зимата, когато почвата вече е замръзнала. Ако зимата не е много снежна, тогава слама, паднали листа или стърготини се използват за покриване на лилиите. В горната част на засаждането са изолирани с лапад.

Късните разновидности на лилиите, които все още цъфтят през септември, трябва да бъдат защитени за нощта с абразив.

Важно! В началото на пролетното прикритие с лилиите се отстранява, преди да се появят кълновете.

По-нататъшното развитие и развитие на лилиите зависи от навременната и подходяща грижа за тях през есента. Ето защо, на открито земята лилиите трябва да бъдат добре подготвени за предстоящата зима.

Съвети от опитни градинари

1. Какво трябва да направя, ако лилиите са покълнали преди засаждането? През есента е невъзможно да се засадят такива растения на открито. Правилно е да засадите покълнали луковици в саксия и до пролетта да отглеждат къщите си, след което да ги трансплантирате в цветно легло.

2. Подрязването на лилиите е важно не само преди зимата, но и след цъфтежа. Как да го направя така? За да отрежете избледнената лилия, имате нужда от градинар. Нарежете само 5 см от върха на стъблото. Това се прави така, че тестисите не се образуват и всички хранителни вещества влизат в крушката.

3. Лили, засадени на повдигнатите легла. Това се прави така, че подземните води не увреждат луковиците. Веднъж във водата, луковиците започват да гният.

4. Защо мляко лилии за зимата? Под добър слой мулч, почвата не замръзва дълго време, което позволява корени от лилии да се развиват дори при ниски процедури. Ако зимата е топла, тогава корените не могат да спрат растежа си.

5. Лилиите растат по-добре, ако надземната част на растението е на слънце и кореновата система не прегрява. Опитни градинари съветват да засадят лилии между розовите храсти. Такова кацане ще закрие долната част на стъблото.

Когато дойде есента, е време да се грижим за лилиите. Особено внимание трябва да се обърне на тези растения, които се нуждаят от трансплантация.

След това всички други цветя се хранят. Въпреки факта, че лилиите принадлежат на непретенциозни растения и грижата за тях се състои от прости процедури, те не могат да бъдат пренебрегвани.

Здравето и цъфтежа на растението зависят от състоянието на крушката. Основната задача на един градинар през есента е да се подготвят круши от лилии за зимата, за да им се осигурят удобни условия.

Share:
Comments