Дори 10 минути в кола на пушач е смъртоносно за дете

Само 10-минутно пребиваване на детето в колата с родител, което позволява да се пуши дори една цигара в присъствието на бебето, увеличава броя на вредните вещества, които влизат в тялото му до 30% всеки ден. Подходящо проучване беше проведено от служителите на международната организация Tobacco Control, чиято дейност се основава на борбата с тютюнопушенето.

"Индикаторите за замърсяването на въздуха в колата, където цигарата е пушена, надхвърлиха всички очаквания. Те бяха много по-високи, отколкото в барове, ресторанти и казина. Но почти всеки посетител на такива предприятия редовно използва тютюневи изделия "- експертите изразяват своята загриженост. Те също така добавят, че пасивното тютюнопушене уврежда не само дихателните органи на детето, но и имунната система, мозъчната функция и сигурността преди алергични заболявания.

По време на експеримента изследователите, използващи специални инструменти, наблюдаваха нивото на замърсяване на въздуха в кабината на машината. Устройствата, определящи съдържанието на вредни вещества, които се съдържат в нея, са поставени на задните седалки, на височината на дишането на детето. За един час в седалката на водача имаше пушач, който за определеното време трябваше да използва 3 цигари. Експериментът се повтаря два пъти - за първи път прозорецът, разположен близо до шофьора, беше отворен наполовина, а вторият път - напълно.

Оказва се, че и в двата етапа на изследването нивото на твърдите вредни частици в колата варира от 764,1 μg / m³, като предното стъкло е напълно намалено и до 1172,1 μg / m³, когато прозорецът е само наполовина отворен. Средното ниво на никотина в автомобила варира от 5,06 μg / m³ до 411,3 μg / m³, в зависимост от позицията на прозореца.

След като проучиха резултатите от тази работа, експертите заключиха, че дори краткосрочното откриване на дете в една кола с пушач причинява сериозни щети на здравето му, последствията от които могат да се превърнат в различни болести, включително астма и рак.

Share:
Comments