Дребни зайци: технология на развъждане, грижи. трудности при

В света, да не намерите животно, което да се размножава по-интензивно от заек. Здравословният заек може да доведе до 15 телета наведнъж и след няколко дни отново да бъде готов за торене.

Грешки на нововъзникващите животновъди

Много неопитни развъдчици объркват джуджета със своите диви партньори. Всъщност има много разлики между тях:

• джуджета зайци започват да се съединят на възраст от седем месеца, а дивите зайци - само до три години;

• За да се привърже за пръв път до една година, се препоръчва джудже на заек, а женските диви зайци обикновено са плетени след тази възраст.

• джуджета зайци често се сблъскват с безплодие, за разлика от конвенционалните породи;

• При плетене на джудже-зайци трябва да се обърне специално внимание на избора на партньор, за да може зърното да съответства на породата.

Функции на процеса

Популярността на джуджета зайци се дължи на факта, че такива породи зайци много бързо достигат възрастта на пубертета. В същото време в 6-9 месеца те са готови за чифтосване. Периодът на бременност трае един месец, след няколко дни заекът отново е готов за чифтосване. Женските зайци, оплодени, могат да продължат да хранят паралелно с предишното потомство. Но много опитни развъдчици предпочитат рядко чифтосване, което не изчерпва заека. Освободеният заек не може да донесе силни потомци. По-добре е да се съсредоточите върху качеството на отпадъците.

сдвояване

Първият знак, че заекът е готов да плета, е нейната раздразнителност и тревожност. Ако чифтосването ще се случи със собствения ви заек, тогава то трябва да бъде засадено в клетката на заека. Напротив, по-добре е да не го направите, защото мошеникът може да отвлече вниманието си към развитието на територията на друга и да не покрива заека. Също така, заекът може да бъде по-агресивен на своята територия, отколкото в клетката на заека. Ако плетене на една кука е от страна, а не от неговата, е по-добре да вземеш заека и да направи същото.

Ако заекът показва прекомерна агресивност и не признае заека, най-добре е да го оставим настрана и да направим втори опит на следващия ден. Ако заекът е готов за чифтосване, трябва да оставите животните сам за известно време, а на следващия ден да направите опит за контрол.

Бременност на джуджета зайци

Периодът на бременност трае около един месец при зайци. Датата на доставка ще зависи от изобилието на отпадъците. Ако зайците са много и те не са големи, заекът ще ги роди бързо. За здравословен във всички аспекти и за угояване диета за заек до петнадесетия ден от бременността не може да бъде променена. След две седмици трябва да увеличите дневната доза храна и да добавите към дажбата зеленчуци и плодове. Краставиците ще бъдат особено полезни за бъдещата мумия, тъй като много експерти са сигурни, че увеличават кърменето.

По време на бременност заекът е най-добре изолиран от зайци и хора, така че да не е изложен на външни фактори. Някъде седмица преди раждането трябва да построите къща за гнездене в клетка или навън. По размер, той трябва да бъде малко по-голям от заека, входът задължително трябва да бъде снабден с преграда, така че новородените да не падат. За ваше удобство оборудвайте къщата с горния капак. Необходимо е удобно да се грижи за потомството. До дъното на къщата с дървени стърготини, всичко останало ще бъде направено от самия заек.

Няколко дни преди раждането женската подобрява отпадъците на къщата, затопля сеното и сламата. През този период заекът не може да бъде пуснат за разходки, калций трябва да се добави към водата му. Поради недостатъчното количество калций в тялото на заека, раждането често причинява проблеми.

раждане

Да се ​​роди зайци бързо. Всяко бебе се ражда в отделно палто (плацента). След раждането си заекът ухапва пъпната връв и я яде с плацентата. След освобождаването на новороденото, майка й очиства езика си и чака следващия заек.

Грижи след раждане

След раждането заекът има малко сила, затова се уверете, че винаги има чиста вода и достатъчно храна в клетката.

По време на кърменето е по-добре да не се добавят нови зеленчуци и плодове към храната. На задължителна основа, гледайте децата: периодично ги четете, проверявайте зоната на пъпа за отсъствието на възпалителни процеси, наблюдавайте дали коремът им е стегнат или има бръчки.

Наличието на бръчки предполага, че майката няма мляко или има нисък процент мазнини.

При първородния заек процесът може да се развие в различен сценарий:

• се раждат мъртви зайци (липса на калций, прекалено висока активност в периода на бременността);

• Липса на майчин инстинкт и вследствие на това гнезди (оказване на помощ на майката при изграждането на гнездото);

• малко количество мляко или липса на мляко (може да е необходимо децата да се хранят сами).

Ако все пак сте решили да отглеждате джуджета, не забравяйте да се подготвите. Изчислете отново възможните рискове, провеждайте разговори с опитни хора по този въпрос и намерете добър ветеринарен лекар.

Share:
Comments