Черна гора - почивка, забележителности, време, кухня,

Поетичното наименование Черна гора прикрива в себе си познатата и местна славянска душа - Черна гора. Една приятелска, малка страна се радва на заслужена популярност сред туристите поради екологична и бюджетна почивка. разположен Черна гора в югозападната част на Балканския полуостров, в близост до адриатическото крайбрежие. Площта на тази държава е около 13,8 хиляди км². Въпреки този миниатюрен размер в Черна гора, има четири климатични района: платото, крайбрежието, равнините и планините.

Официално диалектът на сръбския език на Иекава е признат за държавен език на страната, но написаният на латиница и кирилица език е равнопоставен. В многобройни общности, в които голям брой хора принадлежат към националните малцинства, официално се признават и използват други езици, като например албански и др. Също така е забележително и приятно, че много граждани на Черна гора владеят добре руски език, но на английски език можете да комуникирате най-вече само в големи туристически центрове.

К основным религиям Черногории можно отнести ислам, православие и католичество. Примерно 70% населения страны исповедуют православие. Денежная единица, как и во многих Европейских странах - евро, Черна гора не является исключением.

Черна гора - столица и крупные города

Cetinje е град, който е официалната столица на Черна гора. На това място стояха столичният и президент на страната. Този исторически, религиозен и културен център се намира спокойно в долината на река Cetina, на 30 километра от брега на Адриатическо море. Основните курорти на Черна гора са:

1. Херцегновска Ривиера - Котор, Херцег Нови, Тиват; Будва Ривиера - Бечичи, Будва, Przno, Rafailovici, Petrovac, Свети Стефан, бар, Sutomore; Улцинска Ривиера - Ада-Бояна, Улцин;

Черна гора - отдых и туры

1. Плажни празници

При една мисъл за почивка в Черна гора идва и едно изображение: километри панделки на плажовете на най-чистия бряг на Адриатическо море. И плажовете тук са много различни: каменисти, пясъчни, каменни, а морската вода е изненадващо чиста и прозрачна.

2. Гмуркане

В много курортни райони на Черна гора има специализирани водолазни центрове. Тук всеки може да вземе курс на обучение с опитен инструктор или да направи първото си гмуркане с корабокрушение или подводна пещера. Всички необходими условия за гмуркане са: чиста вода, комфортна температура на водата от май до октомври, интересен подводен свят и опитни професионалисти.

3. Екстремни видове почивка

В Черна гора има интересни места за работа на пълен работен ден в крайния туризъм: каньонинг, рафтинг, скално катерене, походи, парапланеризъм и пещери.

4. Планински ски туризъм

Въпреки обширните планински склонове на цялата Черна гора, има само два ски курорта: Коласин и Жълбик.

5. Екотуризъм

С 1991 года Черна гора является «демократическим, социальным и экологическим» государством. Почти 30% всей территории страны занимают заповедные и национальные парки: «Ловчен», «Дурмитор», «Биоградска гора», «Скадарское озеро» и т.д.

Черна гора - достопримечательности

В района на залива Kotor са запазени много интересни исторически забележителности, тъй като хората живеят в тези части от древни, незапомнени времена. Самият залив Которски е необичайно красив, той може да бъде разгледан подробно от прилежащото плато. В най-отдалечената част на залива има средновековен град - Котор, който е архитектурен и исторически паметник на наследството на ЮНЕСКО. Катедралата Свети Трифон е основната атракция на центъра на Котор. Този древен храм е построен през 1166 г. върху основите на по-ранния храм и е посветен на защитника и покровителя на този град.

Град Херцег Нови се намира близо до планинския масив Orien, на изхода от залива Котор. Уникална местна ботаническа градина е събирана в продължение на много векове и вече в нея растат много субтропични и тропически редки растения. Най-известният исторически и архитектурен паметник на Херцег Нови е православен манастир на Савин, датиращ от единадесети век.

Будва се намира в централния район на Черна гора. Този древен град е заобиколен от крепост, издигната по време на турското нашествие през ХV век. Зад стените има панделки от ликвидационни улици, които се простират до центъра на града - Цитаделата, в която сега се намира градският музей. Трябва да се отбележи, че недалеч от Будва е хотел-остров Свети Стефан, напълно запазени появата на средновековно селище.

В деветия век старият бар е споменат за първи път, въпреки че според легендата този забележителен град е построен от римляните. Тук от времето на турското завладяване е запазена величествената крепост Хай-Нехай. В града също се намират катедралите "Свети Никола" и "Св. Георги". В Мировице, до бара е една от най-старите и най-големи маслинови дървета в света - възрастта на този дълъг черен дроб е около 2000 години.

Черна гора - погода

Средиземноморският климат отдава на Черна гора горещо и сухо лято и доста студена зима с много валежи. Тесната крайбрежна зона най-ясно показва характеристиките на средиземноморския климат. В този сектор лятото е доста горещо 28-30 ° C, а валежите през летния сезон спадат от 25 до 50 mm на месец. От ноември до януари, сезонът на дъждовете се простира, по това време около 250 мм валежи попадат на брега с утаяване 1,5 пъти по-високо в северната част на брега, отколкото на южната страна. През януари средната месечна температура варира около 11-13 ° C през деня и 3-5 ° C през нощта.

Времето в Черна гора сега:

Черна гора - кухня

Черногорската кухня не се ограничава изключително до национални ястия. В различни исторически периоди много вкусни ястия и рецепти бяха заимствани от гръцка, италианска, западноевропейска и турска кухня. В Черна гора можете да ядете турски кебап, унгарски гюлаш, италианска пица и балкански бурк.

В цяла Черна гора ресторантите се опитват да използват традиционния начин за приготвяне на храна - под торбичката. Sach е метално, доста голямо покритие под формата на малък бойлер, който е покрит с месо при пържене или хляб при печене. На същото покритие горещите въглища или пепел се поставят отгоре. Сред месните продукти има говеждо, свинско, агнешко.

Черна гора - интересные факты

Черногорците са много приятелски и гостоприемни хора, но това не им пречи да се кипят на туристите, особено в курортните райони на страната. Дългосрочното влияние на Русия и близостта на езиците правят черногорците много близо до руския народ. Дори има и смешна поговорка: "Ние и руснаците имаме 150 милиона, а без нас руснаци има само два камиона и малка количка".

Черна гора - оформление визы

За гражданите на Беларус, Русия, Латвия, Украйна и Естония не е необходимо да се издава виза за влизане на територията на Черна гора. При напускане на Черна гора директно на летището, трябва да платите такса от 15 евро.

За гражданите на Казахстан е необходимо предварително да се погрижи за визата. Документи, необходими за това: ваучер или покана, копие от паспорта, попълнен формуляр за кандидатстване. Периодът на обработка на визите варира в рамките на един месец, а цената му е 35 евро.

Черна гора - посольство

В Москва има посолство на Черна гора, разположено на: ул. Корови Вал, къща 7, офис 97, тел. 237-71-34. Адресът на руското посолство в Черна гора: Подгорица, ст. Велише Мугоще, къща 1, тел. 081-272460

Карта Черногории

Share:
Comments