Болести на касис: бяло покритие върху листата. как да се

Отглеждане на френско грозде, трябва да сте готови да устоите на различните болести на растението.

Сортовете бяла и червена френско грозде са по-устойчиви на увреждане, но черните сортове често са засегнати от заболяване.

Как да ги разпознаете и лекувате?

Прахова плесен - бяло покритие върху касис

Ако касисът е заразен с брашнеста мана - това все още не е изречение. Основното нещо е да разпознаем болестта във времето и да започнем лечението.

Причиняващ агент - патогенна гъбичка, която засяга разсад, млади листа, леторасти и пъпки, плодове. Пикът на болестта е през юли. Първите знаци могат да бъдат намерени на обратната страна на листа, той е покрит с бяло покритие. Това е мицелът на гъбичките, които растат и засягат цялото растение, докато самите спори стават плътни като гъби.

Растенията започват да се развиват, растежът умира. Листното покритие на болните храсти става грозно: листата са малки, усукани, съкратени. Плодовете, които са вързани, падат с листата. Производителността е рязко намалена.

Болните растения не могат да оцелеят през зимата, често умират в студа. Дори ако храстът започне да расте отново през пролетта, зимуващите форми на гъбичките няма да му позволят да се развие напълно. Без лечение, черно френско грозде ще умре през същата година.

Причините за бяло покритие върху касис

За да се избегне по-нататъшна инфекция на касис с брашнеста мана, е необходимо да се установят причините, поради които растението е засегнато от болестта.

1. Причината за повреда на касис може да е топло и влажно време. С този климат гъбата е най-активна.

2. Липсата на светлина по време на отглеждането може да послужи като стимул за развитието на болестта. Касисът предпочита добре осветените райони.

3. Замърсени насаждения - друга причина, която води до брашнеста мана. Твърде малкото разстояние между растенията допринася за бързото разпространение на болестта.

Важно! Патогенната флора не се страхува от отрицателни температури, успешно хибернира в почвата или върху растителните остатъци. При настъпването на удобни условия започва да расте активно.

Листата на касис са покрити с бяло покритие: как и какво да обработваме

Борбата срещу брашнеста мана върху касис се свежда до лечение. Почти всички стари сортове растения са повредени. Третирането на тези храсти няма да бъде от полза, а ще причини вреда. В края на краищата, големи дози химикали са отрова! От старите сортове е по-добре да се отървете и в замяна да засадите по-устойчиви нови видове, които са подложени на лечение.

При първите признаци на поражение трябва незабавно да преработвате растението. В този случай разтворът за пръскане трябва да пада върху цялото растение, от двете страни на листа. Лечението се извършва вечер или в облачно време, по-добре е да чакате в горещи дни.

За предотвратяване на пръскането храсти започват в началото на пролетта и го прекарват на няколко етапа.

• Първото лечение се извършва незабавно след период на почивка;

• Вторият - преди цъфтежа на пъпките;

• Третото време на пръскане се извършва преди цъфтежа;

• Четвърто време - след това;

Ако е необходимо, допълнителна обработка след прибиране на реколтата. Интервалът между тях трябва да бъде най-малко 10 дни.

За лечение на пренебрегвани форми на заболяването се използват химични препарати, които се използват точно според инструкциите, без да се нарушава дозата. Те включват всички медни съдържащи фунгициди и препарати на базата на сяра.

• Topaz;

• Прогноза;

• Въздействие.

Съвети за преработка на касис

Опитните градинари използват времеви тестове, които са добри в борбата с брашнестата мана.

1. През есента се обработват 3% разтвор на нитрофен, 1% разтвор на DNOC, 5% смес от меден сулфат. Ако обработката се извършва през пролетта, тогава е необходимо да направите това, докато растението не се премести в растеж, т.е. преди отварянето на пъпката. Също така с цел превенция, почвата се обработва около храсти, унищожавайки зимуващите форми на гъбичките.

2. Непосредствено преди цъфтежа на втулката се обработва 1% разтвор на колоидна сяра. Можете да повторите пръскането след цъфтежа, докато се оформят плодовете.

Да се ​​предотврати болестта - половината от успеха

Всеки знае, че превенцията е най-доброто лечение. Ето защо трябва да се придържате към всички правила за грижа за касис, така че листата му да не изглеждат бяла.

1. Разраствайте само трайни сортове касис в района на страната: изкушение, благодат, чар и др.

2. Всички посадъчни материали трябва да бъдат дезинфекцирани. За да направите това, приложете всяко лекарство с съдържание на мед. Преди засаждането разсадът се накисва с 1% разтвор.

3. Не забравяйте да се борите с плевелите на сайта. Много вредители, които се заселват на плевели, понасят спори за гъбички. И също така отслабва растението, намалява имунитета му.

4. През есента всички засегнати леторасти трябва да бъдат изрязани и изгорени. Премахнете всички паднали листа и плодове, които са източник на инфекция.

5. В началото на пролетта санитарното почистване около растенията, обработката и изкопаването на почвата е задължително.

Изсъхналата храстовидни храсти от бялата плака върху листата може да бъде само чрез изчерпателни мерки и превенция. Борбата с болестта на старите копия е безполезна.

Народните начини за борба с бялото цъфтене на касис

Добрите резултати показват лечението на наркотичните наркотици, които по-леко действат върху растението.

• Муллейн разтвор

За да разпръснете касис, подгответе инфузията на мляко. В една кофа с вода се размножава 1/3 от кобилата и се задържа на топло място в продължение на няколко дни. След това завършният разтвор се филтрира и разрежда с вода в съотношение 1: 3. Пръскането се извършва на три етапа: малко преди цъфтежа, след него и веднага щом листата падне.

• Инфузия на пепел

Тази инфузия трябва да се използва при първите признаци за обезводняване на прахова мана. Кофа от топла вода се поема до 300 грама пепел. При обработката трябва да се внимава да се гарантира, че растението е добре покрито с разтвора. Добрите резултати дават и прах на храстите с пепел. Вземете я след дъжд или пръскане.

• Разтвор на сода

С тази смес е добре да се обработват не само листата на касис, но и почвата около храста. За приготвянето му използвайте 100 грама сода и същото количество сапун за пране. Всички компоненти се разтварят в 200 литра вода.

• Инфузията на лук като превантивна мярка

През пролетта, лука лечение се извършва лук. За да направите това, подгответе силно решение от 2 кг луковици и 5 литра вода.

• Млечна суроватка

Опитни градинари използват за лечение на суроватка мляко суроватка. 9 литра вода приемат 1 литър течност. Извършвайте тези обработки трябва многократно, добре намокряне на храсталака.

• Антибиотици за лечение на френско грозде

Добър ефект е лечението на растенията с антибиотици: тетрациклин, стрептомицин, пеницилин се разрежда във вода в съотношение 1: 1: 1.

Лечението на бялата плака на наркотичните наркотици се основава на микроорганизми, които се образуват в бульони и инфузии в достатъчно количество, за да се потиснат колониите от гъби.

Прашената мана е сложна болест, но паразитен микроорганизъм, който води до изсъхване не само на френско грозде, но и на повечето култури от плодове и ягодоплодни. Борбата с бялото покритие върху листата на касис ще помогне да се спасят други растения в градината.

Share:
Comments