Бяло вино у дома: за истински гастрономи. разно бяло вино у

Бяло вино има красив кехлибарен цвят и невероятен вкус.

Разбира се, напитката, закупена в магазина, никога няма да бъде сравнена с бялото вино, направено вкъщи.

Виното, произведено самостоятелно, има прекрасен аромат и естествен вкус.

Бяло вино е направено от бяло грозде, както и от плодове и плодове.

Бяло вино у дома - основните принципи на готвене

Преди да приготвите бяло вино у дома, плодовете се събират и отстраняват с увреждане. Обикновено те се използват без измиване, но ако сте купили плодове и плодове и не сте сигурни за тяхната чистота, можете да изплакнете.

След това подготвените плодове се притискат, за да се получи сок. Можете да извършите тази процедура със специална преса или сокоизстисквачка.

След процедурата се оставя тортата и сокът. Последният се филтрира и се излива в контейнери, където се приготвя виното. По принцип за това се използват бутилки. Гърлото на контейнера е затворено с корк с хидравлично уплътнение и се отстранява в изба за няколко месеца за ферментация. След това, бялото вино, преминало филтрацията, се излива върху стъклени бутилки. Те са запечатани със запушалки и се съхраняват в легнало положение в същата изба.

Рецепта 1. Бяло вино у дома от грозде от бели сортове

Съставките

бяло грозде - 5000 г;

един и половина кг захарен пясък.

Метод за приготвяне

1. Сортираме бялото грозде, разделяме плодовете от клонките и ги добавяме в тенджерата. Обикновено ги замесете с ръце или темп. За картофи. Уверяваме се, че цялото грозде е смазано.

2. Покрийте тигана с марля и нанесете топлина в продължение на пет дни, като смесите масата на гроздето с дървена шпатула, два пъти на ден.

3. Сгъваме двустранно марлята и преместваме гроздовата маса върху нея. Стиснете съдържанието. Полученият сок се излива в стъклена бутилка.

4. Изсипете захарта в сока от гроздето и разбъркайте. На гърлото на контейнера се поставя каучукова ръкавица. Ние правим пробиване в един от пръстите с игла.

5. Ние настояваме за виното в топлината в продължение на две или три седмици. След това, виното, което премина през процедурата за филтриране, се излива върху сухи стъклени бутилки.

6. Запечатайте бутилките с тапи или капаци и ги оставете на тъмно, хладно място. След два месеца бялото вино се филтрира отново и се връща в бутилката. Изпращаме го в мазето за съхранение. Виното ще бъде готово за около осем месеца.

Рецепта 2. Ябълковото вино у дома

Съставките

6 л 500 мл ябълков сок;

пет литра вода;

захар - два и половина кг.

Метод за приготвяне

1. Изрежете ябълките от ядрото и ги нарязайте на малки парченца. Поставяме ги под пресата или минаваме през сокоизстисквачката. По правило около 750 мл сок се получава от един килограм плодове.

2. Вземете осем несмлени ябълки и оделете кожата с остър нож. Сварете един литър вода, изсипете чаша захар и гответе сироп. Охладете го. Поставете кората в 3-литрова купа и налейте захарен сироп и го загрейте в продължение на два дни. Квасът е готов.

3. Ябълков сок се изсипва в голям контейнер от стъкло, залива се захар, разбърква се, докато се разтваря и се излива във вода. Разделяме мустата в удобен контейнер, изсипваме квас и оставяме скитащите за осем дни.

Рецепта 3. Бяло вино от цариградско грозде

Съставките

сух сок - 4 литра;

вода — 4500 мл;

захар - 2400 г.

Метод за приготвяне

1. За вино вземаме леки разновидности на цариградско грозде, разбиваме плодове, отделяме от тях клонки и листа. Разбиваме плодовете с дървен подвижен щифт и слагаме всичко в емайлирани ястия. Оставяме кашата в жегата за ферментация за няколко дни. След това изстискайте целулозата, филтрирайте получения сок и го залейте в бутилката.

2. Поставете изстискванията в отделен контейнер и излейте вода (половината от обема на сока). Оставете сместа за един ден. След това го стиснете. Сокът се смесва с изцедената течност.

3. Изсипете половината от захарта в сока и оставете в продължение на три дни. През това време изсипете останалата захар.

4. Запълваме бутилката, като оставяме 25% от обема свободен и затваряме врата с запушалка от памучна вата. Слагаме бутилката в огъня в продължение на 14 дни. След това извадете виното от утайката с гумен маркуч. Изсипваме виното в готов контейнер от тъмно стъкло, запечатваме тапите и ги съхраняваме в мазето. Съхраняваме бутилките в склонна позиция.

Рецепта 4. Ароматизирано бяло вино у дома

Съставките

осем литра сок от ябълки;

10 мл травяного настоя;

два литра рябинового сока;

800 г меда.

Настойка

4 грама трева бира;

водка - стакан;

мента, горчив пелин и канела - с щипка;

2 грама кардамон;

Шафран и индийско орехче от индийско орехче - на върха на ножа.

Метод за приготвяне

1. В буркана изсипваме всички билки и ги смесваме. Напълнете смес от билки с водка и поставете на тъмно място в продължение на три дни. След това инфузията се филтрира и съхранява в хладилника.

2. В отделна купа, изсипете соковете с пулпа от ябълки и планинска пепел. Оставяме ги топли, за да започне ферментационния процес. След това ги смесваме с голям общ капацитет. Добавяме няколко парчета светлинни стафиди или винени дрожди. Няколко дни по-късно повърхността на кашата, която се е издигала на повърхността, внимателно се отстранява и напитката се филтрира.

3. В сока добавете захарен сироп или мед и оставете в топлината, така че течността да ферментира отново. След два месеца леко отцедете утайката, като използвате гумен маркуч. Разляти и ukuporennoe вино, поставени на хладно място. Един месец по-късно, отново отстранете утайката, я сложете до зрялост за един месец и добавете билкова инфузия. Дайте вината, варете известно време. Отново се налива в бутилки и корк. Съхранявайте бутилките в мазето. В същото време оставете бутилките вино в легнало положение.

Рецепта 5. Бяло вино у дома от круши

Съставките

крушов сок - седем литра;

вода - пет литра;

рябиновый сок — 500 мл;

захар - 2500 g.

Метод за приготвяне

1. Сортирайте и моите круши. Ние ги нарязахме на малки парчета, като предварително сменихме кутиите със семената. Обърнете крушите в сокоизтисквача. В сок от круши изливаме малко сок от планинска пепел.

2. Изсипете захарта в сок от круша и изсипете във вода. Разбъркайте, докато захарта напълно изчезне. Мустата се изсипва в бутилки, добавяме фермента към него и го слагаме за ферментация в продължение на една седмица.

3. След това, виното, което е преминало филтрацията, е бутилирано. Запечатаме запушалките или ги затегнем здраво с капаци и ги съхраняваме в мазето или в охладителя за вино.

Рецепта 6. Медно бяло вино

Съставките

300 г меда;

75 г муки;

5 лимонов;

10 g дрожди;

светлина стафиди - 200 г.

Метод за приготвяне

1. Лимоните се измиват и нарязват на кръгчета. Костите са премахнати. Слагаме мед, стафиди и кръгове от лимони в тенджера. Напълнете с 10 литра гореща вода, разбъркайте и оставяйте да се охлади.

2. Когато сместа се затопли, поставете дрождите, смесени с брашно, разбъркайте старателно и оставете за един ден.

3. След като стафидите и лимоните са на повърхността, медно вино се филтрира и се изсипва в стъклени съдове. Запечатваме тапите и ги съхраняваме в мазето. След една седмица виното ще бъде готово.

Рецепта 7. Бяло вино у дома от слива

Съставките

5 кг алычи;

десет литра вода;

пакет от мая.

Метод за приготвяне

1. Плодовете на слива са добре измити, извадете камъка и го поставете в контейнер, където виното ще се разхожда. Изсипваме във вода, покриваме със захар и добавяме дрожди. Разклатете добре сместа. Контейнерът с вино е затворен с хидравлично уплътнение.

2. Оставяме бъдещото вино за ферментация в продължение на десет дни. В края на ферментацията поставете контейнера на хладно място.

3. Филмираното бяло вино от слива се излива в бутилки. Съхраняваме бутилки в мазето, плътно затворени.

Рецепта 8. Бяло вино у дома от морски зърнастец

Съставките

4 кг морски зърнастец;

1500 мл вода се кипва.

Метод за приготвяне

1. Сортираме пресни плодове от морски зърнастец и го измиваме добре. Поставете плодовете в купа и я заменете. Ние ги прехвърляме в стъклени съдове и ги наливаме във вода.

2. На гърлото на буркана поставете капака с водно уплътнение или медицинска ръкавица, пробита на едно място с игла. Изпращаме жълтата към жегата за ферментация. Веднага след като ръкавицата се издуха, виното, което е преминало филтрацията, се излива в бутилки. Ние ги съхраняваме в сутерена, плътно, затваряйки.

Рецепта 9. Бяло вино у дома от ревен

Съставките

ревень — 2 кг 500 г;

30 г карамфил;

4 литра 500 ml вода;

60 г корен от джинджифил;

сахара — 2000 г.

Метод за приготвяне

1. Поставяме ревен в голяма купа от керамика и я изливаме с вода, така че да се покрие напълно. Оставяме накиснатия ревен за десет дни, като разбъркваме и меким с дървена лъжичка всеки ден. Филтрира се през често сито и се измерва получената течност.

2. Поставяме на всеки половин килограм захар на 1200 ml течност и се разбърква, докато захарта се разтвори напълно. В малък тиган изсипваме непълна чаша от тази течност, поставяме чиста карамфил и нарязан джинджифил. Слагаме солето на огъня и готваме за няколко минути. Охладете и излейте обратно в купата. Оставете една седмица да се скитате, периодично да отстранявате пяната.

3. След една седмица изсипваме виното в бутилки и го затваряме свободно, за да излиза газът. Поддържаме един месец и ги стягаме здраво с капаци.

Рецепта 10. Ябълково вино с канела у дома

Съставките

ябълки - 2 кг;

корица — ст. ложка;

вода — 2000 мл;

гранулирана захар - 700 гр.

Метод за приготвяне

1. Измиваме ябълките, поставяме ги в контейнер, напълваме ги с вода и изплакваме. След това ги мерете на малки резени и се изсипва в удобна тенджера. Изсипваме вода в ябълки, слагаме канела и я изпращаме на малък огън.

2. Готвене до меки ябълки. След това охладете и разтрийте ябълковата маса през сито. Слагаме го в буркана и го оставяме да се разхожда три дни. След това филтрирайте сместа и поръсете със захар.

3. Разклащаме виното, изсипваме го в бутилки и го запушваме. Ние стоим няколко дни и филтрираме. Изсипваме напитката в чисти бутилки, затегнете плътно с капаци и я сложете в мазето за узряване.

Рецепта 11. Apple-оранжево бяло вино у дома

Съставките

пресни ябълки - 10 кг;

три кг сахара;

шест портокала;

пет литра вода.

Метод за приготвяне

1. Добре измити ябълки, нарязани и отстранете кутиите със семена. Нарязваме плодовете на малки парчета и ги слагаме в удобен контейнер. Налейте един килограм захар, разбъркайте и излейте вода. Още веднъж разбъркайте добре и покрийте ябълковата смес с гъста, чиста кърпа. Слагаме контейнера в огъня в продължение на пет дни.

2. Веднага след като ферментационният процес започне, течността се отцежда през сито и кашата се изцежда през темето. Изсипваме останалата част от захарта в кашата, разбъркваме докато се разтворят и слагаме стафидите. Портокалите се измиват, изтриват и фино три. Настърганата портокалова маса заедно със сока се поставят в мустата.

3. Затворете контейнера с восък ръкавици медицински и поставени в топлина за ферментация. Веднага след като този процес приключи, изваждаме виното от утайката, изсипваме го в удобна чиния и покриваме с капаци. Поддържаме още три дни и отново филтрираме. Виното се изсипва в бутилки и се затваря плътно с тапи.

Бяло вино у дома - съвети и трикове от винопроизводителите

  • Бяло вино се приготвя само от узряло грозде от бели сортове с приятна кисело мляко и деликатен аромат.
  • Ако не използвате много зрели плодове, то в началото на ферментацията добавете захар към мустака.
  • Виното за ферментация трябва да остане в помещение, където температурата на въздуха не е по-ниска от 18 ° C и не по-висока от 24 ° C.
  • За да направите вино, не използвайте метални чинии (с изключение на неръждаема стомана). В него плодовете или плодовете се окисляват, а ароматът на виното ще се развали.
  • Натисни плодовете със специална преса, изработена от найлон или бельо.
  • Ако плодовете или плодовете за вино не се измият, тогава дрождите, които са върху тях, са достатъчни, за да накарат сока да се разхожда. Ако този процес не започне в рамките на една седмица, добавете маята.
Share:
Comments