Азалия: грижа и култивиране на домашна красота. как да расте

Азалия е вечнозелено и изобилно цъфтящо растение, капризно и изисква значителни усилия, за да го отглежда вкъщи.

Тази необичайна красота на цветята изисква специални грижи.

В своето естествено местообитание климатът е доста хладен, температурата не надвишава +12 градуса при цъфтежа, с висока влажност.

В жилищните помещения е много трудно да се достигнат такива условия, но е доста реалистично.

Възпроизвеждането на азалия у дома

След като получи такава красота, рано или късно, много цветари, дори и начинаещи, имат желание да придобият друга. И често иска да я развие сами. Но колко правилно да умножите такова капризно цвете, без да го навредите?

Има няколко метода за отглеждане на азалии:

семена

Този метод се счита за най-трудно, заради това - което не е много често срещано сред цветарите. Ако решите да растат азалии от семена, бъдете подготвени, че повечето не могат да покълнат. Но най-важното е, че не забравяйте да създадете необходимите условия за това.

Преди сеитбата е необходимо да изберете правилната почва. Можете да го приготвите, но тя може да съдържа недостатъчно количество хранителни вещества, необходими за цветята. Ето защо ви предлагаме да подредите почвата сами. За това вземете торф, пясък и иглолистна земя. Уверете се, че почвата е рохкава и не се задържа. Семената трябва да се засяват не дълбоко, почти на повърхността. След това покрийте пота с прозрачно фолио и им осигурете подходящо осветление. Това ще насърчи по-доброто кълняемост.

Разделяйки храста

Този метод обикновено се използва, когато растението достигне възраст от 3 до 4 години. На тази възраст тя вече е достатъчно развита и няма да го навредите. Можете да разделите растението само ако е напълно здравословно. При разделянето също е необходимо да се помни, че корените в растението са много слаби и тънки и е необходимо да бъдем изключително предпазливи да не ги повредим.

Разделете растението на няколко части, засадете го в ниски саксии (те са най-подходящи за цветята, тъй като корените на азалията не попадат дълбоко в земята) и не забравяйте да го подхранвате внимателно.

изрезки

Този метод е най-честият, но много обезпокоителен. Разпространение на азалия по този начин, можете само веднъж годишно, и при условие, че растението е напълно здравословен. Най-добре е да направите това през пролетта, резници в този период резници перфектно се корен. Изрежете полусмуканите стъбла (подходящи за това) с размер 5-9 см. Нарежете три долни листа върху тях, оставяйки само резници от 0,5 см, останалите листа се режат само половината. Под долната част на пъпчето се прави наклонен разрез, след което обработваме резбите от симулатор на растежа и растение до дълбочина 1-3 см (според схемата 4х4 см). (Земята се използва същата като за семената). След това покрийте издънките с фолио.

При температура 25 ° те ще покълнат и ще се установят в продължение на два месеца. Веднага щом издънките започват да растат, отстраняваме филма и всеки ден ги разпръскваме и ги напояваме с преварена вода, почвата трябва да бъде постоянно влажна. След достигане на издънки 2-3 cm ги трансплантират в нови саксии с иглолистна почва. Първите пъпки се отстраняват, за да дадат на цвета си сила и сила, а след 2-3 месеца можете да започнете да оформяте храст.

пробождане

За този метод е подходящ всеки храст от диви и сортови азалии. На подготвения храст, по време на активното движение на сока (по време на този период синтезът протича по-ефективно), се прави наклонен разрез и също така и на клона, който трябва да бъде присаден (стрък от азалиевото цвете, което искате да расте). След като направите рязане, поставете рязането в разрез на втулката и плътно обвийте фолиото. Над инсталацията трябва да изградите малка оранжерия - това ще подобри адхезията.

Състав на почвата за отглеждане на азалия у дома

Да се ​​култивира азалията изисква киселинна почва. Най-доброто от всичко е, че расте в храсталак земя - тя е много лека, хлабава и доста питателна. Те го приготвят в гъсти гъсти храсти. Но можете да го замените със смес от торф и иглолистни земи (2: 1). Иглолистна земя е хумус на паднали иглолистни игли, смърч, лиственица, ела. Той е лек и киселинен, но съдържа малко хранителни вещества.

Ако решите да купите готов микс в магазина, обърнете внимание на състава и датата на опаковката. Това е важен фактор за по-нататъшното развитие на вашето цвете. Грундът трябва да бъде свеж, с добри добавки и да не се просрочва и губи всичките си свойства, което ще доведе до увреждане на растението, което не е от полза. Въпреки това, бъдете внимателни, дори и необходимата почва е разнообразна, има една, която е предназначена за трансплантация и тази, която най-добре се използва за размножаване или засяване. Като горна превръзка е възможно да се използва борова кора, която ще окисли земята и мъх-сфагнум или въглен за дезинфекция на почвата. Не забравяйте за дренажа (около 3 см от експандираната глина), чрез която ще се премахне излишната влага от земята.

Адалии за напояване и влажност у дома

Прясно закупено цвете, трябва незабавно да проверите за поливане. Земята в цветето трябва да е влажна. В бъдеще трябва да напоявате цветето отгоре, после от палета и понякога дори можете напълно да потапяте саксията в контейнер с вода, само че не можете да злоупотребявате с последния начин, в противен случай да поразите цветето. И след като използвате метода на потапяне, цветът не трябва да се напоява дълго време (при висока температура за около седмица).

Проверете кога е време да потече азалия по друг интересен начин. Трябва да вземете саксия в ръцете си и в зависимост от теглото му да изглеждате, трябва да я напоявате или не. Ако потът е лесен - напоен, тежък - не.

Много хора, които се грижат за красотата, правят често срещана грешка, вярвайки, че земята трябва постоянно да е мокра. Но това не е така. Вашата основна задача е да се гарантира, че почвата не изсъхне. Не злоупотребявайте с напояването, за да не навредите на цветята.

За да водите азалия е необходимо само мека вода! За да направите това, настоявайте за няколко дни водата или използвайте филтрирана, вряла вода също ще работи добре. За да увеличите влагата, поставете цветето върху палет с чакъл или глина, напълнена с вода. Основното, не забравяйте да измиете камъка от време на време и да проверявате за чужденци, които могат да повредят цветето.

В топлина, можете да използвате овлажнител, а след това вашата красота ще бъде като в рая. Можете да го напръскате, но не и по време на цъфтежа - ще разваля цветята и пъпките. Също така, за да увеличите влажността, използвайте декоративни фонтани или поставете няколко контейнера с вода.

Осветление за азалия

Тези капризни хора наистина харесват яркото осветление, но само в никакъв случай директна слънчева светлина. Така че от южния прозорец цветът трябва да се постави на разстояние най-малко на метър или да се затвори прозорецът с хартия. Ако видите, че цветът има сухи върхове или червени петна, това означава, че има изгаряния и азалиите спешно трябва да бъдат премахнати допълнително.

Но през зимата, напротив, може да е много тъмно и да го оправи, използвайте допълнително осветление, например флуоресцентни лампи. Също така е добре да използвате фитолампта, ако цветът е в оранжерията, тъй като те са вредни за здравето. Но най-безопасното осветление - флуоресцентно осветление, те ще дадат на цветята необходимото количество светлина и няма да навредят.

Хранене на азалии у дома

Почвата, в която се развива добре азалии бързо изчерпани, така че от време на време е необходимо да се хранят, така че е по-добре да се развива и да се запази живота на цветето. Но постоянно не е необходимо да се прави това, е необходимо да се знае точно в кои периоди растението изисква торове, а когато не. Така например, през зимата растението е в покой и почти не расте, така че в този момент не е необходимо да я оплоди и стимулира растежа или цъфтеж, тя може да доведе до изтощение и да скъси живота на вашия домашен любимец. Но през пролетта, когато цветето започва да се събуди и се пригответе да цъфти, тя трябва да бъде оплодена, за да получите необходимите съставки. Азалиите трябва да бъдат оплодени с азотно торене най-малко веднъж месечно. Но през лятото не се страхувайте да се сложи си красота под бурен силен дъжд, тя ще осигури всички необходими компоненти за добър растеж.

При избора на горната дресинг внимателно внимавайте, че няма наличен хлор (това е отровата за цветето, което убива корена). Неговото преизпълнение може да доведе до не много приятни последици, затова се уверете, че е налице в минимални количества. През лятото те са добре напоени с минерални торове, но по време на цъфтежа би било хубаво да се използват фосфор и калий. Ако по време на цъфтежа се появи голям брой бързо израстващи издънки, те трябва да бъдат премахнати, в противен случай те ще изтеглят всички хранителни вещества от цветята и това ще се отрази отрицателно на цъфтежа.

Когато е топло, е добре да се хранят цветя с микроелементи, желязото и магнезият са най-добрите за тях, които са много малко в торфените почви. Липсата на тези вещества се отразява в цветята и те стават зашеметени, а листата придобиват жълтеникав оттенък. Листата на здраво цвете са тъмно зелени, лъскави и с метален отток.

Болести и вредители от азалия

За съжаление, както всички останали цветя, азалията е много податлива на болести и привлича различни вредители. И ако вземете предвид нейната капризност, тогава всяко погрешно действие може да доведе до болест на красотата.

Има такива видове болести и вредители:

Spider акар, Малко насекомо червено или жълто цвят е под листата и се храни с техните сокове. След това те стават сиви и падат.

Мерки за контрол. Заводът се избърсва със сапунена гъба и се измива под топъл душ. Пръскайте редовно. Често само тези процедури са достатъчни, за да направят вредителите да изчезнат. Ако азалите са много силно засегнати от кърлежите и редовното овлажняване не ви помага, можете да използвате Neoron за пръскане, дори убива ларвите на червеите.

Рододендроновый клоп, Той често се сблъсква с него. Това насекомо е с дължина около 4 мм, оставя малки листа с обезцветени листа, но расте под листата и яйцата.

Плевелица, Този бръмбар не може да бъде пренебрегнат, тъй като дължината му достига до 10 mm, е черно на цвят. Той яде целия връх на цветята, а ларвите й също повреждат корена.

Прашен кефал, Малки вредители до 4 мм височина и много плодородни. Обикновено то може да се открие във вените или в пъпките и пъпките. Може да се определи от кривината на листата и пъпките.

Мерки за контрол. Избършете растението със сапунена гъба и измийте под топъл душ. Пръскайте редовно. В случай на много тежки увреждания, растението може да се пръска с 0.15% разтвор на актинина (1-2 ml на литър вода).

Сладък дървета, Храни се с листа от млади растения. Може да го унищожи след няколко дни.

Черни трипси, Черните мъхове, които се хранят с листа, можете да разберете, че присъствието им се дължи на факта, че листата започва да жълтее. Поради тях цветята са грозни.

Рододендроновая муха, Живее под листа, присъствието му може да се определи от малките светлинни петна от горната страна на листа.

Оранжерейная и бобовая тля, Той се храни с растението всичко, което може и внимателно го води до смърт.

Също така има редица заболявания, които оказват негативно влияние върху цялото цвете. Например, гниене на корени. Започнете да умрете от листа и бъбреците. Първите са изкривени, преди да паднат. Той се развива при много висока температура и влажност.

Много заболявания засягат самото състояние на растението. Веднага след като листата започват да променят цвета си, растението започва да избледнява или новите листа и цветя поемат неправилна форма или имат различни петна, което означава, че или вредителят е заразен, или красотата ви е болна. За да направите това, проверете го за насекоми върху него, и ако има такива, поръсете със специални отрови, които ги убиват, но не увреждайте цветето. Ако те не са, погледнете какво правите грешно.

В повечето случаи заболяването започва да се развива поради прекомерно напояване, прекомерно дозиране с торове или липса на вещества. Така че внимателно следвайте инструкциите относно използването на торове, техния срок на съхранение и не злоупотребявайте с поливането и вашата красота ще растат в удоволствие и ще ви зарадва с красива дива цъфтежа.

Share:
Comments