Ash е асистент градинар. как да използвате пепел с полза, от

Растенията постоянно абсорбират необходимите елементи от почвата и ги превръщат в достъпни вещества. Това не само осигурява процесите на живот, но увеличава устойчивостта към заболяване. По време на изгарянето на едно дърво, клони, повечето от компонентите стават пепел. Пепелта е богата на калций, калий, фосфор.

В допълнение към минералите, пепелта съдържа много микроелементи - желязо, мед и сяра. Всички те са необходими за растенията. Това вещество влияе върху химичния и физически състав на почвата.

Пепелта има неравномерни форми. Лечителите в древността знаеха това и използваха някакъв вид вещество. И за торене в къщата трябва да знаете, че дървесината съдържа много калций, в кората, картофените стъбла, сенофосфора и билките съдържат калий.

Единственото нещо, което почти не съдържа пепел, е азотът, защото е взето от други източници.

Въведено като тор в почвата, пепелта се превръща в добра среда за размножаване на полезни микроорганизми и бактерии.

Свойства на пепелта

В допълнение към голям брой полезни компоненти пепелта засяга почвата и променя нейните свойства - намалява киселинността, улеснява, освобождава, допринася за узряването на компоста.

По този начин е необходимо да се определи нейната реакция, преди да влезе в почвата. Летните жители забелязали, че ако в градината има много хвощ или дива киселец, то почвата е кисела и трябва да добавите много пепел.

В тежки почви, пепелта се въвежда през есента - до пролетта почвата ще стане мека. Ако пясъчни леки почви, а след това затвори в началото на пролетта, тъй като минерали разтопи вода отмиване.

Използването на пепел в градината и зеленчуковата градина

1. Правилен растеж: калият укрепва растенията, не стига до прекомерен растеж, не преждевременно узрява, минералът провокира процесите на фотосинтеза.

2. Хранене: Веществата в състава вече са намерили оптимални форми и веднага се абсорбират от корените.

3. Лечение: много видове насекоми и бактерии изплашват пепелта.

Използване на пепел за подобряване на почвата

По време на копаене до средно 0.8 кг пепел на 1 м, но неговият обем се изчислява от индекса на киселинността и културите за засаждане. В допълнение, азотът не се добавя, тъй като се изпарява едновременно.

Съставът се въвежда в ямките за засаждане 1 супена лъжица. л. За дърветата по контура на пресечения кръг се правят канали и се изсипват 2 кг пепел върху едно дърво. Процедурата се повтаря на всеки три години, докато не действат полезните свойства на това вещество.

Подготовка на семена

Потопете семена могат да бъдат в такова решение - 1 ч.л. поставете в 1 литър мека вода.

Когато добавяте към дупките преди да започнете да засаждате, трябва да вземете под внимание, че това вещество може да изяде тънки корени, така че трябва да излеете малко земя отгоре. Картофите с излишък от пепел могат да наранят брадата, затова не изляха повече от 20 грама на храст.

При засаждане на разсад в дупка около 0,8 кг пепел се излива, за френско грозде - 0,5 кг, малини могат да растат на кисели почви, така че те носят под издънки до 150 грама.

В пепелта няма хлор и поради това е полезно да се натоварят с такива растения като домати, краставици, пипер, тиква, храстови храсти и малини, които този елемент е противопоказан.

За да се въведе пепел и органични вещества в същото време градинари не се препоръчва, защото калций в пепелта абсорбира азот в mullein. Следователно, при торене на растенията торът е затворен през есента и пепелта се въвежда по време на копаене през пролетта. Допуска се вливане на минерални торове с добавяне на пепел.

Пепел от вредители

Ларвите на бръмбар от Колорадо по картофените храсти загиват след 2 дни, ако са поръсени със суха пепел, можете да ги напуснете с помощта на сито.

Прашенето около зелето ще го спаси от охлюви. Но процедурата се извършва в сухо време, защото по време на дъжда прахът от пепелта губи свойството да плаши черупчести мекотели. Той може да бъде заменен с напръскване с разтвор на лют пипер.

Решение за третиране на вредители

400 грама пепел се излива вода и се вари в продължение на половин час на слаб огън. Разтворът се разтваря и се разрежда в 10 литра вода. За да я държите на листата, добавете течен пералня сапун (50 г). Работете в ръкавици, тъй като разтворът е каустик. Ефективно срещу листни въшки, гъбички, гъсеници.

Как да съхраняваме пепелта

Пепелта за есенната реколта на пепелта се съхранява на сухо място в хартиен контейнер. Трябва да се помни, че когато това вещество се навлажни, калият, много ценно средство, се унищожава в него. Подходящ е само за добавяне към компост.

Оказва се, че калият не е необходимо да се купува, тъй като всеки зеленчуков градинар може да го получи, като изгаря останките от градински растения. Това е естествен безопасен продукт, който е на разположение на всички в каквото и да е количество и няма да донесе абсолютно никаква вреда на почвата в градината. Ако съхранявате това ценно вещество за растенията в опаковки, в които не прониква влагата, тогава пепелта ще запази веществата си в продължение на няколко години.

Share:
Comments