Изглежда, че тежи повече, отколкото си мислиш

Знаете ли теглото си? Не бързайте да отговорите. Може би го подценявате, както повечето други жени, според ново проучване на Британския здравен и социален информационен център.

Проучването, проведено от неговите респонденти, обхвана повече от 10 хиляди души, всеки от които бе помолен да даде приблизително тегло и след това да го провери с действителното тегло, използвайки скали.

След изчисленията специалистите стигнаха до извода: мнозинството от жените са склонни да се смятат за по-малко "тежки", отколкото в действителност.

По този начин средната разлика между очакваното и действителното тегло на участниците е около 2,5 килограма, а не в тяхна полза. Най-оптимистичното отношение към собствената му фигура е открито при жени на възраст от 35 до 39 години - те подценяваха теглото си средно с 4 килограма. Между другото, най-голямата скромност в проучването показа мъжете - средната величина на тяхното погрешно схващане беше определена като 1,5 килограма.

Chartered психолог шотландски Andrina Маккормак, коментирайки резултатите от изследването, заяви: "Вероятно, подценяването на собственото си тегло е един вид следствие на социалното напрежение - всеки иска да мисля, че е по-тънък, отколкото е всъщност. В резултат на това първо да започнем да се убедим, че имаме не е толкова лошо, и след това да го вземе за истината. По този начин, както жените, така и мъжете дават пожелателно мислене. Въпреки това, ако се вгледате в този факт по-дълбоко, не е отрицателна, а дори напротив - тя ни позволява да се чувстват по-добре и да се подобри отношението към него ".

Share:
Comments