8 май: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 8 май

Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Всяка година на 8 май се отбелязва Световният (Международен) ден на Червения кръст и Червения полумесец. Събитието е с час на рождения ден на легендарния лекар, общественият деец и хуманист Анри Дюнан, който е известен със своите велики дела - по негова инициатива, започва да се формира група от доброволци, през 19 век, като подпомага ранени войници. Дейностите на Червения кръст се основава на седем основни принципа: доброволна услуга, единство на целите, безпристрастност, независимост, универсалност, неутралност, и, разбира се, човечеството. Тази работа не е направено в името на материалното богатство, но за по-голяма преданост и хуманни цели. Първоначално организацията е известен като Международния червен кръст, но по-късно се превръща в Червен кръст. Основната задача на организацията е да помогне на болните, ранените и жертвите на природни бедствия. Руското общество KK е създадена през 1867 г., през 1925 г. официално е превърната в QA съюз на Дружеството и СР на Съветския съюз. Неговият наследник след разпадането на СССР и формирането на Руската федерация е руският Червен кръст.

Ден на оперативния служител на МИС

На този ден професионалният празник се празнува от служителите на оперативните звена на наказателната система (наказателно-изпълнителната система). Тази структура е родена през 1925 г. Към днешна дата нейните задължения включват: гарантиране на личната безопасност на поправителния персонал, лишени от свобода, предотвратяване и разследване на престъпления в местата за лишаване от свобода, извършване на дейности по търсене за търсене на престъпници, които избягват наказателна отговорност или които са избягали. Работниците на пенитенциарната система работят в много опасни и трудни условия, изпълняват задълженията си за осигуряване на закон и ред в руските възпитателни институции.

8 май в националния календар

Марк-Klyuchnik

На 8 май, народът празнува паметта на св. Марк, който е бил седемдесет ученици и верен спътник на апостол Св Pavla.Na Русия нарече стюардът се дължи на широко разпространени вярвания: хората са вярвали, че Марко е пазител на всички ключове, за да отворите вратите на небето и на земята да произвежда валежи (дъжд, сняг, градушка). Затова Клуникът се молил, че няма суша. За да привлекат дъжд, дори имаха магии. Най-често срещаните от тях: "Хей, дъжд! Водата на кофата на дебел бельо и къщата на бебето! ". С броя на седиментите селяните предположиха за бъдещето. Например, ако май се оказа дъждовна, тогава добрата ще излезе през есента. Марков ден се нарича още птичи почивка, тъй като този период последните птици се връщаха по домовете си. Хората, между другото, се адаптират сами да предполагам и за тях. Така че, като излязоха на полето и да гледате, ако те се стекоха птици, откъдето идва и реколтата ще бъде в изобилие.

Исторически събития 8 май

8 мая 1945 год - В Берлин, подписана от Закона за окончателното предаване на Германия, и рано сутринта на 9 май е обявен на radioV един от Берлин предградия в края на вечерта (местно време в Москва вече е пристигнал на следващия ден) 08 Май подписа Закона за крайната военна предаване на Германия. Няколко представители на Върховното висше командване на Германия взеха участие в подписването му. Съветският съюз беше представен от маршал Ж. Жуков от СССР, а съюзниците бяха маршал на Великобритания. Още преди подписването на документа за предаване, Сталин одобрен 9 май Ден на победата, която бе обявена по радиото сутринта на този ден. След окончателното предаване германските войски започнаха да оставят ръцете си. По този начин сложи край на жестоката Великата отечествена война, която става за нашия народ най-ужасна и продължителен живот урок за целия период на 20-ти век. За тези, които са били в предната част, спомените на военните събития завинаги ще остане незаличимо петно ​​върху паметта на старци, принуждавайки сърцата им да трепери преди смъртта си.8 мая 1965 год - Президиумът на Върховния съвет на СССР одобри нов регламент за въвеждането на почетното звание Герой Сити. За първи път в СССР заглавието Hero City беше носено от градове като Ленинград, Севастопол, Сталинград и Одеса. Списъкът включваше градовете на Съветския съюз, които показаха масов героизъм и смелост по време на Великата отечествена война, защитавайки родината си от нападението на врага. В този регламент също така се казва, че освен най-високия ранг градът получава медал "Златна звезда", Орденът на Ленин, както и специална харта от името на Президиума на Върховния съвет. Знаците на героите са украсени с медал "Златната звезда" и Ордена на Ленин, а в самите градове е инсталиран обелиск с картина на тези награди и тържествен текст. През следващите години град Херо е награден с още няколко града: Минск, Керч, Тула, Новоросийск, Смоленск и Мурманск.8 мая 1984 год - Националният олимпийски комитет на СССР прие бойкот за провеждане на летните олимпийски игри в Лос Анджелис. Решението за бойкот се дължи на опасността от насилие срещу спортисти от Съветския съюз. Мнозина обаче бяха наясно, че тази стъпка е реакция на бойкота на някои западни държави, както и на Съединените американски щати. На 10 май президентът на МОК Хуан Самаранч посети Москва. Целта на посещението беше надеждата да се срещнем с първия човек на държавата, за да решим грешката на решението. Пристигането на президента на МОК абсолютно не доведе до нищо. Самаранч обаче не се разстрои и каза на обществеността: "Да, Бог да бъде с тях, защото те са ранените."

8 май се раждат

Мигел Хидалго (1753-1811 г.) - мексикански национален герой, лидер на народното въстание през 1810 г., който в крайна сметка се превърна в война за независимостта на Мексико от Испания. Вкъщи Хайдаго е почитан като баща и му издига паметници.Василий Пушкин (1766 - 1830) - Чичо Александър Пушкин, самият той е писател и поет, който е допринесъл огромно за руската култура. Василий се превърна в вдъхновение за младия Александър. Благодарение на него Александър най-сетне решава пътя на живота.Андре Мишел Лвов (1902 - 1994) - френски микробиолог, награден с Нобелова награда в областта на медицината и физиологията "за важни открития в областта на вирусологията и ферментацията". Той успя да дешифрира генетичния код на вирусите, което значително увеличи ефективността в борбата срещу тях.Григорий Дольников (1923 - 1996) - Почетен военен пилот и герой на Съветския съюз, доктор по история. През целия период, Втората световна война е извършила около 20 изстрела, както и 16 вражески самолета бяха лично свалени.Томас Пинчон (роден през 1937 г.) - ярък представител на жанра на американския черен хумор, писател.Константин Романов (1779 - 1831 г.) - Великият херцог, генерал-адютант, Цизаревич. Той влезе в руската история като неуспешен владетел, въпреки че беше коронясан.

Името на 8 май

Името на 8 май отмечают: Катрин, Мария, Акаки, ​​Петър, Майкъл, Марта, Иван, Тамара, Марк, Сергей, Силвестър, Ник, Василий, Магдалена, Йосиф, Ярослав.

Share:
Comments