Какво може да е по-вредно и опасно от колата? диетична кола.

Въпреки приятелските изявления на производителите на кола, сякаш диетичният му заместител е здрав, поне в това, че съдържа по-малко калории и следователно не допринася за затлъстяването, това далеч не е така. Както се установява от френските изследователи, се оказва, че диетичната кола е по-опасна за здравето, защото в резултат на употребата на тази напитка рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава с 33%.

Проучването направи възможно да се установи, че потребителите на "леки" или "диетични" напитки са склонни да затлъстяват и вследствие на това имат и по-висок риск от развитие на захарен диабет тип 2, отколкото консуматорите на напитки, съдържащи захар.

Също така е научено, че аспартамът, който понастоящем се използва като изкуствен подсладител, води до повишаване нивото на гликемия, което означава повишаване нивото на инсулин. Тялото реагира на аспартам по същия начин като захарта. Но, като цяло, ефектът е още по-лош. Трябва да се има предвид, че напитките с изкуствени подсладители възбуждат желанието да се ядат други сладкиши, шоколад, например.

Диабетът тип 2 е опасен, тъй като често води до бъбречно заболяване, високо кръвно налягане, инсулт, сърдечно-съдови заболявания. Дори и нервната система е повредена. Въпреки това диетата и упражненията помагат да се управлява тази болест без инжектиране на инсулин.

Коментари

Инкогнито 08/04/2016 Дааам .... Диетата кола е любимо напитка на известната ирландска актриса Кети Макграт ....... Мисля, че ако не беше за нейната диета и упражнения ... щяхме да я загубим ... :-(
Share:
Comments