30 март: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 30 март

Светът за първи път чува за концепцията за "психоанализата"

Първата статия за психоанализата е публикувана от главното парижко списание "Revue Neurologique" на 30 март 1896 г. и е наречена "Наследството и етиологията на неврозите". Авторът на статията е бил малко известен по това време виенския психиатър Зигмунд Фройд. Неговата теория за огромната роля на сексуалното и подсъзнателното, започнала върху поведението на психиката във времето, придоби най-широка популярност в областта на психоанализата. Работата на Фройд беше само контур, но те дадоха тласък на последвалото развитие на психоанализата в правилната посока. Обратната точка при възникването на теорията е през 1895 г., когато Фройд имаше необичайна мечта. След като анализира информацията, той осъзна, че мечтите сами по себе си имат огромен поток за изучаване на човешката психика. По-късно анализът на мечтите започна да се прилага в методологията на свободните асоциации.

Национален Ден на Деня в САЩ

Първото празнуване на Националния ден на доктора в Америка се случи през 1991 г., след като Конгресът и Сенатът официално го одобриха преди година. Така през 1990 г. Джордж У. Буш подписа резолюция за въвеждането на Националния ден на доктора в календара. Всъщност празникът започна да се празнува дълго преди придобиването на официалния статут. Историята започва от далечната 30-те години на ХХ век. Защо американските лекари избират тази дата, за да отпразнуват своя "ден"? Но фактът, че тя е била 30 март е бил приложен 1842 ефективна анестезия за оперативно съвместими цели за първи път в медицината.

Ладодение

В деня на Ладога е обичайно да възхваляваме Майката Природа за нейната щедрост за нас, даването на топлина, подслон и храна. Корените на празника се простират от древни времена. Нашите прадеди го празнуваха и в чест на славянското божество на любовта и брака - Лада. Много изследователи олицетворяват богинята Венера. Днес много малко хора знаят за празника Ладога, но за нашите предци това беше много важно и беше придружено от ярки, весели ритуали и ритуали. Млади момичета и момчета, които пееха пробуждането на природата, провеждаха тържествени танци, посветени на Лада. Тогава представителите на по-слабия пол се изкачиха по покривите на къщите и, като вдигнаха ръце на върха, призоваха за пролетта. Хората вярвали, че древните ритуали ще помогнат да "успокоят" богинята на брака и любовта и тя в замяна ще им даде семейно благополучие.

30 март в националния календар

Алекс Teply

На 30 март хората помнят Алексий Бог, който е живял в началото на 4-ти и 5-ти век. Според легендата, Алексис е роден в богато семейство. Баща и майка му бяха уважавани хора и дълбоки християни, през целия си живот бяха ангажирани с благотворителност. Веднага след сватбата Алекси напуска родителите си, младата си жена, и отива на изток до град Едеса. В продължение на 17 години той живее в благотворителност, помага на хората, моли се всяка вечер и отново се връща в Рим. Негови роднини не го познаваха, но с радост го приютяха в къщата. Така че той е живял още 17 години и е починал, едва тогава хората са научили за аскетизма му. В Русия до този момент снегът се топи. Ако големи потоци се стичаха до Алексия, тогава разливът се очакваше да бъде обемно. Също и на този ден, хората събрани бреза сок - днес, според вярата, той има специални лечебни свойства. И от брезовите пъпки се приготвяше укрепващ отвара. Като цяло, брезата в Русия винаги е била обичана. Има дори легенда за появата му. В един красив слънчев ден Ярило забеляза русалки, които се мятаха по брега на реката, и влюбвайки се, започнаха да горят красивите си снежнобели тела. Реката, съжалявайки за дъщерите си, ги превърна в бели гърди, но черни марки на слънчеви "целувки" останаха завинаги на телата им. Не беше възможно да се качат на шейни. "Те хвърлят шейни покрай всички желания", казаха хората в това отношение. Пътят на шейни обаче вече не е бил подходящ за шофиране, тъй като снегът практически се е разтопил. По обед селяните харесаха да организират гъски битки, които завършиха със забавления. Момичетата от тестото направиха кранове и ги сложиха на високи места, за да предпазят къщата. В топлите райони ечемик и овес започнали да сеят.

Исторически събития 30 март

30 марта 1840 год - През 1840 г. Чарлс Уилкс, изследващ Антарктика, открива девствена земя, която обявява за част от Съединените щати. По-късно този ъгъл се нарича "Wilks Land". Един век по-късно Антарктида бе призната за международна зона, обявена за шестият континент на планетата и природен резерват. По-голямата част от Антарктида е огромна заледена и безжизнена пустиня, само нейните брегове имат живот. Гледният континент отразява по-голямата част от слънчевата радиация, така че ледът на Антарктида не се загрява или стопява. Според международния договор, подписан през 1959 г., Антарктическият континент е свободна "земя" и не може да принадлежи на нито една държава. Не е забранено разследването или използването на Антарктида за мирни цели, но е строго забранено да се извършват промишлени дейности, както и добив на минерали на нейната територия.30 марта 1842 год В медицината първо се използва анестезия на базата на етер. Човекът, който пръв опитал етера за анестезия по време на операцията, бил Крауфорд Лонг, лекар. Умори кърпата във въздуха и покри лицето на пациента с него, за да "отсече" ума му, да изключи центъра на болката и да изреже подутината на врата му. Славата на откриването на нов метод на анестезия обаче отиде при друг лекар, Уилям Мортън. Той беше той, четири години по-късно, който представи излъчването на обществеността. Преди етерът да се отвори като анестетик за медицинска манипулация, хората използват наркотични вещества, главно на базата на опиум. Използването на опиум е споменато многократно в исторически ръкописи, открити в Египет. За "малки" операции се използва кокаин или марихуана.

30 март са родени

- Жан Пилатр-де-Розье (роден през 1757 г.) е френски учен, специалист по химия и физика. Един от пионерите на световната авиация. Първият човек на Земята се издига във въздуха в балон с горещ въздух. Един от полетите, завършващ за учения, е много трагичен - топката се е запалила и всички "пътници" са изгубени. Сергей Илюшин (роден през 1894 г.) - изключителен дизайнер на Съветския съюз, три пъти герой на социалистическия труд, седем пъти връчва на Сталин награда за специални заслуги пред родината си. Един от разработчиците на проекта на боен самолет, създателят на бомбардировача DB-3. От 1943 г. започва проектирането на пътнически самолети. Артур Вайтман (роден през 1922 г.) е американски теоретичен физик. В квантовата физика той разработи теоремата на Wightman. Серхио Рамос (роден през 1986 г.) е испански футболист, защитник на популярния клуб Реал Мадрид, както и испанския национален отбор. - Иван II червеният(роден през 1326 г.) - Великият херцог на Москва и княз Владимир, родителят на Дмитрий Донской. Според историческите източници псевдонима "Червеният" принц се дължи на неговия привлекателен външен вид, Иван II е много красив на външен вид. По време на царуването му принцът насочва усилията за укрепване на владетелската власт в Русия и обединява руските земи. Времето на историците му обаче разглежда периода на отслабване на Москва и укрепването на съседните опоненти.

Наименования на 30 март

Наименования на 30 март отпразднуют представители имен: Ирина, Иван, Тола, Алексей, Антон, Александр, Гавриил, Виктор, Ольга, Макарий, Макар, Павел, Марин, Олег, Ярослав, Амадей.
Share:
Comments