Полезно ли е да отслабнете върху млякото?

Съдържание:

 • Ползи и вреди
 • Чай с мляко
 • Елда с мляко
 • млечни шейкове
 • Молоко с куркумой
 • Диети върху млякото

В началото на 90-те години на миналия век млякото за отслабване се счита за най-важната напитка. В западните страни дори социалната реклама беше с тънко момиче, затегнато в черна рокля, с усмивка на белите зъби и лозунг, призоваващи млякото да бъде тънко, красиво и здраво. В наше време източниците на здраве и фитнес вече не са толкова недвусмислени относно ползите от млякото. Много от тях обикновено не препоръчват пиене на мляко, като посочват, че това е нетипично за храната на възрастен човек, което означава, че е вредно. Междувременно, сферата на народните рецепти за отслабване цялата тази история заобиколи. Както всички типични евтини продукти, млякото се използва активно за намаляване на приема на калории в "домашни" начини.

Мляко за отслабване: полза или вреда

Ако сте абстракт от историята на екологията и етичното производство на мляко, продуктът е източник на висококачествен протеин в малко количество (не повече от 3 g на 100 ml) и животински наситени мазнини. В допълнение, съставът съдържа въглехидрати, това е лактоза млечна захар. Млякото е първата храна на всички бозайници, включително и на хората. Кравеното и козе мляко се използват в храната, но има и по-екзотични варианти - например яйчно и биволско мляко. Въпреки това, в страни, в които яките и биволите са основните селскостопански животни, тяхното мляко е широко разпространено.

Протеините са необходими като структурен елемент за "изграждане" на нашите мускули и затягане на кожата, млечните мазнини са важни за възстановяване на нервната система след натоварване и като "суровина" за "производството" на тялото от стероидни хормони и въглехидрати като източник на енергия за мозъка и мускулите. Човешкото тяло не може да яде само краве мляко, но отдавна е част от диетата и е полезно, нали?

Съвременните специалисти по хранене имат поне няколко причини да твърдят:

 • млякото съдържа прилично количество калории. Ако се предположи, че човек за отслабване е намалил енергийните нужди и се движи малко, 120-140 kcal, получени с чаша мляко, е десетата част от неговата диета. Съвети за пиене на 3-4 чаши мляко тук не помагат много, защото млякото не е най-задоволяващият продукт. Освен това много от тях като цяло го възприемат като напитка и следователно не могат да се възползват в достатъчна степен от използването му;
 • млякото допринася за по-бързото начало на глада, има висок инсулинов индекс, неговата употреба не осигурява достатъчно храна и може да допринесе за преяждане;
 • млякото не се толерира от много възрастни, ако причинява диария и подуване, има непоносимост към лактоза, която трябва да се лекува с ензими;
 • Млякото не се вписва в тези за отслабване и защото то пречи на храносмилането, например от влакна от зеленчуци;
 • не винаги имат възможност да купуват мляко с нисък процент мазнини, защото човек може да получи с него много допълнителни калории и излишък от наситени мазнини.

Ако се обърнете към националната кухня на света, можете да видите, че млякото почти не е включено в диетата в чиста форма. На нея овесена каша и млечни супи се приготвят, прибавят се към кафе или чай или се пече на нея. Това обяснява факта, че останалата част от човечеството, с изключение на тези, които губят тегло, се притеснява малко за насищането на млякото. В крайна сметка винаги можете да вземете бисквитите на млякото и да ядете, нали?

В по-модерен подход към храненето играе важна роля т.нар диета съответствие или познаване и удобство за човека, който го следва. Ако, например, някой използва, за да яде зърнени култури с мляко за закуска, и да го прилага овесена каша във водата, просто по навик, той едва ли ще бъде доволен от яденето на каша по водата. Ако някой, например, се използва за добавяне на мляко към кафето, тя ще бъде трудно да се влюби в един и същ източник на кофеин, без мляко. Като цяло, по смисъла на историята е ясно - ако искате да продължите да ядете мляко, както е свикнал, трябва да замени обичайната си "поглед" на млякото да слезете.

Увреждането на млякото за отслабване

Често се пише, че млякото нарушава работата на хормоналната система на възрастен и насърчава натрупването на тегло. Логическата верига изглежда така:

 • човек пие мляко, лактозата се абсорбира;
 • тъй като лактозата е захар, тя се абсорбира бързо и повишава нивото на кръвната захар;
 • тъй като нивото на кръвната захар се повишава бързо, то също спада бързо поради естествената секреция на инсулин;
 • човек е гладен и яде твърде много;
 • В допълнение, млякото причинява метаболитни нарушения, тъй като самият той не се смила и нарушава асимилацията на много полезни хранителни вещества.

Всъщност тази информация не е потвърдена и научно обоснована. Единствената "млечна алергия", която е известна днес, е непоносимостта към лактоза, тя наистина нарушава абсорбирането на водоразтворими витамини и води до много дискомфорт в ежедневието, но се коригира чрез използването на синтетична лактаза под формата на таблетки и капсули.

Информацията, че млякото за пиене може да влоши възпалителните процеси и дори да доведе до появата на рак поради претоварване на тялото с възпаления също не съответства на реалността, поне ако се обърнете към научни данни. Няма доказателства за пряка връзка между млякото и туморите, а теорията има и проблем с непреки връзки.

Зелен и черен чай с мляко за отслабване

Само преди две години тази рецепта е "култива". Разграничаване на така нареченото мляко и само чай с мляко. Първата е напитка, получена чрез приготвяне на зелен или черен чай (1 супена лъжица) в 1 литър врящо мляко. Обикновено, за да се намали теглото, 2,5% от мазнините се поемат от млякото, тъй като това е най-задоволителното. Мляко напитка преди, след и вместо да яде. На него има диета разряд, който се препоръчва да се пие чаша molokochaya на всеки 3 часа, а има и една рецепта, когато едно питие се заменя с един от ястията, като закуска или обяд.

Значението на всички манипулации с мляко е, че намалява апетита поради високото съдържание на стимулиращи танини и голям обем течност, която се пие. Той също така помага за намаляване на теглото чрез премахване на излишната течност и подуване и помага да се отървете от запек. Като цяло млякото е продукт за разтоварване на дни във всички сетива на думата.

Преди да започнете да влагате мляко, трябва да знаете, че зеленият и черен чай с мляко намалява апетита, не всички хора. Ако имате атипична реакция към стимуланти и не можете да получите ефекта от използването им, трябва също така да се откажете от млякото и с апетит, той няма да направи нищо.

Такива народни напитки имат "висока скорост" ефективност. Това означава, че можете, разбира се, да пиете мляко или да не го пиете, но с ежедневните хранителни навици тази чудесна напитка не може да направи нищо. Това означава, че ако причината за наднорменото тегло е покрита с преяждане и лоши навици като пропускане на хранене с последващо преяждане, пиенето на чай с мляко не е опция.

Прави ли свойствата на зеления чай с мляко и черен чай с мляко? Всъщност те се различават леко. Зеленият чай има по-високо съдържание на Какети, които са антиоксиданти, но черното е богато на ободряващи танини. Млякото във всеки случай ще добави малко протеини и мазнини към напитката.

Дали чаят с мляко има противопоказания? Бъбречна болест, при която не се препоръчват прекомерни течности, чернодробни заболявания и сърдечно-съдова система, при които се препоръчва да се откажат от стимуланти в домакинството. В останалата част, както казват те, се наслаждавайте на чай, но не забравяйте да преброите калории и ако организирате дни без чай, по-добре е да направите това, така че те изобщо да нямат нужда от вас. Въпреки това, опитите за намаляване на броя на "идните" калории, дължащи се на постоянното включване на дните за разтоварване, са изпълнени с небалансирана диета в бъдеще.

Елда с мляко за отслабване

Стандартната препоръка е да се яде елда с мляко с нулево съдържание на мазнини, или така, за да се осигури минимум калории в максималния познат вкус от детството. Също така има моно диета на елда с мляко или кефир. Единственото нещо, което обикновено се случва тук, обикновено е да се вземе чаша елда и да се приготви за една нощ в термос или дебели стени с вряла вода и след това - добавете мляко или кефир в количество не повече от 1,5 литра на ден и яжте през целия ден на равни части.

Често хвалят моно диети за елда и мляко като добър начин да контролирате теглото, възможност за тези, които не искат да броят калории, балансирана и задоволителна диета за всеки и т.н. Но това не е вярно. Абсолютно всички диети за елда и мляко съдържат твърде малко калории, за да задоволят енергийните нужди на тялото, забавят метаболизма, имат недостиг на протеиново съдържание и не съдържат омега-три здравословни мазнини, необходими за човешкото здраве.

Професионалните диетолози все пак препоръчват да се включи елда в състава на балансирани дажби, а не да се организират дни на разтоварване и още повече, не яжте една елда седмици наведнъж.

Разбира се, тя може да служи като допълнителен източник на желязо и витамини от вида B, но всичко това няма да замести тези вещества, които не се намират в елдата - витамин В12, D3 и калий, преди всичко.

млечни шейкове для похудения

Мога ли да пия редовни млечни шейкове за отслабване? Ако говорим за шията от Макдоналдс или друга подобна институция, по-добре е да не опитате. Просто получавате куп допълнителни калории и не можете да задържите теглото, защото Такъв коктейл може по своята енергийна стойност да надделее над цял бургер. Средно големият млечен шейк може да ни даде до 500-600 калории, а информацията за различни вериги за бързо хранене варира.

Какви млечни шейкове можете да пиете, ако отслабнете? На първо място, тя ще бъде за всякакви гладки плодове. Например, има такива рецепти:

 • победа с чаша нискомаслена млечна банана и чаша плодове, заменете я с едно ястие;
 • камшик с чаша мляко малко суроватъчен протеин и какао, добавете семената на плантана или лен, за да получите гелообразна текстура.

Молоко с куркумой для похудения

Млякото с куркума е аюрведа рецепта "от всичко". Това означава, че в народната медицина тази чудесна напитка се предлага както като напитка от студа, така и като средство за защита на онези, които искат да се отърват от главоболие и като възстановителни средства.

Според медицината, научната куркума е силно противовъзпалително растение, куркума на прах се препоръчва да се включи в диетата за предотвратяване на всички възпалителни заболявания.

Млякото с куркума прекъсва апетита и има лек успокояващ ефект. Отслабването обикновено ги заменя с вечеря, просто пийте чаша мляко с добавяне на лъжица куркума и по този начин спестявате калории.

Рецепти от мляко с куркума могат да бъдат намерени различни, често се препоръчва да се вари една четвърт чаена лъжичка куркума с чаша мляко във водна баня в продължение на 20-30 минути, а след това се охлажда и пие мляко с куркума, преди лягане.

Струва ли си да следвате млечните диети

Най-простата диета на млякото е един и половин литър мляко и нищо повече. "Да ядеш" по този начин се препоръчва почти седмица, те казват, че млякото осигурява пълноценна диета и допринася за загуба на тегло, а ако пиете само, можете да получите всичко, от което се нуждае тялото.

На практика такава диета ще създаде твърде много калориен дефицит и не само ще насърчи загуба на тегло, но и ще забави метаболизма. Диетата върху млякото и да се прехвърля не трябва да е толкова добре, т.е. тя насърчава изключително "бързо" храносмилане. Всъщност, след като пие мляко, стомахът е празен и храната не се понася добре.

Статията беше подготвена от Анна Тарская (треньор, диетолог)

Share:
Comments