Пълнозърнести макарони за отслабване

Сега много диетолози съветват да отслабнете подготовката като гарнитура пълнозърнести макаронени изделия. След като тези продукти от паста са по-добри от обичайното, какво те вкусват, дали е възможно с тяхна помощ да се разрасне? Нека да разберем и случайно да разсеем най-честите митове по тази тема.

От коя обикновена тестени изделия се прави

Запознат с всички жълтеникави тестени изделия се произвежда от пшенично брашно. Селското стопанство обработва много разновидности на пшеница и всеки от неговите характеристики е твърд или мек.

За да се получи брашно, зърното първо се смила и след това се пресява във фабриката през сито. Размерът на клетките зависи от полученото брашно - най-високото, първото и второто. Разликата между пшеницата и брашното не трябва да се бърка. Брашното може да бъде получено от твърда пшеница ("durum"), но да бъде от втори клас - т.е. с примеси, пресято през по-голямо сито.

Домашните производители лъвският дял на тестените изделия се произвежда от брашно от мека пшеница от най-висок клас. Някои от нашите фирми обаче, както и всички италианци (за които законът изисква това) използват брашно от пшеница от твърди видове.

От кулинарна гледна точка, тестени изделия от твърди сортове е по-добре, че те практически не се вари при готвене, а в устата създават такова приятно усещане за по-солидна субстанция. Въпреки това, противно на общоприетото мнение, според хранителните им качества макароните от твърда пшеница не са особено различни от меките сортове и съдържат същите калории - 150 kcal на 100 грама от крайния продукт.

Производителите често посочват такова хранително предимство на макароните от твърда пшеница като по-малък гликемичен индекс, но само по себе си тази цифра означава малко. Инсулиновият индекс е по-важен и за всички макарони той е почти идентичен и е около 40, което всъщност е много, много добро и означава, че можете да позволите тестени изделия по време на диета (разбира се, освен ако не са ароматизирани с мазнини с кремообразно сирене ).

Какво правят цели зърна от паста?

Напоследък хората спряха да купуват старите митове за зърнени храни, така че производителите изобретиха нова - за изключителната полезност на пълнозърнестите продукти.

Въз основа на резултатите от друго проучване на "британски учени", което показва, че хората, които редовно ядат цели зърна, имат по-малък риск от развитие на сърдечни и онкологични заболявания. Малък маркетинг и вола - купуват отпадъци от брашно-смилане индустрия на цената на брашно от стъкловидното зърно от най-висок клас.

За да се получи брашно за производството на пълнозърнести храни, цели зърна се раздробяват, но не се пресяват през сито. От една страна, това е добре - части от ембриона, изключително полезни черупки с комплекс от витамини от група В, антиоксиданти, желязо, магнезий и т.н., попадат в брашното.

Сравнение на калоричното съдържание на пълнозърнести и конвенционални

Макарони от пълнозърнесто месо Макарони от обикновено брашно от меки сортове
Калорична стойност 125 ккал 150 ккал
Съдържание на протеин 5,8 гр 5,3 гр
Диетични влакна 2,8 1,8

Разликата, както можете да видите, не е много голяма. Особено, ако вземете под внимание, че минималната дневна човешка нужда от фибри (диетични фибри) е 25 g, се оказва, че трябва да ядете поне 1 kg цели зърна и това е 1,250 kcal.

Витамините от група "В" в макароните от пълнозърнести храни са повече от 2-5 пъти, но никой от тях не покрива 10% от дневното търсене, което означава, че не можем сериозно да разчитаме на този източник на витамин В.

Магнезий в макарони от пълнозърнести храни - 30 mg срещу 18 mg обикновено (само 0,5-1% от дневното изискване), желязо - 1 mg срещу 0,5 mg (само 2,5-5% от дневното изискване). Витамин "Е" - 0,3 mg срещу 0,06 mg, а дневното изискване за витамин Е е не по-малко от 10 mg.

Индексът на гликемичния индекс също не се различава много - 32 за цели зърна и 40 за конвенционални. Това означава, че и двата вида паста няма да причинят резки скокове в кръвната захар.

заключение

По този начин разликата в хранителната стойност на пълнозърнестите и конвенционалните тестени изделия е незначителна и не позволява да се каже, че макароните от пълнозърнест пшеница за загуба на тегло са много за предпочитане.

Що се отнася до вкусовите качества, в Интернет се представя цялата гама от усещания от "хареса цялото семейство" на "това, което е отвратително, вече не мога да докосна". Вкусът на пълнозърнести тестени изделия е различен от обичайните и е по-добре за читателя да се опита да реши сам дали го харесват.

Ако, в края на краищата, не ви харесва, тогава знаете, че можете да отслабнете както за обикновените макарони, така и за цялото зърно. Помнете няколко универсални съвета, които ще ви помогнат да продължите да ядете обикновени макаронени изделия и да запазите фигурата в добра форма.

Първо, тестените изделия винаги са леко неадекватни (когато при готвене индексът на гликемията "al dente" е по-нисък с 10 единици). На второ място, яжте ги само сутрин, но във всеки случай не вечер. Трето, сезонни тестени изделия с леки сосове, например домат, но в никакъв случай мазни сосове, както е обичайно в италианските ресторанти. Можете да ядете тестени изделия със зеленчуци, с гъби, например, тук под тази форма.

гъби

И вместо дебели макаронени изделия и домашно приготвени тестени изделия, използвайте фабрични тънки юфка и тънки спагети - в пастифицирани, т.е. екструдирани в индустриални условия, гликемичният индекс е по-нисък с 10 единици.

Share:
Comments