Витамини след раждане: дали е необходимо да ги приемате,

След раждането се проявяват промени в организма, които се проявяват не само в общото вътрешно състояние на организма, но и във външния вид на жената: тъпа суха коса, деламиниращи крехки нокти, суха люспеста кожа, счупващи се зъби, пародонтит, пигментни петна.

През този период трябва да ядете много плодове и зеленчуци, но често поради много причини това е невъзможно. В допълнение, дори балансираната диета не може да реши този проблем и не покрива развития дефицит на витамини след раждането.

В такива случаи е необходимо да се вземат сложни лекарства, които ще помогнат за възстановяване на тялото на жената.

Взимането на витамини след раждането е гаранция за здравето

По време на бременност се променят хормоналните фона: има повишено производство на пролактин и прогестерон, нови хормони - лактоген, гонадотропин. Това изисква допълнителна енергия, увеличено количество витамини и микроелементи, които участват в синтеза. Техният запас в тялото постепенно се изчерпва, когато плодът растат, така че витамините след раждането са необходими по същия начин като храната.

Когато кърмите, витамините "отиват" с кърмата, попълването им само за сметка на храната не покрива необходимото количество за тялото на майката, тъй като не всички плодове и зеленчуци могат да се консумират поради възможна алергия, метеоризъм, запек или диария при детето. Витамините след раждането трябва да бъдат взети изчерпателно, тъй като, като правило, дефицитът на няколко от тях се развива.

Промени в организма - резултат от недостиг на витамини след раждането

Промените, които се появяват в тялото след раждане, водят до развитие:

• нарушения на нервната система до развитие на депресия;

• промени в метаболизма - появата на наднормено тегло;

• лошо състояние на косата, ноктите, зъбите;

• развитие на анемия с нисък хемоглобин, което се изразява в тежка слабост, бърза умора, сърцебиене, диспнея, невъзможност за извършване на рутинна домакинска работа;

• патология на гръбначния стълб и други стави;

• Различни нарушения на храносмилането, водещи до нарушена абсорбция на витамини и микроелементи, и недостигът им в организма допълнително се влошават.

Постоянната липса на сън, стрес, възпалителни процеси след раждане, възможни проблеми с лактацията увеличават съществуващата хиповитаминоза и състоянието може да се влоши.

Какви витамини след раждането са необходими

За здравето и поддържането в нормално физиологично състояние на всички органи и системи на жената и новороденото е необходим редовен прием на цялостен комплекс от витамини, което ще помогне за правилното развитие на детето.

Витамини от група В

Нарушенията, които засягат нервната система и в много случаи причиняват депресия след раждането, могат да бъдат коригирани чрез приемане на витамини от витамин В:

1. B1 (тиамин) - има друго име: antineurine, тъй като участва в създаването на нови неврони, като по този начин укрепва нервната система. В допълнение, тя активира метаболизма на мазнините и въглехидратите, помага за намаляване на телесното тегло.

2. В2 (рибофлавин) - като тиамин, възстановява клетките на нервната система. Участва в процеса на хематопоеза, така че той се повлиява в комбинация с други лекарства за анемия. Той участва в образуването на трансаминази в черния дроб.

3. B3 (витамин РР, никотинова киселина) - подобрява периферното кръвоснабдяване, регулира този процес във всички органи и системи. Подобрява жизнените функции на черния дроб, сърцето, ендокринната система и нервната система.

4. B6 (пиридоксин) е необходим при анемията: увеличава абсорбцията на желязо и съответно повишава нивото на хемоглобина. Повлиява мускулната система: отпуска мускулите, като по този начин намалява тяхната умора.

5. B9 (фолиевата киселина) е един от най-важните компоненти в борбата срещу анемията: участва в изграждането на клетки, включително кръвни клетки. Заедно с витамин В12 е мощен антианемичен агент. Стимулира храносмилателните процеси, общия метаболизъм. Той косвено синтезира серотонин, допамин и други "хормони на щастието", подобрява настроението и дава бодрост.

6. B12 (цианокобаламин) - антианемичен агент в комбинация с фолиева киселина. Участва в много метаболитни процеси, протичащи в черния дроб, в синтеза и транспортирането на холестерол, който освен много други функции в тялото е част от половите хормони (естрогени, прогестерон, тестостерон). Така цианокобаламинът нормализира хормоналния фон на организма.

Антиоксидантите - основен компонент на витаминната терапия след раждането

Антиоксидантите играят специална роля в състоянието на организма. Те включват мастноразтворими витамини А, D, Е, К и водоразтворими С. Тези витамини след раждането не само възстановяват състоянието на органите и системите, но също така предотвратяват процеса на унищожаване на клетките от различни тъкани.

Витамин Е

Токоферол (Е) - витамин на женското здраве: нормализира функциите на репродуктивната система на жената, участва в синтеза на женските полови хормони. Необходимо е да се засили мускулно-скелетната система, зъбите, косата: подобрява се използването на други мастноразтворими витамини, съответно, и тяхното въздействие върху тялото.

Витамин Д

Калциферолът (витамин D) е един от най-важните витамини след раждането: без него абсорбцията и абсорбцията на калций и фосфор в тялото на майката и детето е невъзможна. Калциферолът помага за възстановяване на зъбите, космите, ноктите и нормализира функционирането на опорно-двигателния апарат, косвено лекува и предотвратява развитието на остеопороза. Детето предупреждава за появата на рахит и остеомалация - омекотяване на костите. Отговаря за нормалната структура на костната тъкан, зъбите, косата, състава на кръвта. Витамин D повишава имунния статус, устойчивостта на организма към инфекции и развитието на хронични заболявания.

Витамин А

Ретинол (витамин А) е необходим компонент на комплексната терапия с витамини след раждането. Освен факта, че той е "витамин красота", което прави сияйна кожа, коса, зъби, предотвратява тяхното стареене и разграждане, ретинол играе важна роля в поддържането на нормално зрение в майката и детето. След раждането, с недостиг на витамин А често е нарушен полумрак визия и възприемането на цветовете може да се развие ксерофталмия - сухо око, че с напредването улавя цялата дебелина на роговицата и резултатите във формирането на катаракта. Съответно, промените в зрението за хиповитаминоза на ретинола се развиват при детето. Витамин А отразява състоянието на черния дроб и всички окислителни процеси, протичащи в него, повишава имунния статус на организма.

Витамин С

Аскорбиновата киселина (витамин С) е мощен антиоксидант. Отговорни за пропускливостта на съдовете, кожата, хрущялите, участващи в образуването на колаген - основният им компонент. Участва в оксидативни реакции в черния дроб, предотвратява развитието на инфекциозни и хронични заболявания. Неутрализира отрови и токсини, намалява развитието на алергични реакции в организма.

За добро здраве и поддържане на тялото в нормално състояние, в допълнение към витамините, се нуждаете от достатъчно количество микроелементи: калций, фосфор, желязо, магнезий, цинк, селен и други. Всички тези компоненти са балансирани с витамини, съдържащи се в специално създадени комплексни препарати, които се препоръчват след доставката на всички без изключение:

Elevit - съдържа всички антиоксиданти и повишено количество магнезий;

Pregnavit - в състава: всички антиоксиданти, витамин B3 (PP), желязо и калций;

Компливит «Мама» - има в състава си намалена доза витамини А и Е, предназначена за страдащи от алергия;

Vitrum и Vitrum Prenatal - се състои от 13 витамини и 10 минерални компонента;

азбука - съдържа 13 витамини и 11 микро- и макро елементи; удобната доза - трябва да се приема три пъти дневно.

Всички изброени и други сложни витамини могат да се приемат само по препоръка на лекар и под негов надзор, внимателно спазвайки режима на дозиране и времето на приемане. Само в този случай е възможно да се избегнат странични ефекти, развитието на хипервитаминоза и да се подобри тяхното състояние и да се подпомогне здравето на детето.

Share:
Comments