12 август: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 12 август

Ден на военновъздушните сили - празник на руските военновъздушни сили

Персоналът на аеронавтиката е въведен в експлоатация през 1912 г. Като знак за това събитие този ден се счита за началото на формирането на военна авиация в Русия. Първоначално основната функция на авиацията във военновъздушните сили била разузнаването. Дългоочакваната авиация започва да се развива след появата на известната "Илия на Муром" Сикорски. "Въздушният щит" надеждно защитава "големия флот" и "резервоара" на Съветския съюз, ВСС на военновъздушните сили не са равни по отношение на броя на бойни самолети. Празнични събития в чест на този ден се провеждат в третата неделя на август.

Международен ден на младежта

За пръв път през 2000 г. бе отбелязан младежкият ден в международен мащаб. За да се подкрепи Денят, бяха организирани събития за застъпничество, за да се повиши осведомеността на младите хора относно Програмата за действие, приета от Асамблеята през 1995 г. Една четвърт от работната сила в света са млади хора, а половината от безработните също попадат върху нея. На трудовите пазари е трудно да се осигури стабилна и обещаваща заетост за младите хора, с изключение на висококвалифицираните специалисти. Генералният секретар на ООН покани международната общност да признае взаимозависимостта на поколенията, за да се реши заедно проблемът от различните възрасти.

Ден на майката, както и рождения ден на тайландската кралица

12 август е рожденият ден на кралица Сирикит. В допълнение към важен празник за тайландския народ, тази дата е насрочена за националния празник на тайландските граждани - Ден на майката. В чест на тези събития кралицата е посветена на книги, концерти, спортни постижения и също така се създават благотворителни организации. В цялата страна празнично украсени улици, портрети на кралица Сирикит са закачени на видно място, сини знамена със символите на къщата на кралицата. На този ден жените се насърчават да дават сувенири с цвят на жасмин: жасминът се смята за цвете на кралицата.

Ден на персонала на пенитенциарната система в Киргизстан

Настоящото състояние на системата на Министерството на правосъдието в Киргизстан се характеризира с работа, насочена към поддържане на стабилна оперативна ситуация и положението в институциите, подобряване на моралния и психологически климат, осигуряване на условия за издръжка на осъдените и на задържаните в съответствие с конституцията на Република Киргизстан.

12 август в националния календар

Силуан и Силас

Двама от седемдесетте апостоли, Силас и Силуан бяха спътници на Сейнт Пол. Според една версия тя може да бъде един и същ човек. Но в Русия празникът все още е двойно име. На този ден се обърна специално внимание на ръжта. В Силаус и Сила ушите са пълни със зърно и се навеждат към земята. Възможно е да започне засаждането на зимна ръж. Селяните вярвали, че силите са били добавени в този ден към всички чудесни - хора, животни, растения. Проследихме внимателно времето. Ако беше хладно и облачно, тогава дъждът не можеше да чака. Но блясъка в зората на звездите предвещаваше силни валежи. Ако дъждът е започнал вечер - да бъде дълъг храчка.

12 август в историята

Ореховският свят беше приключен

Този документ е първият мирен договор, сключен от Великия Новород с Швеция. Той бил затворен, а принцът Юрий Данилович го завършва със шведския крал Магнус Ериксон след тридесетгодишната война. Този документ очертава северозападната граница на руската държава по река Сестра и определя земите, които са част от северния "близък град" на съвременния Санкт Петербург. През 1478 г. земите в Новгород губят своята независимост, тя е подчинена на князете на Москва, Москва и впоследствие на руснака, Договорът на Ореховски е считан за оперативно международно споразумение между Русия и Швеция. Orehovsky Споразумение Общо, повече от 270 години.12 август 1981 г. - Първият персонален компютър е произведен от IBM. Придобиването и използването на скъпи компютри преди появата на персонални компютри е доста проблематично за обикновените хора. Компютрите са инсталирани в големи корпорации, научноизследователски центрове, университети и правителствени агенции. През 1981 г. IBM представи първия модел на персонален компютър, който бележи началото на ерата на съвременните компютри. През първата година от продажбите са продадени повече от 130 000 артикула, а до 2000 г. повече от 140 милиона персонални компютри са продадени в цял свят. 12 август 2000 г. - През 2000 г., по време на тренировките в Баренцово море, в резултат на бедствието, подводницата Курск потъна. Той е открит на дълбочина 108 метра с 24 торпеда и 24 ракети за круизи на борда. По време на бедствието на лодката присъстваха 118 души. Всички загинаха. На 26 септември руският президент подписа заповед за памет на екипажа на лодката. В чест на убитите в резултат на бедствието един от върховете на кавказкия хребет се нарича "Kursk".12 август 1865 г. - Джоузеф Листър първи използва фенол за дезинфекция на ръцете и инструментите.През 1865 г. английският хирург използва карболинова киселина като антисептик по време на операция и след това основава цял набор от антисептични процедури. Освен ръцете, хирургът дезинфекцира и инструменти и дрехи. Иновациите на Джоузеф Листър са спасили милиони животи и революционизират операцията.

12 август са родени

Елена Блаватская (1831-1891) - руски религиозен писател, основател на теософското общество, религиозен философ Теософия на Блаватска се оценява от някои учени като една от фундаменталните съвременни философски и религиозни тенденции на Запада и нейният живот и работа заемат специално място във философията. Много артисти и учени се интересуват от "тайната доктрина". Например, книгата на Алберт Айнщайн винаги присъства на работния плот, а известният композитор Скрибин каза, че идеите на Елена Петровна му помагат в работата му. Ервин Шрьодингер (1887-1961 двугодишния) - австрийски физик, който е развил теорията на вълните на материята и квантовата mehaniku.Ervin Шрьодингер - професор в Берлин, Грац, Гент и Оксфордския университет в победител Физика на Нобелова награда (1933). Той е не само велик физик-теоретик, но и оригинален мислител, говори шест езика и се чете в оригиналните модерни и древни философи, пише поезия, се интересува от изкуство. Световна слава дойде при него с трудове по квантовата теория от 1926 г. Известни вълна уравнение на материята, наречена на уравнението на Шрьодингер, играе основна роля в областта на ядрената физика.Витус Беринг (1681-1741 биенале) - руски навигатор, полярен изследовател, офицер от руския флот. Неговите експедиции имаха важно практическо и научно значение. Те допринесоха за развитието на Далечния Изток и съседните морета, доказаха, че проливът между Америка и Азия съществува и остави много голямо картографско наследство.

Александър Столпър (1907-1979 г.) е съветски сценарист и режисьор. Най-големият успех на Столпър е филмът на 60-те "Живот и мъртвите", който печели награда на Международния филмов фестивал. Александър Борисович също е автор на сценарии за редица филми. От 1965 г. преподава в VGIK.

На 12 август

Валентин, Сила,Герман, Агния, Анатолий, Агния, Анатолий, Ангелина, Иван, Лука, Максим, Павел, Сила, Силуан.

Share:
Comments