Зелето и листни зеленчуци са полезни за костите

Ново изследване от изследователи от Политехническия институт на Ренселър (САЩ) за пръв път разгледа фрактурата на нивото на костната наноструктура и разбра коя важна роля за здравето на нашите кости играе един лошо изследван протеин на остеокалцин. Поради получените резултати могат да се разработят нови терапевтични стратегии за борба с остеопорозата и намаляване на риска от костни фрактури.

Напоследък учените са свързани с нарушения в производството на остеокалцин с диабет тип 2 и репродуктивни проблеми. Ново проучване за първи път обяснява ролята на остеокалцин при образуването на костна тъкан.

Изследователите са описали подробно как пред фрактурата на костите се появява в структурата си невероятно малки дупки, чийто диаметър е само около 500 атома. Ако човек се приплъзне, препъва или пада, силата, действаща върху костта, физически деформира протеините, остеопонтин и остеокалцин, които са свързани помежду си и води до образуването на наноразрушени дупки.

Тези отвори действат като естествен механизъм, който предпазва костта от по-нататъшни увреждания. Но ако силата на удара е прекалено голяма или ако на костната структура липсва остеопонтин или остеокалцин или и двата протеина, костта ще се счупи или се счупи.

В момента лечението на остеопороза включва използването на калций. За да проникне в костите, остеокалцинът трябва да бъде в карбоксилирана форма, която се насърчава от витамин К. Най-добрият източник на витамин К са листни зелени зеленчуци, като спанак, броколи, марули, тиквички, бяло зеле.

Share:
Comments