Затлъстяването и преяждането по време на менопаузата

Жените със затлъстяване, които са влезли в постменопауза, имат повишен риск от развитие на рак на гърдата с по-неприятни последици в сравнение с по-слабите жени.

Но това може да бъде предотвратено, ако дори и в периода преди менопаузата се вземат мерки срещу наддаване на тегло и метаболитните последици от затлъстяването са терапевтично контролирани, смятат учените, основавайки своите открития върху резултатите от новото проучване.

След проучване при плъхове, които са премахнали яйчниците, което позволява да се симулира състоянието на менопаузата, учените успяха да покажат, че увеличаването на теглото след хирургична овариектомия (отстраняване на яйчниците) насърчава развитието на тумор на млечната жлеза при мастни плъхове.

Една от причините е, че мастните плъхове след хирургична овариектомия не са в състояние да се справят с прекомерните енергийни източници, глюкозата и мазнините, които се натрупват в резултат на прекомерното хранене. При слаби плъхове, излишните мазнини и глюкозата се отлагат в черния дроб, мастните и мускулните тъкани, както и в здравата гръдна тъкан, което е нормална метаболитна реакция към преяждане. Но здравите тъкани на мастни плъхове не са в състояние да абсорбират повишеното количество глюкоза и мазнини, но абсорбцията на глюкозата от тумори на гърдата се е увеличила рязко.

Втората причина за увеличаване на туморния растеж при мастни плъхове е, че техните тумори имат по-високо ниво на експресия на прогестеронови рецептори (PR), което се свързва с по-високо ниво на експресия на гени, участващи в поглъщането на енергия и клетъчния растеж.

Подобна картина на повишена експресия на гени, участващи в поглъщането на енергия и клетъчния растеж, се наблюдава при PR-позитивни тумори на гърдата при жени в постменопауза. Пернопаузата е много важен период, определящ риска от развитие на болестта в бъдеще. Този риск може да бъде намален от промените в начина на живот, което включва ограничаване на приема на храна и увеличаване на физическата активност, както и използването на лекарства като метформин за подобряване на метаболитния контрол.

Share:
Comments