Три порции от тези зеленчуци се сменят всеки ден със

Използването на три порции зеленчуци и плодове дневно, включително киви, моркови и зеле, придава на кожата естествен външен вид и напълно замества посещението на солариума. Интересното е, че ефектът може да бъде забелязан след шест седмици. Това е заключението, постигнато от учените от Университета на Сейнт Андрюс.

Експерти събират група от доброволци и анализират как диетата се отразява на цвета на кожата. Снимките на респондентите бяха взети преди и след тестването. Както се установи, консумацията на зеленчуци и плодове доведе до факта, че цветът на кожата стана по-естествен, с други думи - стана тъмен.

Изследователят д-р Рос Уайтхед е убеден - плодовете и зеленчуците са отличен и безопасен заместител на солариума. Освен това, след шест седмици на такава диета, хората изглеждаха много по-добре и по-привлекателни. Този факт се доказва от втория експеримент. Участниците бяха поканени да оценят привлекателността на хората от снимките. В резултат на това хората, които се различават по "здравословен тен" получиха положителна обратна връзка.

Ефектът от "дъбенето" се създава от каротеноиди - хранителни вещества, отговорни за цвета на плодовете и зеленчуците. Каротеноидите се намират във всички сегменти на човешката кожа, дори и в ретината. В момента няколко стотици каротеноиди са известни на науката, а най-изучаваните от тях са ликопен и бета-каротин.

Share:
Comments