Тайната на желанието на жените за бонбони се разкрива!

Най-сетне неустоимият слух на жените до сладки стана ясен. Учените казват, че жените разработват специален ген, който засяга факта, че някои продукти може да им се струват необичайно желателни.

Канадски изследователи извършиха серия от експерименти, преди да успеят да изолират ген, който засяга не само желанието за забранено сладко, но и обяснява последствията от това - наднорменото тегло. Този ген прави шоколада или сладоледа много по-приятен на вкус, отколкото всъщност

В случай, че една жена има такъв ген, е изключително трудно тя да се съпротивлява на сладките изкушения. Това проучване доведе учени до друга мисъл: редица жени са генетично податливи на затлъстяване.

Има общо мнение, че жените, които не могат да се ограничат в сладкото и брашното, страдат от затлъстяване. Често обаче подобна страст се обяснява с генетичните вариации, при които продуцирането на допамин се дублира, или се нарича хормон на удоволствието.

В експеримента взеха участие 150 деца под четиригодишна възраст. На бебетата бяха предложени различни ястия, сред които можеха да избират между здравословна храна и сладкиши.

Според резултатите от експеримента е установено, че при деца с генетични вариации, жаждата за сладкиши е много драматична, други продукти не изглеждат желани. Интересното е, че за момичетата тази жажда била изключително силна. Такива деца поглъщат повече сладкиши и сладолед от своите връстници.

След като изчислиха диетата, избрана от децата, учените бяха в състояние да определят каква ще бъде теглото на тези момичета след няколко години. Учените са сигурни, че благодарение на изследването ще бъде възможно да се идентифицират по-лесно и бързо момичета, които са склонни към затлъстяване, и да провеждат превенция сред тях.

Share:
Comments