Средиземноморска диета

Като непрекъснато търсим най-ефективния и приятен хранителен режим, често се обръщаме към опита на храненето на други страни. Понастоящем така наречената средиземноморска диета придобива популярност особено бързо.

Средиземноморска диета

съдържание

 • Как действа средиземноморската диета?
 • Модерни изследвания на средиземноморската диета
 • Характеристики на средиземноморската диета
 • Меню на средиземноморската диета

По принцип това не е изненадващо, защото средиземноморската диета се различава от другите, тъй като е лесно да се следва тази диета: не е нужно да се ограничавате много в храната, а консумацията на значителни количества мононенаситени мазнини и червено вино е не само забранено, но и насърчено!

Средиземноморска диета е концепция, според която консумацията на вино и зехтин значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и позволява успешно борба с наднорменото тегло. Името на диетата се дължи на страните, разположени на брега на Средиземно море, в които тези продукти са много чести. Всяка страна има свои варианти на средиземноморската диета, но всички варианти имат една обща характеристика - те означават потреблението в големи количества зехтин, който се добавя към повечето ястия.

Как действа средиземноморската диета?

Средиземноморската диета, на пръв поглед, е в противоречие с името си, тъй като в съответствие с принципите й насърчава консумацията на големи количества мазнини, за да станат по-здравословни и да бъде в по-добра физическа форма. Не всичко е толкова просто, защото не става въпрос за всички мазнини, а за зеленчуците - мононенаситени мазнини (които се съдържат и в зехтина). Те са много полезни и успешно заместват по-вредните животински мазнини, като в същото време те перфектно насищат, без да причиняват повишаване на холестерола в кръвта. Мононенаситените мазнини имат добър ефект върху благополучието и състоянието на тялото като цяло.

Привържениците на средиземноморската диета също смятат, че червеното вино, активно консумирано на брега на Средиземно море, е важен фактор, възпрепятстващ появата на сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че изследванията в тази област не са свършили, червеното вино е известно със своите антиоксидантни свойства, а съдържащите се в него биофлавоноиди помагат да се премахнат токсините от тялото.

Средиземноморска диета

Модерни изследвания на средиземноморската диета

Беше забелязано, че обитателите на средиземноморското крайбрежие много по-малко страдат от сърдечно-съдови заболявания, така че откриването на загадката за тяхното хранене се превърна в важна задача за диетолозите в много страни.

Интересното е, че в страните от средиземноморското крайбрежие, като Франция и Италия, според статистическите данни нивото на сърдечни заболявания е много по-ниско, отколкото в същата Америка, въпреки че американската храна не се различава много от калоричното съдържание от храненето в първите две страни.

Оказва се, че хората, които се придържат към средиземноморската диета, консумират много по-малко мазнини, особено животно, отколкото тези, които "седят" на повечето други диети. Американската асоциация за борба със сърдечно-съдовите заболявания, например, разработи много подобна диета за профилактика и лечение на тези заболявания.

Диетата помага не само за подобряване на здравето, но и за нормализиране на метаболизма. Ще се почувствате по-леки и по-енергични, без да принуждавате тялото да гладува и да не го изтощава.

Характеристики на средиземноморската диета

Въпреки че има няколко възможности за средиземноморски диети, всички те имат общи характеристики.

Диетата се състои от следните принципи:

 • Високо ниво на потребление на зехтин;
 • Често консумиране на плодове, зеленчуци, брашно и зърнени храни (макаронени изделия, боб, ядки и семена);
 • Умерена консумация на ястия от риба и домашни птици (от 1 до 2 пъти седмично);
 • Потребление на вино средно 2-3 пъти седмично;
 • Ограничена консумация на червено месо и яйца;
 • Млечните продукти консумират кисело мляко и нискомаслено сирене;
 • Добре е да комбинирате зеленчуци с месни ястия;
 • Захарта най-добре се заменя с мед;
 • Сладките ястия и десерти трябва да бъдат ограничени;
 • За един ден трябва да пиете 1,5 литра вода.

Средиземноморска кухня

Меню на средиземноморската диета

Предлагаме ви вариант на менюто на средиземноморската диета за един ден:

закуска: 2 парчета пресен хляб от зърнени храни;

Втора закуска: Салата от морски дарове, облечена със зехтин и чаша вода;

Обед: Задушени зеленчуци, зеленчукова салата и 2 чаши вода;

вечеря: Рибни (пара) зеленчуци и чаша сухо вино.

Когато подготвяте диетата си, използвайте следните указания:

 • Зърнените храни са най-подходящи за закуска и не трябва да се приемат вечер;
 • Плодове като банани, смокини, грозде, както и плодови сокове трябва да се консумират много умерено;
 • Млечните продукти трябва да бъдат с ниско съдържание на мазнини или с ниско съдържание на мазнини;
 • Плодовете могат да се консумират по време на "закуска", не ги правят основно ястие.

Това е всичко ... Успех!

Share:
Comments