Рибата мерлуза - ползите и особеностите на състава на този

Ценната търговска риба риба е много вкусна, но за съжаление тя е по-малко известна от роднините си в семейството на треска. Но мерлузата е истински склад за полезни вещества и използването на ястия от нея се оказва осезаема полза за целия организъм.

Основното нещо е да знаете как да изберете качествена риба, как да го приготвяте вкусно и при какви индикации е най-полезно и в какви случаи то е вредно.

Какви вещества влияят върху използването на мерлуза?

Има повече от дузина разновидности на тази хищническа дълбоководна риба, но разликите им са важни само за ихтиолозите и рибарите, тъй като на вкус и полезни качества те са практически еквивалентни.

Минералната серия в хека е представена от флуор, мед, сяра, никел, калий, хлор, фосфор, хром, калций, магнезий, желязо, манган, йод, молибден, цинк, натрий, хром, кобалт. При средна част от ястие от филе от хек, до 50-130% от дневния прием на отделни минерални имена могат да влязат в човешкото тяло.

От витамините в хек, най-пълни са PP, C, E, A и група витамини В (B1, B2, B6, B9, B12).

Заедно със сьомга и пинагора, месото от мечки и особено хайверът им са ценни източници на полиненаситени мастни киселини като омега-3, които са необходими за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Също така са известни защитните свойства на омега-3 при развитието на хипертония и разширени вени.

Каква е ползата от мерлуза за тези, които следват фигурата

Рибеното меко, лесно се абсорбира бързо и не натоварва тялото с калории - 100 грама сурова риба съдържа само 86. 100 г варен мерлуза - 93 ккал, изпечени или задушени - около 95 ккал, пържени - 105 ккал. Като нискокалоричен продукт мерлусът освен това предотвратява натрупването на мазнини в проблемите на фигурата и поради това често се появява в менюто за диети.

Какви заболявания ще се възползват от мерлуза

Редовното използване на мерлуза по принцип има положителен ефект върху състоянието на цялото човешко тяло, но както много други продукти, които са уникално балансирани с комплекси от витамини, минерали и други вещества, има области на здравеопазване, които са особено засегнати.

Препоръчва се да се включи в седмична диета за заболявания:

- храносмилателната система;

- Репродуктивна система;

- мукозни мембрани;

- обвивка на кожата;

- и с хормонални неуспехи.

Но неговите терапевтични свойства не се ограничават до това:

- Месото от месо с диабет е полезно по две причини - те не са тежки за стомашно-чревния тракт, съдържат минимум калории и мазнини и ниски нива на кръвната захар;

- съставът на рибното филе се проявява като антиоксидант, допринасящ за отстраняването на токсините и свободните радикали от организма, както и за пълното подновяване на кръвта;

- като морски дарове с високо съдържание на йод, мерлузата е полезна за хранене на заболявания на щитовидната жлеза;

- скоро след въвеждането на мерлузата в седмичната диета, метаболизмът се приближава към нормата;

- Хек насърчава бързото пристигане на здравето в норма след инфекциозни заболявания;

- редица учени също говорят за теоретичните ползи от тази риба за превенцията на рака;

- ястията от мерлуза, между другото, идеално елегантно се сервира (за по-добро психологическо възприятие) се препоръчва да се включи в диетата по време на периоди на депресия и силен стрес. Положително се отразява на мерлуза и съня, нормализирайки го, предизвиквайки безсънието.

Как да избирате и приготвяте риба, която да извлича от мерлуза

Второе название хека на прилавках — мерлуза.

Размерът на рибата варира от 20 до 90 см, а теглото рядко надвишава 3 кг.

Когато купувате охладена риба, трябва да оцените свежестта на миризмата, блясъка на очите и факта, че при натискане на филетата фувеята от пръста трябва да изчезне без следа.

Но прясна мерлуза за продажба е добра само в близост до местата, където е уловена, тъй като дългосрочното съхранение в хладилна форма омаловажава вкуса си.

Замразената мерлуза се продава с изкормени цели трупове или парчета филе. Сухото (шоково) замръзване напълно запазва мерлузата.

Ако трябва да се направи оценка на избора на мерлуза, покрита с ледено студен лед, следва да се оцени следното:

- размерът на рибата трябва да съответства на нейното тегло. Твърде тежко - излишъкът от замръзнала вода губи цената на мерлузата и разваля структурата на месото й, разкъсвайки влакната. Подозрително светлина - означава, застояла и влагата от месото е изпарена, така че ще бъде вкусна и суха;

- Крива, извита риба, най-вероятно не веднъж изложени на размразяване и замразяване, и това напълно лишава мерлула от висококачествени качества и много полезни свойства.

В мерлузата има малки кости, но след топлинната обработка на рибата, пластинките се отделят лесно от тях и от хребета.

Бяло, не много гъсто месо от мерлуза, много от тях се намират по-деликатни, мазни и сочни от месото от треска или полюс. Хейкът може да бъде вкусно приготвен според рецепти за скумрия, полок и треска, а също така е възможно да се комбинират филетата от тези риби в храната.

Като се има предвид, че самите месо на мечката е доста суха, при пържене е необходимо да се избере паста или дебел слой грозде за това при печенето я поставете във фолио или кулинарен ръкав, слой тесто и се накиснете със сос или бульон. При каквито и да е методи за готвене, мерлузата не губи полезни свойства. С него готвене супа, рибни пайове, котлети, яхнии.

Възможни щети на мерлуза и противопоказания за неговото използване

Предимствата на тази риба са отлични, но има и недостатъци, изразяващи се в потенциалната вреда на мерлузата, която тя може да донесе и в противопоказанията за нейното използване.

- Не се препоръчва да се яде много заек с запек, тъй като е богато на желязо и то с излишък в тялото може да ги укрепи;

- противопоказание за наличието на мерлуза на масата е гастрит с висока киселинност и язва, тъй като тази риба лесно увеличава киселинността на стомашния сок;

- Естествено, не можете да ядете мерлуза с индивидуална непоносимост към морски дарове.

Влизайки в световния океан в резултат на човешката дейност, тежките метали и друго замърсяване имат свойството не само да се разтварят във вода, но и да натрупват по-нисък морски живот, например водорасли и ракообразни. И по-нататък по хранителната верига, в търговската риба се намират вредни вещества, някои от които, например, треска, се характеризират със способността да се натрупват в доста голяма степен.

За съжаление, произходът на мерлуза често е невъзможно да се определи изобщо, но може да се приеме, че големи доставчици на риба го ловят в екологично чисти води. Можете също така да изберете мерлуза, отглеждана в изкуствени условия.

Но с всякакви съмнения относно качеството на рибата, тя не трябва да бъде прекалено изобилно включена в храненето на деца, бременни и кърмещи жени, възрастни хора и тези, които са силно отслабени от заболявания.

Подобно на почти цялата риба, мерлузата се нуждае от внимателно готвене чрез топлинна обработка, за да се предотврати вредата от мерлуза, от филето, което може да бъде заразено с паразити. Също така, овлажняване на домашните мечки е по-добре да се готви на специални рецепти, намалявайки риска от инфекция с паразити. Често това означава дълъг, силен посланик.

Ценокозите на здравословното хранене трябва да обърнат внимание на факта, че много производители на морски дарове използват хранителни добавки и стабилизатори, за да подобрят качеството на замразените храни - да поддържат водата в нея, да запазят формата си, да удължат срока на годност и накрая. Много от добавките са официално разрешени, като например E452, но все още има много какво да научите за безвредността им за хората.

Share:
Comments