Разрушител под индекса е - емулгатор: полезно или вредно?

Често обикновеният купувач гледа на етикета и състава, като избира стоките в супермаркета? И ако той изглежда, той си мисли, защо са изброени толкова много неясни заглавия?

Във всеки случай, обикновено той не знае какви са неговите хранителни добавки или химически компоненти с тялото му. Трябваше. В тази статия ще говорим за емулгатори - вещества, които са необходими в съвременната хранителна и козметична промишленост.

Какво представлява емулгаторът?

Това естествено или синтетично вещество осигурява емулсия от две течности, които са физически неспособни да смесват, стабилизират и предотвратяват коалесценцията. Емулсията представлява система за течна дисперсия, представлявана като обем течност (често вода) и равномерно разпределени, микроскопични капки от друга течност (обикновено течен въглеводород или масло).

Съществуват и обратни емулсии - "вода в масло". Емулгаторите се състоят от удължени молекули, всяка от които има два края: "воднолюбиви" и "любящи на масло". С физическо действие, например, разклащане, молекулата на емулгатора "се придържа" в единия край към молекулата на едно вещество, а другата към молекулата на другата и по този начин ги свързва.

Емулгаторите с естествен произход, като правило, се извличат от захари, глицерин, лецитин и ланолин.

Синтетичните продукти се произвеждат от отделни химикали. Сред тях има опасни за човешкото здраве, много от тях са забранени за употреба в храната.

Употреба в храни и козметика

Емулгаторите са един от най-често използваните видове хранителни добавки и компоненти на козметиката.

Може да ви помогне да направите продукта по-привлекателен и полезен.

Пример за майонеза без емулгатор показва колко неприятен ще бъде сосът, ако се отдели масло и лимонов сок, преди да се консумира.

Емулгаторите имат голямо влияние върху структурата и структурата на много продукти. Те се използват за преработка на храни, както и за поддържане на качество, структура, полезност и свежест.

Емулгатори и тяхното действие

Разбира се, всеки емулгатор няма смисъл. По-долу са представени най-популярните емулгатори, както и тяхното потенциално въздействие.

E322 - лецитинът се извлича от растителни масла, като соя и слънчоглед. Използва се в широк спектър от хранителни продукти от началото на 20-ти век, а именно: маргарин, шоколад, хляб, сладкиши, сосове и т.н. Възможно е вреда от употребата на лецитин от генетично модифицирана соя.

Е471 - добавка от естествен произход, обозначава редица диглицериди и моноглицериди на мастни киселини. Съответно, човешкото тяло обработва този емулгатор заедно с други мазнини. Това е най-старият и най-разпространен хранителен емулгатор. Получава се чрез смесване на хранителни масла с глицерин и се използва широко в хлебопроизводството и млечните продукти, както и в производството на маргарин. Заболяването е възможно само при редовна и неограничена употреба.

Комбинацията от моноглицериди и други вещества създава емулгатори със специална функция, наречени производни на моноглицериди. Например, етоксилираните моноглицериди са резултат от взаимодействието на моноглицерид и етиленов оксид. Други производни на моноглицериди включват ацетоглицериди и диацетилвининови естери на моноглицериди. Те са обичайните емулгатори за торти, защото увеличават разхлабването на тестото.

407 - карагенан, полизахарид, който се получава от червени водорасли. Има антивирусни и антикоагулантни способности. Добавя се в колбаси, за да се увеличи обемът на продукта, както и на млечни продукти, сладолед и сладкарски изделия. Поради свойствата си е позволено в продукти от детска и диетична храна.

E415 - ксантанова смола (ксантан). Съединението от естествен произход се получава чрез ферментация, използвайки бактерии. Той формира добра продуктова структура, стабилизира и удължава времето за съхранение. Той се използва широко за производство на сосове, млечни продукти, напитки, сладкарски и хлебни изделия. А също и в козметичните средства за овлажняване на кожата.

E433 - полисорбат-80, повърхностно активно вещество (повърхностно активно вещество), съдържа мастни киселини, получени от зехтин. Използва се при производството на различни козметични продукти, защото има овлажняващ и омекотяващ ефект върху кожата на човека. Често се среща като компонент на продуктите за грижа за косата. При външно приложение има само положителен ефект.

E466 - Карбометилцелулоза (CMC), веществото не е по-малко сложно от името му. Като стабилизатор, използван в производството на козметика, шампоани и т.н. Неспазването на технологията за производство на продукти и увеличаване на дозирането води до нарушения на стомашно-чревния тракт, поради което CMC може да се използва като лаксатив.

Увреждане от емулгатори

Според резултатите от изследването, емулгаторите могат да допринесат за увеличаване на случаите на затлъстяване, метаболитен синдром и възпалително чревно заболяване, както и да увеличат риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Това се обяснява с факта, че емулгаторите започват да се намесват в живота на бактериите в човешкото черво и също така да разрушават лигавичния слой на червата. Те променят микрофлората и взаимодействието на бактериите със самия орган. При нормални условия бактериите не могат да растат върху лигавицата. Ако обаче е увреден или колонизиран от бактерии, които се хранят със слуз, някои вредни видове ще могат да се преместят от червата в кръвта.

След това имунните клетки в кръвта разпознават и атакуват чужди тела, като започват възпалителния процес. С течение на времето това може да доведе до хронично възпаление в червата и в тялото. Какво възпроизвежда само възпроизвеждащо възпаление или възпаление на вече съществуващо възпаление. Тя може да бъде вредна и да доведе до увреждане на тъканите, което се усеща като умора, болка и в някои случаи се изразява чрез органна недостатъчност.

Въпреки това, чревната микрофлора е чувствителна към други фактори, които провокират и предизвикват възпалителни процеси, например екологичен фактор или генетичен фактор. Ето защо, ако има предразположеност към възпаление, както и стомашно-чревни заболявания, тогава човек трябва да изключи употребата на продукти, които включват емулгатори.

Трябва да се разбере, че експериментите са извършени върху мишки и като цяло вредите от емулгаторите, когато се използват в храната или при прилагането на козметични продукти, не са директни, а косвени. И това не се определя от качествата на самото вещество, а от количеството му. Препоръчително е обаче да се избягват тези добавки, да се следи съставът и съставките на опаковките на продуктите и да се приготвя храна само с помощта на здрави и пресни продукти, без да се прави позоваване на периодичната таблица.

Share:
Comments