Ползата и вредата от ivf. модерни изследвания на увреждането

Децата са цветята на нашия живот, но за съжаление не всеки може да ги има. Най-новите технологии са постигнали забележителен напредък и всеки, който желае да стане родител на двойка, може да прибегне до процедурата за ин витро оплождане. Какво е това, какви индикации и противопоказания има тази процедура? Помислете за ползите и възможните вреди за здравето на майката и бебето, технологията за IVF.

Какво е ин витро оплождане: историята на произхода

IVF или ин витро оплождане е оплождането на яйцеклетка със сперматозоиди извън женското тяло. Яйцето се опложда в специална епруветка. Ето защо децата, родени с технологията на ин витро оплождане, казват "деца от епруветката".

За първи път технологията за IVF е използвана от гинеколога Патрик Стептов и ембриолог Робърт Едуардс през 1977 г. По-късно, Едуардс получи Нобеловата награда и оплождането ин витро започна да се разпространява по целия свят, като помага на безплодните двойки да намерят дете. През 1977 г. се появява Луиз Браун - първото дете, родено с помощта на изкуствено осеменяване.

Преди Русия, за да бъде Съветският съюз, технологията ECO дойде много по-късно. Първото дете, родено изкуствено, се появи едва през 1986 година.

Оплождането ин витро се развива достатъчно бързо. От 1977 г. голяма част от методологията за подготовка и провеждане на изкуствено осеменяване се промени, но все още има някои грешки. За съжаление, вероятността за успешно оплождане на яйцеклетката в рамките на IVF не надвишава 35%, което, разбира се, забавя процедурата от идеала.

Кой може да направи процедурата за ин витро оплождане?

Не всеки може да прибегне до процедурата за IVF. За изкуствено осеменяване има индикации, т.е. наличието на определени отклонения и заболявания при жената. Екстракорпоралното наторяване може да се използва в присъствието на следните заболявания и патологии:

- Ендометриоза

- Прекъсване на хормоналната система

- Болести от фалопиевите тръби

- Придобити и вродени аномалии на репродуктивната система

- Партньор за безразсъдство

- Липса на овулация

Това означава, че можем да заключим, че in vitro оплождането е приемливо за двойки, страдащи от безплодие.

Какво увреждане може да причини IVF майката и детето?

Технологията на оплождането ин витро не може да се нарече безопасно. Подготовката за изкуствено осеменяване и процесът на нейното провеждане могат силно да засегнат здравето на жените и децата.

При подготовката за IVF процедура, една жена трябва да вземе голямо количество хормонални лекарства, което може да доведе до разрушаване на много телесни системи и органи. Бъдещата майка вероятно ще придобие следните проблеми:

- Ранна менопауза

Често, веднага след раждането на дете, зачеркнало изкуствено, една жена е изложена на влиянието на ранната менопауза и всичките й симптоми: гадене, промени в настроението, безсъние, скокове на кръвното налягане, приливи и отливи. За щастие, менопаузата след процедурата на ин витро оплождане често е само временно събитие.

- Нарушения на щитовидната жлеза

Приемането на хормонални лекарства и огромна тежест върху ендокринната система може да доведе до неизправност на щитовидната жлеза. Ако редовно виждате терапевта, проблемите от ендокринната система могат да бъдат избегнати.

— Кардиомиопатия

Поради големия прием на женския хормон естроген в организма, пропускливостта на кръвоносните съдове се увеличава, сърдечният мускул се отслабва. Ако се планира бременност с помощта на IVF технология, тогава една жена трябва да бъде готова за превантивно лечение в сърдечна болница.

- Увеличен риск от рак

Въпреки че връзката между ин витро и онкологията не е доказана, не трябва да се забравя, че приемането на хормонални препарати значително влияе върху развитието на магнезий.

- Кървене

По време на IVF процедурата може да се предизвика кръвотечение. Разбира се, такива случаи - това е голяма рядкост, но рискът от придобиване, поне анемия, все още е налице.

— Инфекции

- Нарушения на пикочния мехур и уретрата

Заплахите за ин витро оплождане са достатъчно сериозни за организма и здравето на бъдещата майка, но какви щети на IVF - процедурата може да направи за здравето на дете, замислено изкуствено?

Първото дете, родено с помощта на технологията за IVF, отива до петото десетилетие на живота. Над това се казва, че това бебе е Луиз Браун, родена през 1977 г. Тя е жива, здрава и има две деца, родени естествено. Това доказва, че "деца от епруветки" може да нямат здравословни проблеми. Но технологията не е перфектна и отклонения могат да се случат при естествена бременност. Нека да разгледаме какви трудности може да срещне детето, родено с помощта на екстракорпорално торене.

- Устните на вълците и заека

- Недостатъчно развитие на сърдечни прегради

- Атрезия на хранопровода

— Атрезия аноректальная

Необходимо е да се обърне внимание, че всички горепосочени заболявания не засягат детето без неуспех. Рискът от усложнения на сърдечно-съдовата система е с 15% по-висок, отколкото при естествено родените деца. Що се отнася до устните на вълците и заека, в този случай рискът от патология е само с 3% по-висок.

Тази информация доказва, че дете, родено с помощта на технологията за IVF, има практически равни шансове за здравословен живот с естествено замислено дете.

За ползите от оплождането ин витро

Би било глупаво да се отрича, че ин витро оплождането е сложна процедура, която значително засяга здравето както на майката, така и на бебето. Малцина обаче няма да са съгласни, че успешната технология ECO оправдава всички опасности и заплахи само с един резултат. И така, какви са положителните страни на ин витро оплождането?

- раждане на дете

Разбира се, целта на оплождането ин витро е раждането на дете. Много двойки, които са претърпели стотици опити за зачеване, са опитали много методи за оплождане, са разочаровани и са се отказали от ръцете си, подаде оставка към бъдеще без деца. Благодарение на технологията за IVF, повече от 5 милиона души са се появили на светлината, като са направили много по-голям брой хора щастливи от раждането си.

- Изключение от патологии

На етапа на селекцията на ембриона ембриологът има възможност да изключи засегнатите клетки за зачеване.

- Определяне и планиране на пола на детето

Планирането на пола на детето още преди зачатието е много важно, когато има заболявания в семейството, които се предават по пол (от баща на син, от майка на дъщеря).

— Рождение двойни или тройни

Често, ECO технологията увеличава вероятността за производство на близнаци и триплети два пъти. Това не може да угоди на двойките, които мечтаят за появата на бебе в семейството си.

Еко технологията се разпространява всеки ден и не е изненадващо, защото благодарение на нея можете да получите най-важното в живота - децата.

Share:
Comments