Пилешката супа предпазва от зимни заболявания

Има мнение, че пилешката супа едва ли е панацея за заболяванията, които чакат човек през зимата. Но може ли този бульон да донесе някаква осезаема полза за нашето здраве? Според скорошни изследвания, да.

Обобщените резултати от две научни статии, публикувани в Американския вестник за терапия, показаха, че специалните свойства на пилешката супа помагат на организма не само да се справи с болестите, но и да ги предотврати.

Изследване, проведено от д-р Стивън Ренърд от Медицинския университет на университета в Небраска в САЩ, показа, че пилешката супа съдържа толкова рядко химическо съединение като карнозина, което помага на имунната система да се бори с грипа в ранните етапи от неговото развитие.

Използвайки кръвни проби на доброволци, Ренард установи, че пилешката супа може да забави движението в организма на определен тип бели клетки - неутрофили, - да предпази човека от инфекции. Учените предполагат, че като потискат движението си по тялото, супата помага за намаляване на симптомите на горните дихателни пътища.

За съжаление, Ренард не успя да определи кои съставки на ястието са отговорни за това. Все пак ученият все още представя списъка със съставките, които добавя към супа: пиле, лук, сладки картофи, репи, пащърнак, целина, магданоз, черен пипер, сол и моркови.

Второ важно изследване на свойствата на пилешката супа принадлежи на специалисти от Маями, които сравняват ефективността на ястието с ефективността на плацебо. След това пет доброволци пиха студена вода, още пет - гореща вода, а другата пет - пилешки бульон.

Наблюдавайки участниците, експертите отбелязаха, че в последната група, която използва бульона, няколко минути след употребата му, движението на носната слуз се ускори значително, което от своя страна улесни почистването на дихателните пътища и улесняването на претоварването, образувано в тях. Освен това, при действието на бульона имаше подобрение във функцията на защитната резеца, намираща се в назалните отвори, и предотвратяване на навлизането на инфекциозни бактерии в тялото.

Share:
Comments