Нишесте: състав, съдържание на калории, области на

Нишестето е полизахарид, принадлежащ към група комплексни въглехидрати.

Това е най-често срещаният полизахарид, който постоянно присъства в диетата.

Нишесте: съставът е приложен

Продуктът е наситен бял, по-рядко жълтеникав, на прах, без мирис и вкус. Той не се разтваря в студена вода, но когато влезе в него, образува значително количество колоидни частици, чиято голяма концентрация създава вискозна и гъста маса (паста). Ако нишесте се търка между пръстите или се стиска в дланта на ръката ви, ще чуете характерен писък. Такъв звук създава малките си зърна, когато се търкат един срещу друг. Те са доста твърди и дори под това влияние те не се сриват.

Нишестето присъства в много растения: грах, банани, боб, манго, клубени и кореноплодни растения. Полизахаридът, който човек използва като добавка, е направен от ориз, пшеница, картофи, царевица и кестени.

Нишестето е калориен полизахарид, в 100 грама има 313 ккал, Тази висока калорична стойност е полезна за мобилен и силен човек, който изразходва много енергия на ден и постоянно се нуждае от калории. С активен начин на живот всички продукти на основата на скорбяла за тялото са безценни.

Съотношение на мазнини, протеини и въглехидрати (енергийна стойност на продукта):

• мазнини - 0 грама (0 Kcal);

• белков — 0,1гр (0Ккал);

• въглехидрати - 78.2гр (313ккал).

Хранителна информация:

• нишесте - 77,3 грама;

• вода - 20 грама;

• Диетични фибри - 1,4гр .;

• моно — и дисахариды — 0,9гр;

• пепел - 0,3гр.

Тези показатели потвърждават още веднъж факта на висококалоричното съдържание на нишесте и насищането му с въглехидрати.

Нишестето не може да се похвали с богат минерален и витаминов състав. Той съдържа:

• витамин РР (0,0166мг);

• Минерални вещества: натрий (6 mg), калий (15 mg), калций (40 mg), фосфор (77 mg).

Въглехидратът се използва при готвене, козметология, фармакология, медицина в редица отрасли:

Във фармакологията Той се използва като пълнител във всички таблетки. Той се съдържа в детските прахове, мехлемите. На основата му се произвеждат сиропи, отвари, сорбитоли, глюкоза.

В медицине се препоръчва за интоксикации, гастрити, язви редовно пият желе. Скорбялата в състава си стяга стените на червата и стомаха, предпазва лигавиците им. Премахване на шпорите на петата, облекчаване на раздразнението на кожата, намаляване на интертригото помага на нишестето.

В козметологията: маски, кремове, в които една от съставките е нишесте, подхранват и омекотяват кожата. Тези козметични продукти не предизвикват алергична реакция и се препоръчват за всеки тип кожа.

Приложение в хранително-вкусовата промишленост, Поради факта, че нишестето може да образува колоиден разтвор, той се използва при производството на сосове, различни сосове, майонези, кисели, десерти, кремове. Често брашното за печене се замества частично с нишесте. Такава замяна прави продукцията раздробена, по-нежна. Въглехидратите са незаменима съставка в много месни продукти, например колбаси, колбаси, мляно месо. В тези продукти е необходимо да се създаде гъста последователност.

Употреба в целулозната и текстилната промишленост, В целулозната промишленост е необходимо за обработката на хартия и е нейното пълнене. В текстила се използва за обработка на тъкани.

Полезни свойства на нишестето дават възможност да се използва толкова широко.

Нишесте: какво е добро за тялото

Каквито и да са слуховете за нишестето, той е бил и остава най-важният продукт в диетата. Незначителният му минерален и витаминов състав прави този продукт полезен за човека:

Витамин РР, Въпреки факта, че това е единственият витамин в състава на нишестето, не трябва да се подценява неговият ефект върху тялото: той е незаменим участник във всички редуциращи и окислителни процеси, превръща мазнините и захарите в енергия, намалява количеството холестерол, стимулира работата на много органи, регулира образуването на червени кръвни клетки нивото на хормоните, действа като успокоително за нервната система.

Натрий Поддържа осмотичното налягане и водния баланс в организма, участва в транспортирането на въглероден диоксид, аминокиселини, участва в обмена на протеини и активира активността на ензимите.

Калий регулира баланса на водата и солта, метаболизма на белтъчините и въглехидратите, е важен за синтеза на протеини, засяга функционирането на черния дроб, бъбреците, червата и сърцето.

калций Тя е необходима за работата на сърцето, координира всички вътреклетъчни процеси, действа върху коагулацията на кръвта и състоянието на костната система, зъбите.

Фосфор засяга растежа и възстановяването на организма, нормализира целия енергиен обмен и киселинно-базовия баланс, подобрява метаболитния процес, повлиява клетъчното делене, синтеза на ензимите.

Съчетавайки свойствата на всеки от тези компоненти, можем да заключим, че ползата от нишестето за организма е, че:

• помага за отстраняване на излишната вода от тялото;

• помага да се бори човек с възпаление;

• потискат растежа и разпространението на злокачествени клетки;

• трябва да присъства в диетата на диабетици, тъй като намалява интензивността, степента на усвояване на организма от захарите, като по този начин намалява тяхната концентрация;

• е енергиен "фураж" и може да осигури на човек дневно количество въглехидрати;

• Укрепва имунитета;

• нормализира храносмилането и метаболизма;

• намалява неблагоприятните ефекти от покачването на индекса на захарта за диабетици;

• намалява киселинността в стомаха, намалява риска от язви;

• Поддържа кожата, косата, ноктите в добро състояние.

Полезни свойства на нишестето са известни от дълго време и са широко използвани от народната медицина. Нейното използване на нишесте, намерени в лечението на заболявания на дванадесетопръстника, стомаха, настинки.

Неконтролираното използване на нишесте за елиминиране на здравословните проблеми не си заслужава. Важно е неговите ползи за здравето да не се влошават.

Нишесте: каква е вредата за здравето

Нишестето може да се нарече двукратен продукт. От една страна, той "определя" полезни и ценни свойства, а от друга страна, той е изпълнен с вреда.

Нишестето може да бъде от 2 вида:

1. природни (плодове, зърнени храни, бобови растения, ядки, зеленчуци);

2. рафинирани, получени по промишлен метод: нишесте и брашно от най-високо качество (бяло), всички хранителни продукти от тях.

Вредните са само рафинирани видове нишесте. Тяхното увреждане на здравето се дължи на факта, че когато се усвояват от тялото, те са:

• способни да повишат нивото на инсулина;

Води до развитието на атеросклероза;

• нарушаване на хормоналния баланс;

• разреждане на стените на кръвоносните съдове;

• Повишен риск от различни заболявания на всеки орган, особено панкреаса и стомаха;

• нарушено храносмилане, метеоризъм;

• да предизвика появата на симптоми, подобни на симптомите на настинка: кихане, изпускане на течност от носа;

• Има гадене, повръщане, гадене, нарушение на говора;

• води до патологични промени в очната ябълка и ретината.

Доказано е, че значително съдържание на нишесте в продуктите, подложени на топлинна обработка, увеличава шансовете за развитие на онкологията. Конвенционални и любими кифли, пайове могат да предизвикат злокачествени нараствания.

За да може тялото да смила продукти от нишесте, то е принудено да използва тези кръвни ензими, които помагат на човека да се справи със стреса, лошото здраве, депресията. В ситуация, когато тези ензими стават необходими за организма, количествата им са недостатъчни.

Не се препоръчва честа употреба на продукти на базата на тези, които страдат от наднормено тегло. Постоянното присъствие в храната на този продукт води до натрупване на енергия, което със сигурност ще доведе до ускорено образуване на мастни клетки.

Нишесте за детски храни: полезно или вредно

Нишесте с естествен произход не може да навреди на здравето на детето. Напротив, тя защитава и помага на тялото на детето. Тя може да се намери в състава на бебешка храна.

Причините за включването на този полизахарид в храни за бебета са няколко:

1. Той е в състояние да обвърже излишната течност. Благодарение на това свойство, зеленчуковото, плодовото пюре става хомогенно, не се разпространява.

2. Помага за усвояването на нова храна за организма на детето и неговите фиксиращи свойства предотвратяват диарията.

3. Разцепването на нишестето е незаменим източник на глюкоза, което е необходимо за функционирането на мозъка.

4. Защита на стомаха на бебето от ефектите на органичните киселини, присъстващи в пюрето.

Както показват проучванията, нишестето е напълно безопасно за новородено бебе. Вентрикулатът от първите дни с лекота го разделя на глюкоза. Ето защо, полизахаридът присъства в състава на детската формула, е сгъстител, предотвратява регургитацията.

Наличието на нишесте в детската храна е минимално: само 3% - 10%. Такъв обем от тялото на детето е лесен за хранене и е от полза само. За производството на бебешка храна се използват ориз и царевично нишесте.

Вярвайте на нишестето и използвайте храната на неговата основа или не, зависи от родителите. Основното е да изберете продуктите на тези производители, които са спечелили доверието и са се доказали само от най-добрата страна. Този избор ще гарантира, че бебето ще има само полезни, висококачествени, пресни продукти в диетата си.

Няма уникално полезни продукти. Дори ако продуктът има много полезни свойства, тогава трябва да има поне един, който ще окаже отрицателно въздействие върху тялото. Тази особеност се отнася до нишестето.

Share:
Comments