Най-вкусната червена сьомга е нейната полезност и състав.

Сьомгата има отличен вкус, винаги се продава, лесно се готви. Ако това, което морски дарове и включват в ежедневната диета - защо не сьомга?

Освен това, може да се каже много за неговата полезност.

Връзка между състава и използването на сьомгата

Друго име за сьомга е езерото (атлантическа) сьомга. Е, "сьомгата" е колективно име за много риби. И най-често сьомгата се смята за истинската сьомга.

Той винаги е бил оценяван като риболовен подарък на водния свят - за месо и червен хайвер.

Сьомгата живее в морето и плува до реките за размножаване. Фините сиво-сребърни люспи върху тънката кожа на гърба се превръщат в синкав оттенък и към страничната надлъжна линия силно удължено тяло подчертава тъмните петна.

Филето от сьомга е много вкусно, деликатно, без характерна рибна миризма и вкус и с минимални кости. Можете да го готвите, както ви харесва, включително изпичане, печене във фолио със зеленчуци, готвене уши, пържоли от големи филийки риба, задушаване и превъртане на сьомга за мляно месо. В японската кухня тя е популярна сурова и леко осолена. Пушенето е деликатес. Случва се и консервира.

Спирането на сьомга в дивата природа е строго контролиран в много страни, за да запази населението си и за същата цел и за удобство като цяло се отглежда в стопанства.

Сьомгата се превърна в една от първите риби, податливи на генно модифициране, и такива лица вече са преминали ветеринарен и научен контрол, доказващ безвредността им.

Трябва да се отбележи, че по време на термичната обработка сьомгата не губи нито кехлибарено-розовия цвят на филето, нито хранителните му, полезни качества.

Съвременните лекари, учени и диетолози единодушно признават своята стойност като почти безупречен рибен продукт за терапевтично, диетично и просто здравословно хранене.

Сьомгата е източник на смилаем протеин, който се конкурира дори с птичи белтъчини, така че може да се препоръча за протеинови диети.

Но съдържанието на въглехидрати в тази риба е нула, което също губи своя гликемичен индекс, а това на свой ред прави сьомгата добър избор за масата при диабет мелитус.

"Перлата" от състава на сьомгата може да се нарече полиненаситена мастна киселина Омега-3.

Като един от основните си източници сред хранителните продукти за животни, сьомгата е полезна за:

• нормално кръвосъсирване;

• функциониране на нервната система;

• устойчивостта на тялото към кожни заболявания, включително екзема;

• профилактика на сърдечни заболявания.

В сьомгата има високо съдържание на мелатонин, известно отчасти с факта, че стимулира обновяването на клетките и производството на хормони с добро настроение, но по-скоро, че е в състояние да настрои вътрешния "часовник", например - да замени звучния сън с безсънието.

Сред минералите в сьомгата има голямо съдържание на натрий, калий и йод, както и:

• фосфор, който е от съществено значение за бъбречната функция и здравето на костите (включително зъбите);

• Магнезий, който може да предотврати респираторни заболявания, включително сериозни такива като бронхиална астма (магнезиев дефицит е един от провокиращите фактори) и възпаление на белите дробове, дължащо се на хипотермия.

Когато ползите от сьомгата са особено очевидни

Има малко области на човешкото здраве, които не биха засегнали редовното използване на сьомга в положителен смисъл. Неговото общо укрепване засяга тялото буквално на клетъчно ниво. Сьомгата е полезна по-специално за следното:

• укрепване на опорно-двигателния апарат;

• Предотвратяване на очни заболявания (поради витамин А);

• Подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите (поради комбинация от витамини А и Е);

• производството на меланин, който е отговорен за защитата на кожата от вредно слънчево излъчване;

• укрепване на имунитета;

• предотвратяване на образуването на доброкачествени и злокачествени тумори.

Голяма полза от сьомгата и мозъка:

• Подобрете паметта за голямо количество информация, без да я изкривявате;

• Превенция на болестта на Алцхаймер;

• подобряване на способността за анализиране и намиране на нестандартни решения.

Значението на сьомгата в нейния хайвер

Говорейки за сьомгата, е невъзможно да се забрави червеният хайвер, това не е просто деликатес, а също и склад от вещества, създадени от природата за образуването и развитието на рибни ембриони.

Достатъчно е да се яде само 2-4 пъти седмично за няколко супени лъжици, а това не е по-лошо, отколкото всеки витамин-минерален комплекс ще подобри метаболизма, ще укрепи имунитета, ще поддържа кръвта, работата на сърцето, мозъка и гръбначния мозък.

Червеният хайвер има друг ефект:

• насърчава по-дълбоко дишане, по-здравословни бели дробове и тяхната устойчивост към вредни влияния върху околната среда (включително цигарен дим, градско замърсяване, студен и влажен въздух през есента и зимата);

Оксигенира клетките;

• понижава холестерола;

• премахва възпалителни процеси от всякакъв произход;

• Предотвратява крампи (като симптом на различни заболявания).

Какво може да бъде вредата от сьомгата на ежедневната маса

Известно е, че алергичните реакции не винаги обхващат цялата група подобни продукти. Така е и сьомгата - с непоносимост към редица видове риби, то често е дарът на водния свят, на който не съществуват алергии. Също така е важно да запомните, че начинът, по който рибата се обработва, може да повлияе на проявата на алергия, например, някой ще бъде увреден от осолена сьомга, но варен или печен няма да предизвика отхвърляне.

Рибата сурово, леко осолена и пушена от опростените технологии може да се превърне в причината за инфекцията на човека с паразити, този риск е практически винаги, но отново - при сьомга паразитите са редки и ако производителят също е добросъвестен относно изпращането на риба на ветеринарния контрол - дори по-ниски.

Сьомгата е една замразена риба - повтаря разрушава всички витамини в нея.

Калорийното съдържание на сьомга при пържене с масло се увеличава с повече от 50% в сравнение със суровото, така че за хората, които са склонни към наддаване на тегло и затлъстяване, вредата от сьомгата може да се прояви с ентусиазма за определени рецепти. Ако изберете първото ястие от рибата - вредата за сьомгата в този план все още е по-ниска - енергийната стойност на същата супа може да бъде на нивото от 70-100 kcal на 100 g блюда.

Дали предпочитането на земеделие или дива сьомга е спорна тема.

От една страна, ГМО отглеждат сьомга на ГМО, а обикновената храна може да съдържа антибиотици, ускорители на растежа и оцветители. От друга страна, рибата, уловена в дивата природа, може в зависимост от местообитанието да натрупва във филето живак и други вредни вещества, с които водата в света е толкова богата от човешката дейност.

Както вече подчертахме, сьомгата е много полезна за предотвратяване и лечение на различни заболявания, но някои разстройства изискват предпазливост, ограничения при използването й и понякога (по решение на лекар) и пълно изоставяне на тази риба:

• заболявания на пикочната система и бъбреците в частност - те имат вреда от сьомгата от сьомга, която може да задържи вода в тялото и да предизвика отоци;

• високото кръвно налягане поставя забрана за честото охлаждане на сьомгата,

• Също така е нежелателно в диетата за тежки чернодробни заболявания.

Share:
Comments