Можете ли да се пържите на зехтин зеленчуци, риба, месо?

Зехтинът от дълго време има предимство сред най-полезните натурални растителни масла.

Жителите на държавите, които имат възможност да използват чудесен продукт в ежедневната си диета, се отличават със здравословно състояние, дълго време задържат младостта си и красотата си.

Днес ще говорим не само за ползите от магическия петрол, но също така ще научим дали е възможно да се изпържи в зехтина.

Мога ли да изпържа в зехтина: характеристиките на химическия състав

Преди да разберете дали можете да изпържете зехтин, трябва да разберете какво е толкова привлекателно за готвачите.

Събирането и събирането на маслини се извършва от края на октомври до март. Тъй като окисляването на плодовете на маслиновото дърво се осъществява доста бързо, е много важно бързо да се събере и да се обработва веднага, за да се получи висококачествен растителен продукт. Маслиновото масло се произвежда чрез изстискване на плодовата каша от маслини.

Съставът на качествения продукт, а именно първото студено пресовано масло, се характеризира с високо съдържание на мастни киселини:

• олеиновая кислота — от 60 до 80%;

• омега 9 — от 4 до 14%;

• палмитинова киселина - до 1%.

• омега 3 — до 0,8%.

Също така, растителното масло съдържа:

• фенол;

• терпенови алкохоли;

• сквален;

• β-ситостерол.

В допълнение, зехтинът включва такива ценни витамини като A, D, E, K.

Природният продукт, произвеждан чрез студено пресован метод, не се подлага на топлинна обработка, поради което запазва всичките си редки свойства. При температура от + 5 ° C това масло се замъглява. Ако го върнете в нормални условия, отново ще се превърне в жълто-златист цвят.

Мога ли да изпържа в зехтина: полза и вреда

Маслиновото масло се използва не само в областта на готвенето. Той също е широко използван в козметологията. Нека разгледаме по-подробно колко полезен е този средиземноморски продукт:

1. Маслото се абсорбира напълно от тялото. Ускорява метаболизма, облекчава глада и има благоприятен ефект върху стомаха.

2. Продуктът укрепва сърдечно-съдовата система. Нейната редовна употреба е отлична превенция на много заболявания.

3. Нормализира кръвното налягане.

4. Лекува изгаряния, рани, ухапвания от насекоми.

5. Поддържа мускулен тонус.

6. Подобрява зрението.

7. Помага при лечението на психични заболявания.

8. Намалява риска от развитие на ракови клетки, което намалява риска от злокачествени тумори.

9. Показва шлака и токсините.

10. Има подмладяващ ефект върху кожата.

11. Овлажнява и омекотява косата.

Противопоказания

Използването на зехтин е вредно за хора, страдащи от холелитиаза и висок холестерол в кръвта. Това се дължи на изразения холеретичен ефект на продукта.

Злоупотребата с растително масло води до допълнително натоварване на стомашно-чревния тракт. В тази връзка значително увеличава риска от диабет и чернодробна хепатоза. Така че, дневната доза масло не трябва да надвишава две супени лъжици.

Също така, зехтинът е противопоказан за хора, които се борят с наднормено тегло и са на диета. Това се дължи на високото съдържание на калории: на 100 грама продукт 900 ккал.

Мога ли да изпържа в зехтин: характеристиките на пържене

Въпреки факта, че съставът на маслото е богат на мастни ненаситени киселини, той е доста стабилен при окисляване при нагряване. Според експертите, идеалното зехтин за пържене е масло от първото пресоване, чиято киселинност не надвишава 0,8%.

1. Високо калорично съдържание. Храните, приготвени със зехтин плодове стават повече калории, но не губят своята полезност. Високата температура на отоплителното растително масло позволява бързото приготвяне на храната и спестяване на по-полезни вещества в храните.

2. Повечето домакини се чудят кое зехтин да избере за пържене: нерафинирано или рафинирано. На маслото от първото пресоване е много удобно да изпържете зеленчуците, които се приготвят при температура около 140 ° С. Също така, експертите препоръчват да се подготвят такива нефтени полуфабрикати, ястия от картофи и яйца, които изискват температура 160 ° С.

Рафинираното зехтин е подходящо за печене на продукти при по-високи температури - около 240 ° C. Тези вкусни ястия с хрупкава кора, за съжаление, не са подходящи за здравословна диета, така че не бива да ги злоупотребявате.

За да предотвратите образуването на канцерогенни съединения от маслото, уверете се, че не гори и не пушете.

3. Изпържите храни в зехтина, смесени със слънчоглед, експертите са силно обезкуражени. Факт е, че тези две масла имат различни температури на горене. Когато зехтинът току-що започва да се загрява, слънчогледовото масло вече пуши и отделя токсични вещества.

Мога ли да изпържа в зехтин: съвет от професионалисти

1. На готвачите се препоръчва да използват зехтин, за да смазват месото или да приготвят марината. Ястието не само ще бъде по-вкусно, но и невероятно сочно.

2. Преди пържене в маслото трябва внимателно да изсушите храната. Това ще избегне подобни проблеми като пръскане.

3. Маслиновото масло е много икономично, защото при отопление се увеличава. Благодарение на тази функция може да се използва по-малко по време на пърженето. По тази причина трябва да използвате ястия с малък диаметър и високи стени за готвене.

4. Че температурата на зехтина не пада рязко, храната трябва да се постави постепенно на тиган.

5. Ако маслото се нагрява до 190 ° C, то може да се използва до 4 пъти. Достатъчно е да го опънете след редовно пържене през малка парче марля.

По този начин са възможни пържени храни в зехтин с режим на съхранение на температурата. Неговото потребление в сурова форма обаче е много по-полезно.

Share:
Comments